Duurzamer zijn in de keuken is makkelijker dan je denkt
Van herbruikbare drinkflessen tot brooddozen en minder plastic verpakkingen. We proberen elk op onze eigen manier ons steentje bij te dragen aan de natuur. Ook in je keuken kan je het verschil maken en nee, dat is echt niet zo moeilijk.
Niet alleen onze badkamer, maar ook onze keuken is een bron van afval en milieuonvriendelijke producten. Toch is overschakelen naar een duurzamere levensstijl in je keuken echt niet moeilijk. Met deze vier stappen ben je een stuk dichterbij een afvalvrije keuken.
Vaste zeep
Hoewel we allemaal vasthouden aan de bekende afwasmiddelen, is vloeibare zeep – en vooral de plastic flessen waarin we die kopen – niet erg goed voor onze natuur. Gelukkig bestaan er ook voor de afwas vaste stukken zeep, die je makkelijk verkruimelt boven je afwaswater. Zo verbruik je niet alleen minder plastic, maar doe je vaak ook een stuk langer met je afwasmiddel.
Verpakkingen
Aluminium- en vershoudfolie hebben we ongetwijfeld allemaal in onze kast liggen. Maar ook deze twee producten zijn niet heel ecologisch voor onze planeet. Ondertussen bestaan er tal van alternatieven om je eten goed te verpakken. Denk maar aan glazen opbergkommen, siliconen potjes die je makkelijk in elkaar plooit als ze leeg zijn of bijenwasfolie. Wedden dat je jouw aluminiumfolie bijna niet meer nodig zal hebben?
Materiaalkeuze
Zo goed als elk gebruiksvoorwerp bestaat ook in een plastic variant. Kies bewust voor de andere materialen. Een nieuwe roerlepel nodig? Houten lepels zijn minstens even goed en een stuk mooier! Wil je bakpapier gebruiken? Kies eens voor een siliconen bakmat. Ben je aan een nieuw schuursponsje toe? Koop dan de composteerbare variant. Het lijken kleine keuzes, maar ze hebben allemaal een grote impact op ons milieu.
Overzicht bewaren
Plan goed in wat je wil eten en wat nog op moet deze week. Zo voorkom je iets dubbel te kopen of eten te moeten weggooien omdat het vervallen is. Vergeet daarbij ook zeker het eten dat niet in de koelkast moet te checken. Een winkellijstje maken of een weekoverzichtje van wat jullie willen eten, kan daarbij helpen. En als je toch iets moet weggooien, zorg dan dat je het afval correct weggooit!
Nog meer concrete tips nodig? Deze 13 handige accessoires helpen je op weg naar een keuken zonder afval.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier