Dromen van een tweede verblijf: experten Immovlan.be delen hun tips wanneer je vakantiewoning koopt
Een vaste plek die helemaal in het teken staat van vakantie, waar je je thuis voelt en die ook nog eens geld kan opleveren bij verhuur … Klinkt als een droom! Maar hoe zorg je ervoor dat een tweede verblijf ook leuk blijft? Dit zijn tips en zaken waarop je moet letten wanneer je koopt.
Het aantal Belgen dat meer dan één woning in zijn bezit heeft, is bijzonder groot. In 2023 steeg hun aantal zelfs met maar liefst 7 procent, waarbij 1,15 miljoen landgenoten naast hun eigen woning nog eigenaar is van één of meerdere andere woningen. Het gaat daarbij niet altijd om tweede verblijven, aangezien in die cijfers ook een groot aandeel verhuurwoningen zit. De Vlaamse overheid omschrijft tweede verblijven als: “Elke private woongelegenheid die niet het hoofdverblijf vormt van de eigenaar of de huurder, maar die wel op elk moment door hem kan worden bewoond.” Over het algemeen gaat het dus over vakantiewoningen.
De kust of de Ardennen …
Bij de keuze van je tweede verblijf als vakantiewoning ga je natuurlijk uit van je eigen voorkeuren. In eigen land zijn de Kust en de Ardennen populair. Aan de Kust gaat het vaak om appartementen of huizen die specifiek als vakantiewoning ontworpen en gebouwd zijn. Keuze genoeg, dus laat je leiden door je eigen wensen qua woning en de locatie. Ga je vaak met de auto, overweeg dan een pand met een staanplaats of garage. Het kan je in het hoogseizoen heel wat frustratie besparen en het is een meerwaarde bij de verhuur of de latere verkoop.
Ook de Ardennen zijn een populaire regio voor Vlamingen om een vakantiewoning te kopen. Uit cijfers van notarissenfederatie Fednot blijkt dat het aandeel Vlamingen in bepaalde gemeentes hoog oploopt. De top vijf wordt gevormd door Rendeux (66,2% van de kopers kwam in 2023 uit Vlaanderen), Manhay (37,5%), Vresse-sur-Semois (37,3%), La Roche-En-Ardenne (36,6%) en Durbuy (32,4%). Let ook hier op de bereikbaarheid en wat je noden zijn in een vakantiewoning qua faciliteiten in de nabijheid.
… of het buitenland?
Ook een tweede verblijf buiten de landsgrenzen is populair. In 2023 beschikten zo’n 221.000 Belgen over een eigen stek in het buitenland, met Frankrijk en Spanje als absolute koplopers. Weet dat de regels voor aankoop niet overal gelijk lopen met die in België, en dat je je dus hey best laat bijstaan door een specialist in de lokale markt om verrassingen te voorkomen. Denk ook goed na over de praktische aspecten. In de toeristische hotspots zijn er genoeg bedrijven die kunnen helpen bij het praktische beheer van je woning terwijl je er niet bent of wanneer je verhuurt, maar in minder toeristische gebieden kan dat ingewikkelder zijn. Let erop dat een tweede verblijf in het buitenland geen last wordt. Op termijn ga je misschien opzien tegen de lange verplaatsingen naar steeds dezelfde plek, vooral wanneer je die moet doen om praktische zaken te gaan regelen.
Hou er ook rekening mee dat de financiering van je tweede verblijf in het buitenland wat ingewikkelder kan zijn. Maar weinig Belgische banken zullen je een lening geven zonder onderpand in België, en banken ter plekke staan vaak ook weigerachtig als er geen inkomsten zijn in het land zelf.
Wat met de fiscaliteit?
Op fiscaal vlak worden tweede verblijven in België en het buitenland sinds 2022 op dezelfde manier behandeld in de personenbelasting (en je bent verplicht om aan te geven dat je buitenlands vastgoed bezit). De belasting is gebaseerd op het fictieve bedrag van het ‘Kadastrale inkomen’ (KI). Voor Belgische panden is de KI al bepaald, voor buitenlands vastgoed bepaalt de fiscus die op basis van de normale verkoopwaarde en een berekening om het bedrag terug te brengen tot de waarde in 1975 (toen het KI in België bepaald is). Er zijn uitzonderingen voor landen waarmee België dubbelbelastingverdragen heeft, zoals bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Italië, waarbij je lokale belastingen betaalt en vrijgesteld bent van Belgische belastingen. Check hoe het zit voor het land waarin je koopt.
Naast de personenbelasting zijn er nog een aantal lokale belastingen om rekening mee te houden, zowel in België als het buitenland. Denk maar aan gemeente- en provinciebelastingen of de afvalbelasting.
Kortom: een tweede verblijf is leuk, maar zorg ervoor dat je nadenkt over alle aspecten voor je de stap zet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier