Besparen op je woonkost kan op vele verschillende manieren. © Getty Images

De experten van Immovlan.be delen vijf tips voor betaalbaar(der) wonen in 2024

Het leven wordt er ook in 2024 waarschijnlijk niet goedkoper op. Als je kan besparen op een grote uitgavepost zoals wonen, is dat dus mooi meegenomen. In dit artikel gaan we op zoek naar vijf tips die ervoor zorgen dat je een mooie besparing kan realiseren, en dat op korte of iets langere termijn.

1. Investeer in energiezuinigheid

De eerste tip kost je al meteen geld… op de korte termijn dan toch, want deze investeringen beginnen zichzelf meteen terug te verdienen. Bovendien kan het ook gaan om kleine investeringen, zoals een slimme thermostaat die de temperatuur in huis automatisch aanpast aan je gewoontes en externe factoren om zo te besparen, of slimme stekkers die je inzicht geven in je verbruik en sluipverbruik beperken.

Iets meer kost extra isolatie voor je dak of spouwmuren, maar het betekent wel meteen een grote besparing op je energieverbruik en de waarde van je huis stijgt erdoor. Idem voor betere beglazing, een zuiniger verwarmingssysteem en andere ingrepen. De ene investering kost al meer dan de andere, maar weet dat je in 2024 in veel gevallen nog kan rekenen op premies die de daaropvolgende jaren afgebouwd worden. Wacht dus niet te lang.

2. Verhuis

Het soort woning en de manier waarop je ze gebruikt, hebben uiteraard ook een grote impact op de kosten. Bekijk daarom in 2024 of je woning nog wel bij je behoeften past. Woon je groot terwijl de kinderen al lang het huis uit zijn en zijn de onderhoudskosten hoger dan je eigenlijk wil uitgeven, bekijk dan of je kleiner kan gaan wonen. Op een appartement dichter bij de stad en alle voorzieningen bijvoorbeeld, of naar een ‘tiny house’ als het wat extremer mag.

Maar er zijn nog manieren om de kosten aan te pakken, zoals een kangoeroewoning waarbij je met verschillende generaties apart onder één dak woont, of cohousing waarbij je een aantal voorzieningen deelt met andere bewoners. Wil je een eigen woning kopen, maar daarbij minder geld uitgeven? Kijk dan eens in naburige gemeentes of waarom niet over de taalgrens.

3. Vergelijk

Heb je geen zin in grote veranderingen in je leven? Alle begrip. Maar zelfs met heel kleine aanpassingen kan je heel wat besparen, simpelweg door te vergelijken tussen verschillende aanbieders. Heel wat Belgen zijn onvoorwaardelijk trouw aan hun leverancier van bijvoorbeeld gas, elektriciteit, verzekeringen, telecom en andere diensten die samenhangen met wonen, terwijl ze misschien teveel betalen.

Bekijk daarom minstens één keer per jaar welke kosten je precies hebt, of die kosten wel te verantwoorden zijn en of je bij een andere leverancier niet minder betaalt voor hetzelfde. Om je het leven eenvoudiger te maken, zijn er verschillende vergelijkingssites en je kan in veel gevallen eenvoudig overstappen van de ene naar de andere leverancier.

4. (Her)bekijk de financiering

Een tip die daarbij aanleunt, is om te bekijken hoe je je woning financiert. En dat kan zowel als je al een lening afsloot voor je huis, als wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning. Na een lange periode van bijzonder lage interestvoeten piekte de rente de afgelopen jaren, om nu terug langzaamaan te dalen. Sloot je een dure lening af, bekijk dan met je kredietinstelling of je die kan herfinancieren aan een lagere rentevoet. Daar komen uiteraard kosten bij kijken, maar het kan op de volledige looptijd een serieus verschil maken. Vraag aan je bank om de impact te berekenen.

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, bekijk dan eventueel alternatieve financieringsvormen, zoals hamsterhuren of een bulletkrediet, waarbij je een lagere eigen inbreng nodig hebt, of maandelijks minder moet afbetalen. Vraag echter altijd raad en laat je begeleiden om de voor- en nadelen en de impact van verschillende alternatieven te kunnen inschatten.

5. Bouw

Eindigen doen we opnieuw met een tip die je op het eerste gezicht meer geld kost: investeren in nieuwbouw. Toegegeven, nieuwbouwwoningen kosten over het algemeen meer dan bestaande woningen, maar ze zijn energiezuinig, ‘futureproof’ wat de nieuwste normen betreft en ze garanderen dat je je de komende jaren geen zorgen moet maken. Door te werken met goede bouwbedrijven blijf je bovendien gespaard van heel wat bouwstress. Kers op de taart: je krijgt meteen een woning die perfect naar jouw wensen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier