Zen in huis en in je hoofd (met tips van woonexpert Bart Appeltans)

Kabbelend telewerk, met of zonder wederhelft en jengelende kroost, maakt dat rustig thuiskomen de afgelopen twee jaar een geheel andere definitie kreeg. Wat vroeger een moment was om de dag van je af te schudden is niet meer. Met enkele kleine ingrepen in je interieur, creëer je alsnog die oase van rust. “Mensen hebben nood om een toevluchtsoord te creëren waarin ze volledig tot rust kunnen komen en zichzelf kunnen opladen”, zegt interieurarchitect Bart Appeltans.

De coronapandemie, de gevolgen ervan en de bijkomende angsten en onrust, maken dat ons huis meer dan ooit een belangrijke cocon is geworden, een plek waar we ons veilig voelen om te leven én te werken.

Trendwatchers merken op dat de manier waarop we ons interieur stylen, impact heeft op ons welzijn en ons gevoel van algemene tevredenheid. We willen ons geborgen en rustig voelen in ons eigen huis, en dat vertaalt zich in een nieuwe manier van inrichten. Noem het mindful wonen.

De natuur in huis

“Met z’n allen zijn we op zoek naar manieren om het lichaam gezonder en het hoofd rustiger te maken. We eten gezonder, sporten meer en yoga en mindfullness zijn in opmars”, zegt interieurarchitect Bart Appeltans.

“Die tendensen zie je ook duidelijk vertaald naar de nieuwste interieurtrends. Denk maar aan de mediterrane en wabi sabi interieurs (de esthetiek van de imperfectie, red.), waarin heel veel natuurlijke materialen, matte en ruwe houttexturen, leembezettingen en kalkbepleisteringen een hoofdrol spelen. Die zorgen voor een rustige sfeer die afstraalt op ons gemoed.”

Die nieuwe aandacht voor de natuur in huis, uit zich ook in de herwonnen populariteit van kamerplanten: “Nog niet zo lang geleden waren grote kamerplanten absoluut not done in een eigentijds interieur. Vandaag zien we dat deze klassieke planten opnieuw massaal een plekje in de woning vinden, in overvloed zelfs. Heel veel mensen gaan ook de extremen opzoeken en volledige wanden met planten bekleden, de zogenaamde greenwalls .”

Eco-design en eco-consumeren

De nieuwe manier waarop we consumeren ligt volledig in lijn met een herwonnen respect voor Moeder Natuur. Zo besteden we meer aandacht aan producten die veilig zijn voor het milieu, produceren we minder afval en gaan we duurzamer consumeren.

Deze gevoeligheid voor het milieu eist ook zijn plek op binnenshuis. Steeds vaker kiezen we gerecycleerde en/of duurzame materialen, alsof we op die manier ons steentje kunnen bijdragen tot de creatie van een mooiere wereld.

Gepimpte meubels uit de kringwinkel, decoratie uit gerecycleerd materiaal en tafels en meubels spelen een hoofdrol in hedendaagse interieurs, en ze dragen bij tot ons verbondenheid met de natuur en zo dus ook op een positieve mindset.

Puur en warm

Vaak wordt gedacht dat een zen interieur vooral een minimalistische ruimte is ontdaan van alle tierlantijntjes. “Een pure ruimte zonder rommel en overbodige dingen geeft op zich al veel rust. Maar er zijn toch een aantal belangrijke zaken waar je ook nog rekening mee moet houden”, nuanceert Bart. “Belangrijk is dat je materialen gebruikt die een bepaalde warmte uitstralen, goed kijkt naar de lichtinval in je ruimte en de verlichting die je gebruikt. Een witte tegel in combinatie met een witte muur en één lichtpunt, zal geen natuurlijke warme sfeer geven. Kies voor verschillende tinten wit, of meerdere lichtpunten. Ga voor een tactiele benadering. Speel met texturen: combineer een sierkussen eens met een kussen uit velvet of schapengaren, plaats bijzettafeltjes uit verschillende materialen gewoon bij elkaar, dat maakt een interieur veel boeiender.”

Zintuiglijk

Behalve inrichting en decoratie, speelt ook de geur in een ruimte een belangrijke rol.

“In winkels en hotels wordt vaak gebruik gemaakt van geursystemen om een bepaalde ambiance op te wekken. In privé woningen doen we dat met geurkaarsen, diffusers en geurstokjes. Zo’n ervaring is erg zintuiglijk en creëert onmiddellijk een totaal andere sfeer. De perfecte kers op de taart.”

Meer zen thuis dankzij deze woontips

1. Het geheel

“Denk aan het totale plaatje en zorg voor eenheid doorheen je interieur. Werk bijvoorbeeld met één soort tegelvloer of één soort parketvloer. Je hoeft niet elke ruimte op een andere manier inrichten, integendeel. Kies voor één kleur dat overal terugkomt, op de wanden, op de deuren, op de kasten… Dat zorgt voor een heel rustgevende flow doorheen het hele interieur krijgt. Met een uniforme basis kun je wel per ruimte extra accenten toevoegen.”

2. Groot in plaats van veel

“Vaak is één mooi opvallend object veel eleganter en rustgevender dan vele kleine spulletjes. Kies bijvoorbeeld voor een oversized bloempot waar één hele mooie grote kamerplant in staat. Zet daar een mooi houten bankje bij met een kussen of een paar boekjes, en that’s it .”

3. Vuile kleuren

“Aardse kleuren denk aan heel zacht beige, zandkleur, warme bruinen en warme wittinten met een bruine of grijze ondertoon doen het goed. Anderzijds zorgen ook zachte, vergrijsde blauwtinten voor een wellnessachtige sfeer. Ook groen werkt rustgevend, maar dan ook weer die zachtere vergrijsde groentinten zoals olijfgroen, saliegroen, eucalyptusgroen…”

4. De badkamer aankleden

“Ook een badkamer kun je warm en decoratief aankleden. Denk aan mooi behangpapier, het hangen van echte gordijnen, een plaatsje voorzien voor een zacht stoffen poefje of zeteltje, het plaatsen van geurkaarsen en decoratiegebruik. Ook voor de badkamer geldt: maak het wat minder hard en voeg zachte en warme materialen toe. Zo kan je ook in een compacte badkamer een gevoel van zen bekomen.”

www.sfar.be

(foto getty)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier