Een nieuwbouw beschikt over enkele goede argumenten. © Getty Images

De 5 grootste voordelen van nieuwbouw

Een woning renoveren wordt vaak beschouwd als een betaalbare manier om toegang te krijgen tot de woningmarkt. Maar gezien de renovatieverplichting voor bestaande woningen overwegen heel wat mensen nieuwbouw opnieuw als interessant alternatief. Maar welke zijn nu de voordelen van nieuwbouwwoningen?

Een nieuwe woning bouwen of een bestaande woning kopen om die vervolgens te renoveren, het is een overweging die al generaties lang gemaakt wordt. Welke keuze je uiteindelijk maakt, is natuurlijk puur persoonlijk, maar in dit artikel zetten we alvast de vijf grootste voordelen van nieuwbouw op een rijtje.

1. Helemaal naar jouw smaak

Er gelden natuurlijk bouwvoorschriften, maar los daarvan begin je bij nieuwbouw van een wit blad. In samenspraak met je architect kan je je nieuwe woning dus helemaal aan je eigen smaak aanpassen wat de look, indeling en afwerking betreft. De mogelijkheden zijn eindeloos, voor zover je budget het toelaat natuurlijk. Die vrijheid bij nieuwbouw brengt natuurlijk ook wel een zekere mate van verantwoordelijkheid met zich mee, omdat het eindresultaat helemaal in jouw handen ligt.

Net omdat er zoveel mogelijk is, bespreek je het best vanaf het vroegste stadium met je architect en bouwfirma je huidige en toekomstige noden. Op die manier kan er van bij de start rekening gehouden worden met je wensen, zodat er gaandeweg geen bijkomende (en eventueel kostelijke) aanpassingen nodig zijn.

2. Duidelijkheid over de kosten

De prijzen van bouwmaterialen zijn dan wel gestegen en de indexering van de lonen heeft bouwvakkers er niet goedkoper op gemaakt … maar dat zijn factoren die zowel op nieuwbouw als op renovatie hun weerslag hebben. Het voordeel van nieuwbouw is dat je in samenspraak met je architect en de aannemer een preciezer overzicht krijgt van wat er moet gebeuren en hoeveel dat zal kosten. De kans op verrassingen is bij nieuwbouw veel kleiner dan bij renovaties, waar onvoorziene omstandigheden eerder de regel zijn dan een uitzondering. Door goede afspraken te maken met de bouwfirma die je nieuwbouwwoning zal optrekken, kan je de kans op onvoorziene kosten aanzienlijk verkleinen, zeker bij sleutel-op-de-deurformules.

3. Energiezuinig en comfortabel

Door de energiecrisis die we de afgelopen jaren beleefden, ligt de focus bij heel wat mensen meer dan ooit op de energiezuinigheid van hun woning. En op dat vlak zit je met een nieuwbouwwoning goed. Er gelden immers strenge eisen wat de minimale isolatiedikte, het maximale energieverbruik per vierkante meter en de luchtdichtheid betreft. Je kan er dus van op aan dat je energiekosten laag zullen zijn, ook al omdat er naast een warmtepomp vaak ook zonnepanelen voorzien zijn. Omdat er meestal gewerkt wordt met een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, is het in nieuwe huizen vaak ook aangenaam toeven. Bij renovatie kan je natuurlijk ook inzetten op extra isolatie en de modernste technieken, maar die in een bestaande woning inpassen, vergt meestal wat meer moeite.

4. Weinig onderhoud en 10 jaar garantie

En net omdat alles nieuw is, blijft het onderhoud aan je nieuwe woning ook beperkt. Er is geen eventueel achterstallig onderhoud om weg te werken en de kans dat er op korte termijn zaken vervangen moeten worden, is klein. Is dat wel het geval, dan kan je vaak een beroep doen op de garantie. Dat geldt trouwens niet enkel voor de toestellen en technieken, ook voor het gebouw zelf zit je meestal safe. Je architect en aannemer zijn immers 10 jaar aansprakelijk wanneer er eventuele gebreken opduiken. Je kan dus gerust op beide oren slapen.

5. Hoge huurprijs en waardepotentieel

Het laatste voordeel van nieuwbouw dat we willen aanhalen, is voor jou in eerste instantie misschien niet relevant. Tenzij je een nieuwbouwwoning laat bouwen met het specifieke doel om te verhuren of snel terug te verkopen, zal je misschien immers niet meteen nadenken over de eventuele huurprijs die je kan vragen of aan hoeveel je je woning kan verkopen. Maar het leven loopt niet altijd hoe je het jezelf voorstelt. Een promotie en een job verder van huis, een nieuwe relatie of een onvoorziene gezinsuitbreiding… wat er ook op je pad komt in het leven, het is goed om te weten dat je jouw woning aan een mooie prijs kan verhuren of opnieuw te koop kan zetten wanneer je plannen veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier