Help, een spin in huis (+ 8 tips om van ze af te komen)!

Jagen spinnen jou de stuipen op het lijf? Zet je dan schrap want het is weer spinnentijd en dat betekent dat er weer vanuit alle hoekjes en kantjes spinnen opduiken, bij voorkeur wanneer je ze nét niet verwacht. Geen zin in onvoorziene ontmoetingen met spinnen? Dan zijn dit 8 tips om van ze af te komen.

Laten we beginnen met slechte nieuwe: spinnen komen niet enkel tijdens de herfst in huis. In feite heb je al de hele tijd je huis gedeeld met spinnen en leven ze al hun hele leven ergens in een kiertje of onder een plank of zo.

Waarom je ze vooral tijdens de late zomer en herfst ziet? Simpel: vanwege de liefde.

De grote spinnen die je nu in huis ziet rondlopen, zijn mannelijk huisspinnen op zoek naar een wijfje om mee te paren. Dat je ze vaak in het bad of de gootsteen ziet zitten, komt omdat hun poten niet geschikt zijn om tegen gladde wanden aan te lopen. Ze zijn er dus eerder per ongeluk in gesukkeld, en zeker niet met de bedoeling jou de gordijnen in te jagen van schrik.

Zie je de spinnen desondanks liever gaan dan komen? Dan zijn dit enkele tips om ze te bestrijden:

  1. Get over it! Veel mensen hebben schrik van zo’n bolletje op 8 poten, maar dat is nergens voor nodig: onze inheemse spinnen zijn ongevaarlijk voor de mens en bijten niet, en als ze dat heel uitzonderlijk wél doen dan is hun beet ongevaarlijk. Integendeel, spinnen zijn nuttige beestjes want ze ruimen je huis op van ongewenste insecten zoals vliegen en muggen (die wél steken!).
  2. Denk preventief. In een huis dat geregeld schoongemaakt wordt, kruipen er gemiddeld 1500 spinnen rond! Ben je wat slordig en maak je zelden schoon, verwacht je dan aan een nog grotere kolonie want elke spin legt per keer meer dan honderd eitjes. Ga dus op zoek naar plekjes waar vaak spinnenwebben voorkomen. Maak deze plekjes regelmatig en goed schoon.
  3.  Zorg dat er geen insecten in huis zijn
  4. Doe je buitenlampen uit. Muggen en andere insecten zijn dol op licht, en waar insecten zijn, zijn spinnen.
  5. Ruim zoveel mogelijk op. Rommel, stapels papier, oude kleren…het zijn allemaal leuke plekjes voor spinnen om zich te verstoppen. Gebruik ook liever opbergdozen in plastic met een deksel om dingen in op te bergen; in kartonnen dozen geraken spinnen makkelijk binnen.
  6. Met een glas en een stukje papier kun je een spin makkelijk vangen en buiten zetten. Weet wel dat een huisspin er alles aan zal doen om terug binnen te komen: buiten kan ze immers niet overleven.
  7. Heb je echt een fobie en vind je het al vreselijk om gewoon maar te kijken naar de spin, dan kun je ze altijd opzuigen met de stofzuiger of met een hard voorwerp pletten. We geven toe: we vinden dit zelf wat gruwelijk. En zie puntje 1: spinnen zijn eigenlijk nuttige beestjes, je kunt ze maar beter laten leven.
  8. Durf je zelf nauwelijks in de buurt te komen van het diertje, stuur dan je kat erop af. Veel kans dat ze de spin ziet als een lekkere prooi en jou bevrijdt van het gevaar (al willen we ook hier nog even verwijzen naar puntje 1!).

(foto getty images)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier