Een makelaar neemt ook de bezichtigingen voor zijn rekening. © Getty Images

De meerwaarde van een makelaar

Wil je je huis of appartement verkopen? Weet dan dat niets je verplicht om daarvoor een makelaar onder de arm te nemen. En toch is het een aanrader om dat wél te doen. Bij een verkoop komt immers meer kijken dan je denkt, en met een makelaar zou die wel eens sneller kunnen gaan en je meer opleveren. De experten van Immovlan.be verduidelijken.

Over het algemeen vraagt een makelaar voor de verkoop van je woning een commissie van 3%, plus 21% btw. Als je weet dat een huis in Vlaanderen tijdens het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 367.120 euro kostte, komt dat neer op een bedrag van meer dan 13.000 euro. Stevig, maar je bent natuurlijk niet verplicht om een makelaar onder de arm te nemen. Anderzijds is de verkoop van een pand met een dergelijke waarde geen lachertje, met heel wat voorbereidend werk, bezichtigingen en onderhandelingen. En gedurende het hele proces ook heel wat wetten, regels en valkuilen om rekening mee te houden. Wil je dat echt allemaal zelf doen?

Regeltjes

Wie vertrouwd is met alle procedures rond de verkoop van een woning en ook de kennis en tijd heeft om het allemaal zelf te doen, is het misschien een opdracht die te overzien is. Maar de meeste mensen verkopen maar één keer in hun leven een woning en zijn dus niet vertrouwd met alle musts. Bovendien is er de afgelopen jaren een opbod aan voorschriften, regels en verplichte attesten die je ter beschikking moet stellen om wettelijk in orde te zijn bij de verkoop van een woning. EPC-, asbest- en overstromingsattesten, de keuring van de elektrische installatie, of een pand al dan niet in aanmerking komt voor de renovatieverplichting in Vlaanderen … de lijst gaat maar door.

Natuurlijk kan je al die dingen zelf opzoeken en weet ook je notaris bijvoorbeeld wat er nodig is. Maar het kost allemaal tijd, en je mag absoluut niets vergeten. En als je een (solvabele) koper gevonden hebt, moet je er ook voor zorgen dat de juiste administratieve procedures gevolgd worden om ervoor te zorgen dat het effectief tot een verkoop komt.

Verkoopproces

Maar voor het zover is, moet je natuurlijk een koper vinden. En op dat vlak komt de expertise van een makelaar goed van pas. De tijd dat een ‘Te koop’-bordje in de tuin of zelfs een basic advertentie met enkele nietszeggende foto’s snel een goed resultaat opleverde, is voorbij. Zowel de foto’s als de tekst bij een advertentie moeten de juiste elementen bevatten om de juiste potentiële kopers aan te trekken en het pand moet correct geprijsd zijn. De rondleiding moet zorgen voor een ervaring die aangenaam is, de juiste informatie geeft en die kopers ook inspireert om na te denken over hun toekomstige leven in de woning.

Op al die vlakken is de ervaring van de makelaar een absolute troef. Niet alleen omdat hij of zij de regio kent, weet waar kopers naar op zoek zijn en hoe mogelijke twijfels aangepakt kunnen worden, maar ook omdat de makelaar een uitgebreid netwerk heeft van potentiële kopers met bepaalde eisen. Dat alles leidt in veel gevallen tot een snellere verkoop en potentieel een hogere verkoopprijs, waarbij de keuze voor een goede makelaar zich al dan niet gedeeltelijk terug laat verdienen. En natuurlijk is er nog de tijdsbesparing die kiezen voor een makelaar oplevert. Alles zelf doen, zal je immers heel wat avonden, weekends en vakantiedagen kosten en misschien ook nog eens minder opleveren dan de prijs die je zou kunnen krijgen voor je woning …

Erkend beroep

Makelaar is trouwens een erkend beroep waar de nodige opleiding en training voor nodig is om de wettelijke regels, praktische geplogenheden en de feeling onder de knie te krijgen. Voor de erkenning zorgt het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), na een uitgebreid traject. De kandidaat-makelaar moet daarbij minimum over een bachelordiploma beschikken, een competentietest afleggen en na een stage ook slagen voor een bekwaamheidstest. Brengt hij dat traject tot een goed einde, dan krijgt de makelaar een BIV-nummer en belandt hij in het officiële register van vastgoedmakelaars. Dat betekent dat hij zich aan bepaalde deontologische afspraken moet houden en ook gesanctioneerd kan worden.

Kies altijd voor een erkende makelaar, maar vooral één waar je je goed bij voelt. Het wordt immers je steun en toeverlaat bij de verkoop van het pand waar je een stuk van je leven in doorbracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier