Binnenkijken in een art-deco rijwoning: Uitbreiding voor bel-etage
Architect Tim Dickel en zijn partner kochten een prachtige art-decowoning met het idee om de woning eventueel nog deels op te frissen. Na er een jaar te wonen, werd duidelijk dat hun ‘instapklare’ woning toch niet helemaal voldeed aan hun wensen en dat aanpassingen nodig waren om er echt hun thuis van te maken.
(Tekst: Kelly Cuypers)
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
De keuze voor dit project kwam voort uit hun liefde voor de woning, die op de inventaris van bouwkundig erfgoed staat. “We vielen meteen voor de typische art-decostijl. Het was een uitdaging om een uitbreiding te ontwerpen die goed aansluit bij deze stijl”, blikt Tim Dickel terug. “De verbouwing bleek een bijzondere ervaring omdat ik als architect nu zelf in de rol van bouwheer stond, wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.”
Ervaar je woning
Wanneer het mogelijk is, adviseren architecten om vooraf de woning eerst te beleven. Zo woonde ook Tims gezin eerst een jaar in de woning om alle kwaliteiten en gebreken te ervaren. “In eerste instantie dachten we dat de woning prima was zoals ze was. Na verloop van tijd merkten we echter dat de indeling niet volledig aan onze behoeften voldeed. Zo zat het toilet aan de tuinzijde, was de keuken weggestopt in een aparte ruimte, en had de benedenverdieping twee opeenvolgende salons, wat niet praktisch was”, somt Tim op.
Vandaag woont het gezin op de eerste verdieping met leefruimte en keuken en zicht op de tuin. Op de tweede verdieping is de master bedroom met een ensuite badkamer en een speelruimte ingericht. Op de derde verdieping hebben de kinderen een eigen slaapkamer en een kleine badkamer.
Stijl behouden
Om twee volwaardige kinderkamers te creëren, was een uitbreiding noodzakelijk. Bij een bel-etage rijwoning was de meest logische en stedenbouwkundig haalbare optie om de hoogte in te gaan. Zo is een extra verdieping in houtskelet gecreëerd. Tegelijk wilde Tim ook de eenheid met de bestaande art-decostijl van de woning behouden. “Ik heb geprobeerd de typische elementen van de pakketbootstijl te herhalen, zoals ronde ramen, ranke balustrades en vloeiende vormen, geïnspireerd door de populariteit van stoomboten in die tijd.”
De gevel toont tijdloos in wit-zwart. “Door de complexe vormen en hoeken van de woning was crepi de meest geschikte afwerking, ook om de isolatie efficiënt te integreren. Om de authentieke uitstraling van de voorgevel te behouden, kozen we als oplossing voor witte kalei. De look sluit goed aan bij de crepi die we op de rest van de gevel hebben gebruikt.”
Budget bespaard
Het koppel koos bewust voor aannemers die hen de ruimte gaven om zelf veel werk te doen. “Zo hebben we veel sloop- en voorbereidingswerk uitgevoerd voor de aannemers begonnen. De casco houtskeletbouw is geplaatst door een aannemer, maar de bijna volledige afwerking hebben we zelf gedaan. Dit omvatte onder andere het leggen van parket, elektriciteit, schilderwerken en meer”, lijst de architect op. “Ons beperkte budget konden we aanhouden door creatieve oplossingen te bedenken. Achteraf gezien waren sommige besparingen de moeite waard, maar er zijn ook zaken waarbij we beter vakmensen hadden kunnen inschakelen.”
Elementen behouden
Voor het interieur lag de focus op het creëren van veel licht, open ruimtes en een warm, uitnodigend nest. De blikvangers zijn zonder twijfel de ronde vormen van het keukeneiland en de messing spatwand bij het kookvuur. Het messing voegt een warm, luxeaccent toe en vormt een mooi contrast met de strakke witte kasten. De originele parketvloeren, boogvormen en moulures werden zeer bewust behouden en gerestaureerd.
Woonfiche
• Locatie: Kortrijk
• Architect: Fish architecten
• Type woning: rijwoning
• Bouwjaar:1933; renovatieperiode: 2015-2019
• Woonoppervlakte: 220 m²
• Renovatiebudget: 150.000 euro
• Gezinssituatie: gezin met twee kindjes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier