Een huis om te aaien: interieurtextiel brengt zachtheid in huis

Omdat we er nood aan hebben én omdat ze ook letterlijk warmte in huis brengen: vloer- en wandkleden worden opnieuw enthousiast omarmd in onze woningen. Van vloerkleden gemaakt uit de zachtste natuurvezels over organische exemplaren van jute tot vintage en bohemien tapijten: ze zijn er voor elk budget maar brengen stuk voor stuk een vleugje luxe in huis.

styling Bregje Nix© Photography Alexander van Berge

Vloerkleden maar ook wandkleden komen de voorbije tijd steeds prominenter in beeld in de interieurinrichting. Een trend die zich dit jaar onverminderd doorzet en kadert in een ruimere context richting meer textiel in huis. Trend- en colorwatcher Hilde Francq ziet twee belangrijke impulsen voor deze trend. “Enerzijds is er natuurlijk de revival van de jaren zeventig. Zowel in mode als in design zien we dat de seventies aan een enorme comeback bezig zijn, en in het interieur betekent dat ook de terugkeer van ‘oude’ interieurtoepassingen als vasttapijt, tapijten aan de muur, velours, bouclé stoffen…”, licht ze toe.

“Anderzijds heeft de coronacrisis die tendens alleen nog maar versterkt. Net omdat we de afgelopen twee jaar de continue raad kregen om zo weinig mogelijk aan te raken gaan we dat in onze eigen thuisomgeving overcompenseren. Publieke ruimtes zullen nog jaren lang uitgerust worden met materialen die makkelijk zijn af te wassen, zoals plexi, en dus gaan we thuis voor het andere uiterste: extreem aaibare en tactiele stoffen.”

Hou de warmte vast

Daar komt momenteel ook de enorme stijging van de energieprijzen bij. We gaan dus op zoek naar manieren om warmte langer vast te houden in huis, en textiel is daar uitstekend geschikt voor. Een gegeven dat de komende jaren zeker zal blijven meespelen en bovendien aansluit op de vloerkeuze die we de voorbije jaren maakten. De trend om te kiezen voor een moderne gietvloer of een vloer van keramische tegels of PVC is populair. Maar hoe knap bijvoorbeeld een keramische tegel met houtlook ook oogt, de vloer geeft een ander gevoel dan echt hout. Een vloerkleed is dan de oplossing om er toch die warme touch aan toe te voegen, of in het geval van een gietvloer: met een simpele ingreep wat meer kleur binnen te brengen.

Ook het vernieuwde gebruik van wandkleden past in dit plaatje. Eeuwen geleden werden kasteelmuren ermee behangen om de kou buiten en het geluid binnen de grote ruimtes te houden. En meteen van de nood een deugd te maken: wandtapijten kwamen er in de meest fantastische uitvoeringen en kregen zo ook een decoratieve functie. Vandaag in onze moderne woningen allemaal iets minder prangend, al bewijst strategisch ingezet interieurtextiel nog altijd goeie isolerende diensten, maar in elk geval op decoratief vlak weer helemaal bij de tijd: van zelf geknoopte macramé tapijtjes tot muurvullende wandkleden worden ingezet om een interieur op een persoonlijke manier in te vullen.

Overal tapijt

Bovendien duiken vloerkleden vandaag overal op: van woonkamer tot slaapkamer, zelfs in de keuken en in het thuiskantoor, tot op het terras en in de tuin. Nieuwe materialen en technieken maken dat mogelijk. Geen plek of er bestaat een geschikt materiaal voor. Er is keuze uit natuurlijke materialen – wol, jute, hennep, katoen, sisal… – en synthetische als polypropyleen. Ze hebben elk hun specifieke eigenschappen die perfect af te stemmen zijn op het gebruik dat je er van wil maken.

En nu ons leven zich in het voorjaar en de zomer steeds meer buiten afspeelt, en woningen er op voorzien worden om het leven binnen en buiten naadloos in elkaar te doen overvloeien, zijn praktische en gemakkelijk schoon te maken tapijten voor de tuin alleen maar een volgende logische stap. Opnieuw speelt daarbij niet alleen het functionele aspect een rol, maar ook het decoratieve: we richten tuin en terras in, net als ons interieur.

Hoe duur ze betaald worden ten slotte, hangt af van de vorm en grootte, maar zeker ook van de keuze of je een handgemaakt of een machinaal vervaardigd stuk wil. Het aanbod is overweldigend groot in elk geval, en brengt je van de hippe vloerkleden uit democratische winkelketens over tijdloze, lokaal en ambachtelijk geproduceerde tapijten tot de hoogst exclusieve creaties van topdesigners. Geen ondergrond of er bestaat een geknipt kleedje voor, als dat geen luxe is…

Tips vanHilde Francq

In het enorme aanbod vloerkleden dat ons overspoelt wijst trend- en colorwatcher Hilde Francq de weg voor wie graag ‘on trend’ blijft.

Seventies kleuren

“Wat de kleuren van textiel betreft, zien we vooral dat ook dat kleurenpalet van de seventies het bijzonder goed doet wanneer het aankomt op vasttapijt. Varianten van bruin, beige, mosterdgeel en oranje lenen zich uitstekend voor de huidige toepassing van tapijten.”

“Daarentegen zien we veel minder gebruik van wit en zwart. Die kleuren zijn te hard voor zachte materialen.”

Ronde vormen

“Naar vormen van tapijten toe zien we behalve het vasttapijt vooral heel afgeronde, organische vormen opduiken. Eigenlijk vertaalt de letterlijke zachtheid van tapijt zich ook in een zekere zachtheid van vorm. De nieuwe collecties bevatten sowieso minder harde hoeken of uitgesproken grafische vormen.”

Tapijt in reliëf

“Toch is de huidige trend geen letterlijke kopie van die uit de seventies. We zien heel wat designers die experimenteren met verschillende poolhoogtes binnen één tapijt, zodat er een soort landschap in reliëf ontstaat. Wat ons meteen brengt bij nog een belangrijke impuls voor de textieltrend: de natuur. Hoe heerlijk vinden we het niet om met blote voeten door het mos te wandelen? Datzelfde gevoel proberen we nu via tapijten en stoffen ook naar binnen te kopiëren.”

tekst Nancy Boerjan | beeld Alexander van Berge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier