Minispa@home: zo maak je van je badkamer een wellnessoord
De rol van de badkamer is de laatste jaren veranderd. In plaats van een functionele ruimte is ze voor veel mensen een plek geworden waar ze bewust tijd maken voor rust en ontspanning. Er is veel aandacht voor de inrichting van badkamers, zodat men zich er comfortabel voelt. Van natuurlijke materialen en kleuren tot goed gekozen verlichting en accessoires: er zijn zoveel manieren om je badkamer om te toveren tot minispa aan huis.
Volgens interieurarchitectes Hilde De Rore en Tessa D’Oosterlinck van De Interieurdokter zijn we vandaag vooral op zoek naar huiselijkheid en gezelligheid. “Er komen zoveel prikkels op ons af, zowel op het werk als via de (sociale) media. Na een werkdag of uitstap willen we ‘thuis’ komen in een woning waar we ons goed voelen, weg van de drukte. De badkamer is de ideale plek om die rust te creëren. Zeker sinds de coronacrisis zijn mensen meer bezig met hoe ze van hun badkamer een ontspanningsruimte kunnen maken. Ik hoor van klanten, vooral jonge ouders, dat dit soms de enige plek in huis is waar ze ongestoord kunnen genieten”, vertelt Hilde. Allemaal redenen om voldoende aandacht te besteden aan de inrichting van de badkamer.
Natuurlijke materialen en kleuren
De drang naar wellness in de badkamer manifesteert zich op veel manieren. “Wat opvalt, is de populariteit van natuurlijke kleuren. Strak wit, dat soms als steriel ervaren wordt, maakt plaats voor warmere aardetinten”, weet Tessa. Ook materialen met een natuurlijke uitstraling doen het goed. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor tegels met houtlook om de gezelligheid van hout te ervaren. “Om de rust te bewaren in de badkamer, is het belangrijk om niet te overdrijven met kleuren en prints. Kies voor één tint en combineer materialen met verschillende structuren in dezelfde tint. Wil je extra kleur? Ga voor pastel of gebruik accessoires in één felle kleur. Denk aan een kleurrijke badmat of een kader aan de muur. Het voordeel is dat je deze af en toe kan veranderen, want de kans bestaat dat je na een tijdje uitgekeken bent op de kleur”, raadt Hilde aan.
Genieten in de badkamer staat ook gelijk aan orde. Zorg voor voldoende opbergruimte voor make-up, crèmes en andere spullen. Een overvolle, rommelige wastafel verstoort de rust. Volstaan de kasten en lades van je badkamermeubel niet? Tessa: “Voorzie een extra kastje of rekje, hier bestaan veel budgetvriendelijke mogelijkheden voor. Je kan dit opfleuren met een kaars, plantje of fotokader voor een persoonlijke touch.” Want ook dat is wellness: een badkamer die je persoonlijkheid weerspiegelt.
Personal space
Om te wellnessen in eigen huis, heb je niet per se een grote badkamer nodig. De huizen worden kleiner dus ook de badkamers. Het komt erop aan om de ruimte optimaal te benutten. “In plaats van één grote kiezen mensen vaak voor twee badkamers: een ‘master bathroom’ en een kleinere badkamer, bijvoorbeeld voor de kinderen. Zo heeft iedereen privacy en een ‘personal space’. Geen overbodige luxe, zeker als kinderen groter worden en vrienden of liefjes blijven slapen”, zegt Hilde.
Wat ook bijdraagt tot het wellnessgevoel in de badkamer: een gevoel van ruimte. Laat je badkamer groter lijken dan ze is. “Kies voor een inloopdouche met een glazen wand”, geeft Tessa mee als tip. “Inloopdouches zijn dé badkamertrend van de afgelopen jaren. Ze bieden veel vrijheid tijdens het douchen en horen perfect thuis in je minispa. Ook ideaal voor mensen met kinderen: zo kan je gezellig samen douchen. Een inloopdouche is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij een renovatie. Dan kan je kiezen voor een lage douchetub met een gelijkaardig effect.”
Spa at home
Een regendouche is ideaal om tot rust te komen. Toch is het niet (meer) de standaard. Enerzijds is het niet altijd mogelijk op het vlak van installatie (bv. bij renovaties) en daarnaast zijn mensen zich erg bewust van hun waterverbruik. “Er is wel veel vraag naar douchekranen met extra massagestralen. Die zijn zeer betaalbaar. Nog een tip voor de douche: een infrarood opbouwpaneel. Het geeft een heerlijke warmte en helpt bij spier- en gewrichtspijnen”, weten de Interieurdokters.
Bij een wellnessbadkamer hoort een bad: daar laat Hilde geen twijfel over bestaan. “Als je ruimte hebt, twijfel dan niet over een bad. Zeker voor kinderen is het interessant of als je je huis later verkoopt. De beleving in bad kan je niet vergelijken met een douche. Veel mensen zijn fan van een vrijstaand bad maar dat is duur en niet onderhoudsvriendelijk. Bovendien moet je er echt veel ruimte voor hebben. De ideale oplossing is een half vrijstaand bad. Hier heb je voor een betaalbare prijs al mooie mogelijkheden.”
Light it up
Het juiste licht is cruciaal om je goed te voelen in de badkamer. Idealiter heb je een badkamer met veel lichtinval, zoals een groot raam. Zalig om in bad te liggen met zicht op de tuin! Als je veel ‘inkijk’ hebt, bijvoorbeeld van buren, is dit minder ideaal. Besteed dan voldoende aandacht aan de verlichting. Functionele verlichting is één iets maar sfeerverlichting is minstens even belangrijk. Heb je maar één lichtbron? “Steek er geen grote kille spot in maar gebruik dimbare verlichting. Zo kan je het licht regelen vanuit je bad. Een kaars zorgt ook voor sfeer, zeker met een geurtje”, aldus nog Tessa.
Een badkamer met wellnessallures hoeft dus geen dure aangelegenheid te zijn. Heb je toch een groter budget? Dan kan je kiezen voor een bubbelbad of een massagebad. Hét ultieme spagevoel krijg je met een stoomcabine. De warme stoom laat de spieren ontspannen, reinigt de luchtwegen en maakt de huid soepeler. Het zorgt ook voor mentale rust.
4 tips van De Interieurdokters
Interieurdokters Hilde De Rore en Tessa D’Oosterlinck geven grote en kleine tips om jouw badkamer in een privékuuroord om te toveren.
1. Kies voor een LVT-vloer (luxevinyltegels)
Met veel verschillende stijlen, kleuren en designs bestaat er een LVT-vloer voor elke smaak. Luxevinyltegels zijn vochtbestendig, onderhoudsvriendelijk, aangenaam om op te lopen, makkelijk te plaatsen én ze voelen warm aan.
2. Investeer in een badrekje
Dat is ideaal voor een boek, tablet, drankje of hapje. Een must-have om zalig te genieten in bad! Mag het iets meer zijn? Met een zacht badkussen komen rug en nek tot rust, ontspannen de spieren en heb je geen last meer van een harde badrand. Dat maakt jouw spa-at-home-moment helemaal af.
3. Maak komaf met een aangedampte spiegel
Dat kan dankzij een strak vormgegeven spiegel met infraroodverwarming. Hij geeft ook een behaaglijke temperatuur af, zo sla je twee vliegen in één klap. Bestaat in verschillende afmetingen en al dan niet met ingebouwde verlichting.
4. Last but not least: zorg voor muziek in de badkamer
Een uitgeruste muziekinstallatie is geen must, een draagbare geluidsbox is al voldoende. Er bestaan veel ‘spa’- en ‘relax’-playlists op Spotify, al is het ook toegestaan om te wellnessen met keiharde metal of pompende beats… Muziek aan en genieten!
(tekst Josefien De Bock)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier