Met deze 7 tips creëer je eindelijk het interieur van je dromen

Een nieuwe woning inrichten of toe aan een nieuwe look voor je bestaande huis? Interieurfouten zijn vlug gemaakt en als het resultaat niet is wat je ervan verwacht had, is dat heel erg spijtig van je energie en je geld. Met volgende tips kun je interieurblunders vermijden!

Een woning inrichten is veel meer dan zomaar het kiezen van een pot verf of een streep behang. Gordijnen bijvoorbeeld, kosten flink wat geld, en wie weet moet je je meubels wel (laten) herstofferen of nieuwe kopen! Bepaal dus hoeveel budget je voor de inrichting van je huis wil vrijmaken, en reken alles goed uit voor je aan de slag gaat en aankopen doet. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft aan zaken die goedkoper kunnen en hou je voldoende over om de noodzakelijke spullen te kunnen betalen.

2. Meet alles op

Neem de afmetingen op van de kamer die je wil inrichten. Neem ook de afmetingen van de meubels die je er wil plaatsen. Belangrijk is dat je een realistisch beeld krijgt van de ruimte die je wil inrichten. Teken desnoods alles op schaal uit voor een correcte inschatting.

3. Less is more

De meest voorkomende fout bij het inrichten van een kamer is het volledig volproppen van de ruimte. Veel mensen hebben te veel meubels en tierlantijntjes in huis, waardoor het geheel nogal overdadig lijkt en de rust ver te zoeken is. Probeer een evenwicht te zoeken en doe spullen die je echt niet meer nodig hebt gewoon weg.

4. De juiste meubels

Hou er rekening mee dat je in een kleine ruimte geen grote meubels moet proppen of omgekeerd in een grote kamer geen kleine stukken moet plaatsen. De verhoudingen zullen compleet zoek zijn en het zal ongezellig aanvoelen.

5. Speel met kleur

Kies een kleur die bij de ruimte past, en hou daarbij rekening met de lichtinval (waar zijn er ramen en hoe groot zijn ze?) en of de kamer noord- of eerder zuidgericht is. Kleuren zien er namelijk helemaal anders uit bij een bepaalde lichtinval of ligging. Werk eerst met testers en bepaal dan in welke kleur je je muren wil verven of behangen.

Tip: het lijkt de omgekeerde wereld maar soms is het handig om eerst je meubels en accessoires te voorzien, en pas daarna te bedenken in welke kleur je je muren wil; op die manier ben je zeker dat de gekozen kleur ook bij de meubels en decoratie past. Hou ook rekening met de grootte van de kamer en de invloed van kleuren: lichte kleurtinten doen een kamer groter lijken, horizontale kleuraccenten zorgen voor diepte, donkere kleuren verkleinen een ruimte. Vraag advies in de verf- en behangwinkel om zeker te zijn.

6. Voorzie een eyecatcher

Een interieur zonder blikvanger is vaak ook een saai interieur, vooral als je kiest voor een witte woonkamer. Met een grote foto, bijzonder kunstwerk, een accentmuur in een opvallende kleur of behang in bijzondere print geef je de ruimte wat meer pit. Bepaal bij het begin van je inrichting wélke die eyecatcher moet zijn, en stem dan de rest van de inrichting hier op af.

7. Doe het in de juiste volgorde

Makkelijk is om een to-dolijstje op te stellen waardoor je de juiste volgorde van het inrichten kunt aanhouden.

1. Documenteer jezelf. Maak een moodboard, vraag raad aan specialisten, kies een woonstijl die bij jou en je huis past.

2. Kies eerst de grotere meubels en pas daarna de verlichting, raambekleding en kleinere meubels.

3. Voeg decoratie en planten toe om het gezellig te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier