Zo zien je witte sneakers er weer als nieuw uit

Zoals je ’the little black dress’ hebt in je kleerkast, heb je een paar witte sneakers in je schoenenkast. Een klassieker, die bij werkelijk elke outfit past. Maar wit is natuurlijk oh zo snel vuil. Met deze richtlijnen zijn ze in een oogwenk weer zo goed als nieuw.

Beter voorkomen dan genezen

In de stof van een sneaker zitten minuscule gaatjes, waarin vuil zich gemakkelijk ophoopt. Een regelmatige droge scrubbeurt met een zachte borstel kan het eerste ‘sneakerbad’ makkelijk met een jaartje uitstellen.

Spic en span veters en frisse zolen

Verwijder de veters en doe ze apart in de machine. Zijn ze op een speciale manier verweven? Geen paniek. Neem eerst een fotootje zodat je achteraf een reconstructie kunt maken. De binnenzolen kun je ondertussen een nachtje in de diepvrieskast leggen, zo voorkom je nare geurtjes.

Stop ze bij je gewoon wasgoed

Veel mensen wassen hun schoenen apart in de machine maar dat is geen goed idee. Het is beter om ze samen met je andere was te laten draaien. Dat beschermt de trommel. Het maakt ook veel minder lawaai. Doe ze in een netje zodat ze je ander wasgoed niet beschadigen en sluit ook alle klittenbandjes.

Koud water en fijnwasmiddel, geen wasverzachter

De stof van je gympies is heel delicaat, gebruik een fijnwasmiddel en vermijd wasverzachter. Zet een wolprogramma op en centrifugeer op 600 toeren om het meeste water te verwijderen.

Slim drogen

Prop zoveel mogelijk krantenpapier in je natte schoenen zodat je geliefde exemplaren ook hun vorm behouden. Leg ze in een kartonnen doos om ze nog sneller te drogen. Droog ze nooit in direct zonlicht en vermijd warmtebronnen. De föhn is vijand nummer één van je gympen, ook van stoffen exemplaren. En stop ze nooit of te nimmer in de droger!

Toch met de hand?

Wil je geen enkel risico lopen? Ouderwetse zwarte zeep is ideaal om ingedroogde vlekken te verwijderen. Maak een sopje van warm water en een soeplepel zwarte zeep. Schrob daarmee de buitenkant en spoel ze af onder de kraan. Het is zo gepiept en je speelt op safe want binnenkant blijft zo goed als droog.

Leder kun je met zadelzeep reinigen. Het leder wordt gevoed tijdens de schoonmaakbeurt.

Wit, witter, witst

Bleekwater is nefast voor witte sneakers. Een papje van baksoda, azijn en warm water in gelijke delen is een beter alternatief. Wrijf met een zachte borstel in kringetjes over de stof en spoel goed na. Het rubber rondom ga je best te lijf met vochtige poetsdoekjes.

Klus geklaard? Ga snel pronken met je ‘nieuwe’ oude stappers. Combineer ze met een jurkje en geniet des te meer van de eerste lentezon.

(tekst: Dominique Lips)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier