Handig: 10 efficiënte tips om wespen te verjagen

Ben je ook al moeten gaan lopen voor een wesp? Of misschien ben je zelfs gestoken en heb je nu een heilige schrik van de zoemende diertjes? Geen nood, onderstaande tips houden je tuin/terras/balkon gegarandeerd wespenvrij.

Nooit had ik schrik van wespen maar sinds ik vorige week zelf mocht ervaren hoe pijnlijk een wespensteek wel is zet ik het nu meteen op een lopen zodra zo’n beestje in mijn buurt komt. Van rustig loungen in de tuin is nog maar weinig sprake. Nu zijn ook wespen best wel nuttige diertjes (ze vangen vliegen en muggen) dus zomaar eentje doodmeppen, willen we liever niet. Beter is om de wespen zelf op andere ideeën te brengen om zo jouw tuin tijdens hun strooptocht naar lekkers te vermijden. En dat lukt met onderstaande tips!

1. Wierook

Wespen houden niet van sterke geuren en rook. Brand in de tuin wat wierook en de beestjes blijven gegarandeerd weg. Gebruik wel wierook van goede kwaliteit, die goed roken maar geen synthetische stoffen bevatten (want die kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn).

2. Kruidnagel

Ook aan de geur van kruidnagel hebben wespen een hekel. Stop een aantal kruidnagels in een halve citroen of sinaasappel, of leg de kruidnagels in een bakje azijn.

3. Etherische olie

In dezelfde categorie vinden we de etherische oliën. Dit zijn geconcentreerde oliën uit planten die een sterke geur afgeven. Vooral de citronellaolie, lavendelolie en kruidnagelolie vinden wespen niet leuk. Etherische olie kun je laten verdampen middels een aromalampje of een speciaal schaaltje.

4. Kies voor de juiste planten

Plaats potten met munt, tijm, eucalyptus en citronella in je tuin; deze doen je tuin niet alleen lekker ruiken maar houden ook wespen op afstand. Win-win.

5. Geen zoetigheden

Wespen zijn dol op zoetigheden en ander lekkers; ruim na een maaltijd buiten dus meteen de tafel, anders kunnen wespen weleens als ongenode gast op het eten afkomen. Let ook op met blikjes (fris)drank; zonder dat je het weet kan daar een wesp in beland zijn!

6. De waterzak

Het werkt tegen vliegen, en ook tegen wespen! Vul een doorschijnende plastic zak met kraantjeswater, bind dicht en hang deze op ooghoogte bij je terrastafel en/of – stoelen. Vliegende insecten raken vanwege het weerkaatste licht van deze waterzakjes compleet in de war en blijven liever weg.

7. Plaats een nepwespennest

In tuincentra kun je nepwespennesten kopen. Hang deze in je tuin op; bezoekende wespen zullen denken dat ze in het territorium van andere wespen beland zijn en zullen maken dat ze wegkomen. Helpt uiteraard alleen als er geen écht wespennest in je tuin aanwezig is.

8. Draag geen sterk parfum

Wespen herkennen de geur van een parfum niet omdat deze ‘natuur-vreemd’ is. Die verwarring kan ervoor zorgen dat wespen onrustig en agressief reageren.

9. Sla een wesp nooit dood

Sla je een wesp dood, dan komt ook het gif van die wesp vrij en dat bevat een feromoon dat andere wespen ook agressiever maakt. Voor je het weet, komen de collega’s van de gesneuvelde wesp ook op je af!

10. Blijf rustig

Komt er een wesp in je buurt, begin dan niet als een gek met je armen te zwaaien om de wesp weg te slaan, dat maakt de diertjes alleen maar agressiever. Ook roepen is een slecht idee; je wil niet dat een wesp in je mond vliegt! Blijf rustig en maak kalme bewegingen. Ga even uit de buurt van de wesp staan tot ze vanzelf weer wegvliegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier