Een geslaagd woonproject begint met een weloverwogen keuze van je bouwgrond. © Getty Images

Het ideale canvas van jouw nieuwbouw: de experten van Immovlan delen tips voor de keuze van je bouwgrond

De bouwgrond is letterlijk de basis van je bouwproject. De juiste keuzes maken bij de aankoop is dan ook essentieel voor het welslagen van je nieuwe woning en het halen van de deadlines en financiële doelstellingen. Dit zijn enkele tips over waar je het best op let en hoe je je kan laten begeleiden.

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, kan je overwegen om een bestaand huis of appartement te kopen en eventueel te renoveren, of om het huis van je dromen te (laten) bouwen volgens de laatste bouwvoorschriften en met de nieuwste technieken, met daarbovenop ook nog eens een uitgebreide garantie waardoor je de komende 10 jaar gerust bent. Ga je bouwen, dan is je bouwgrond de basis, het canvas waarop je je woondroom gaat realiseren. Neem op dat vlak dus een weloverwogen beslissing.

Locatie

Zoals altijd bij vastgoed begint ook de zoektocht naar een geschikte bouwgrond met het mantra: ‘locatie, locatie, locatie’. Nog voor je begint met de effectieve zoektocht, baken je het best een zo precies mogelijk gebied af, rekening houdend met je huidige en toekomstige behoeftes. Dicht bij je familie en vrienden, je werk of de school van je kroost? Zo kort mogelijk bij een stads- of dorpskern of net afgelegen in het groen? In de buurt van belangrijke verbindingswegen of openbaar vervoer? Het zijn persoonlijke keuzes die je helpen om het ideale gebied af te bakenen en je zoektocht naar een geschikte bouwgrond te starten.

Basiscriteria

Wanneer je vastgoedzoekertjessites als Immovlan gebruikt, vind je bij de advertenties van bouwgronden die te koop staan ook een aantal gegevens die je kunnen helpen om je keuze verder te verfijnen. Informatie rond de overstromingsgevoeligheid bijvoorbeeld, een thema dat sinds de regelmatig terugkerende overstromingen van de laatste jaren bij heel wat mensen meer is beginnen spelen. En gezien de verwachte klimaatveranderingen en veranderende weerpatronen zal die overstromingsgevoeligheid in de toekomst ongetwijfeld nog meer gaan doorwegen, bijvoorbeeld bij de toekenning van bouwvergunningen, leningen en verzekeringen.

Ga te rade bij de partijen die betrokken zijn bij je bouw

Daarnaast is er ook nog het bodemattest, waarin de gegevens over mogelijke historische verontreiniging staan. Is er sprake van vervuilende activiteiten in het verleden, dan kan een bodemonderzoek en in geval van problemen een sanering noodzakelijk zijn. Hou rekening met de financiële impact en eventuele vertragingen. Beperk je zoektocht niet tot enkel bouwgrond, want ook bebouwde percelen kunnen bruikbaar zijn. De 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw is dit jaar immers nog steeds geldig voor particuliere projecten.

Praat met je architect, aannemer en de bank

Denk je de ideale lap grond gevonden te hebben om je droomwoning op te bouwen? Doe dan niet meteen een bod, maar ga eerst te rade bij de partijen die betrokken zijn bij de bouw van je woning. Je architect bijvoorbeeld, die op basis van de oriëntatie van de bouwgrond, de stedenbouwkundige regels en je wensen feedback kan geven over de haalbaarheid en een ruwe schatting van het prijskaartje. Hij zal daarbij ook rekening houden met de impact van niveauverschillen en eventuele structurele aanpassingen die nodig zijn om je woning te kunnen inplanten op het terrein.

Idealiter ben je ook al in contact met een aannemer of bouwbedrijf dat je de nodige feedback kan geven en een preciezer kostenplaatje of zelfs een uitgewerkte offerte. Dat zal in elk geval bijzonder nuttig zijn wanneer je naar de bank stapt om een lening aan te vragen voor de aankoop van de grond en de bouw van de woning.

Of ga voor een totaaloplossing

Lijkt dat je allemaal te veel gedoe? Weet dan dat er bouwbedrijven zijn die niet alleen de constructie voor hun rekening nemen, maar ook bouwgronden in portefeuille hebben waarop je kan laten bouwen. Vaak beschikken ze bovendien al over een bouwvergunning en kan je kiezen uit één of meerdere types woningen, tenzij je in samenspraak met het bedrijf helemaal je eigen ding wil doen natuurlijk. In sommige gevallen zijn de grondwerken al gestart, bijvoorbeeld bij een nieuwe verkaveling. Dat zorgt ervoor dat er snel begonnen kan worden met de bouw van je woning, terwijl je nog heel wat inspraak hebt rond de afwerking en de indeling. Op die manier voelt je huis meteen aan als je thuis wanneer het opgeleverd wordt, en dat met een minimum aan stress.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier