Weloverwogen investeren in vastgoed
Investeren in vastgoed blijft ook nu een goede beslissing, op voorwaarde dat je weloverwogen keuzes maakt, zowel wat de investering zelf als de financiering en de eventuele fiscale impact van die keuzes betreft. Maar wat zijn precies de overwegingen die je moet maken? De experten van Immovlan.be verduidelijken.
De rentevoeten dalen niet zo snel als verwacht en niet iedereen is even positief over het economische klimaat. Geen goed moment om te investeren in vastgoed? Niet noodzakelijk. De bouwsector heeft het tijdelijk misschien wat moeilijker, maar daar kan je als koper misschien je voordeel mee doen. Ook renoveren is een goed plan, ook al omdat het vooral oudere woningen met een slechte EPC-score zijn die de gemiddelde prijzen in ons land doen dalen. Goedkopere aankoopprijzen, bouwprofessionals die sneller kunnen beginnen en de mogelijkheid om gebruik te maken van premies voor investeringen in energiezuinigheid, … de perfecte cocktail voor een goede investering? Als je het slim aanpakt, is de kans reëel.
Hou je doel voor ogen
Residentieel vastgoed is trouwens niet de enige optie om in te investeren. Ook commercieel vastgoed, hotelkamers of garages zijn het overwegen waard. Zowel fiscaal als wat de verhuur betreft, gelden daar echter een aantal andere regels, en dus laat je je het best goed adviseren.
Hou er bij residentieel vastgoed in elk geval rekening mee dat goede energieprestaties vandaag een must zijn. Woningen met een goede EPC-score hebben een hogere waarde en zijn toekomstbestendig. Bovendien geraken ze sneller verhuurd en kan je er meestal een hogere huur voor vragen. Maar welke investering je ook doet, hou altijd het doel ervan voor ogen. Dat houdt in dat je de markt moet kennen, zowel wat de prijzen bij aankoop betreft, als het verkoop- of verhuurpotentieel, die mee bepalend zijn voor het rendement. Een te dure woning kopen die nog gerenoveerd moet worden in een buurt waar de prijzen voor gerenoveerde woningen niet veel hoger liggen, dat is misschien niet de beste investering.
Bij een nieuwbouwappartement dat je koopt voor de verhuur, kies je beter voor een neutralere en meer robuuste afwerking, eerder dan een dure en uitgesproken afwerking die wellicht niet iedereen aanspreekt en waarvan de materialen potentieel slijtagegevoeliger zijn. Want bij verhuur moet je niet alleen rekening houden met hoeveel je investeert en hoeveel huur je kan vragen, maar ook hoe makkelijk het zal zijn om een huurder te vinden. Blijft die langer, dan heb je minder last van rendementsverlies door leegstand, maar ook minder kosten die je onvermijdelijk hebt en niet altijd kan doorrekenen na een afgelopen huurperiode. Daarnaast is er ook de rompslomp die bij een wissel van huurder komt kijken. In dat verband hou je bij de keuze van de locatie het best ook rekening met de afstand van je woonplaats als je het beheer zelf wil doen. Een investering die op praktisch vlak beheerd wordt door een organisatie ter plaatse is natuurlijk nog makkelijker, maar hou in dat geval rekening met de impact op het rendement.
En de financiering?
Een laatste, niet onbelangrijk aspect dat je in overweging moet nemen, is de financiering. Nu de rentevoeten hoger zijn, kan een hypotheek knagen aan je rendement, maar anderzijds kan een lening een hefboom betekenen voor je spaargeld, dat op die manier de inflatie kan volgen of kloppen eerder dan te ‘verkommeren’ op je spaarrekening. Weet ook dat je onder bepaalde voorwaarden nog voor je pensioen gebruik kan maken van je aanvullend pensioen om je vastgoedinvestering op een voordelige manier te financieren.
Hou tot slot ook rekening met de fiscale impact van je investering. Dit aspect heeft niet alleen te maken met de financiering, aan wie en op welke manier er verhuurd wordt (bemeubeld of aan een professional verhuren heeft bijvoorbeeld gevolgen), maar het kan ook een impact hebben op je persoonlijke situatie (belastingaftrek, uitkeringen, …). Vraag daarover dus zeker professioneel advies.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier