Zo maak je je woning ecologisch

Wil je graag zuiniger omspringen met onze planeet? Begin dan in je eigen woning. Deze interieurtrends bewijzen dat duurzaam niet saai, lelijk of ‘geitenwollensokken’ hoeft te zijn.

1. Frisse lucht, a.u.b.!

Je huis isoleren is goed voor het milieu en voor je budget, maar niet altijd voor het binnenklimaat. Een goed functionerend ventilatiesysteem is een must om vervuilde lucht af te voeren en frisse lucht binnen te brengen. Ook de verf waarmee je je woning schildert heeft een impact op het binnenklimaat.

Latex- en acrylaatverf bevatten stoffen die het schilderen vereenvoudigen: de verf wordt vloeiender, is makkelijker te verdelen en droogt sneller. Die stoffen zijn echter toxisch. Natuurverven zijn een uitstekend alternatief. Doordat ze bestaan uit ingrediënten en kleurstoffen van plantaardige of minerale afkomst, zijn ze niet belastend voor het milieu. Natuurverf bevat vrijwel geen VOS (Vluchtige Organische Stoffen) en heeft een groot ademend en vochtregulerend vermogen, wat beter is voor de luchtkwaliteit in huis. Bij Huis van Haaz kan je terecht voor een ruim gamma natuurverf, ze hebben er een aparte webshop voor.

huisvanhaaz.benatuurverfwinkel.be

 © Esther Noëth
© Esther Noëth

2. Meubels die meegroeien

Duurzaamheid is meer dan het sluiten van kringlopen en het gebruiken van natuurlijke materialen. Het betekent ook zorgen voor een flexibele woonomgeving met meubels die lang meegaan. Wie slim is, kiest modulair. Topp and Legg is een jong Belgisch meubelbedrijf waarbij je met een onlineconfigurator de tafel van je dromen maakt. Verhuis je naar een groter of kleiner huis of verandert jouw smaak? Dan hoef je geen volledig nieuw meubel te kopen: Topp and Legg biedt een stevige basis om op voort te bouwen. Een groter tafelblad of een ander onderstel? Dat is zo gefikst!

Pluspunt: de tafels zijn gemaakt van duurzame materialen. Bij Sofar kan je dan weer terecht voor een modulaire designsofa waarvan je zelf makkelijk de opstelling kan bepalen en die je ook kan aanpassen volgens je eigen levensstijl. Met één simpele klik bestel je nieuwe hoezen of extra modules en krijg je herstellings- en onderhoudstips. Op die manier heb je een meubel dat levenslang meegaat.

sofar.club

 © GF
© GF

3. Écht clean

Binnenkort is het tijd voor de lenteschoonmaak. We willen de pret niet bederven, maar: was- en schoonmaakmiddelen zitten vaak vol synthetische stoffen, vooral microplastics. Die kleine stukjes plastic worden afgevoerd door de wasmachine of wasbak, waardoor ze uiteindelijk één grote plastic soep vormen in de zee.

Een duurzaam interieur is vaak persoonlijker

Om je impact op onze planeet te beperken, gebruik je beter ecologische was- en schoonmaakmiddelen. Die zijn vrij van schadelijke chemicaliën, biologisch afbreekbaar en verpakt in gerecycleerd en/of recycleerbaar materiaal. Merken zoals Seepje, Marcel’s Green Soap, Ecover, Klaeny, Sonett en BRAUZZ. helpen je alvast om zonder schuldgevoel te poetsen.

All-in-one schoonmaakpakket – € 69 – brauzz.com

 © GF
© GF

4. Natuurlijk warm

Kaarsen zijn dé perfecte manier om het thuis gezellig te maken. Traditioneel zijn ze gemaakt van paraffine, een bijproduct van ruweolieproductie. Stearinekaarsen bevatten dan weer palmolie, waarvoor regenwoud wordt gekapt. Gelukkig komen er alsmaar meer kaarsen op de markt van bijen-, soja- en koolzaadwas. Ze brengen een even warme sfeer in huis en je koopt ze wél met een gerust hart.

In verschillende Belgische (web)shops kan je het merk Brandt kopen: handgemaakte kaarsen van 100% koolzaad- of sojawas met een lekkere natuurlijke geur. Een verantwoorde eyecatcher in huis!

Geurkaars ‘dennen en amber’ – € 22,50 – Brandt kaarsen via shop.fonetik.be

 © Beeldcollectief
© Beeldcollectief

5. The only way is up

De tweedehandsmarkt voor meubilair en decoratie beleeft hoogdagen: spullen hergebruiken is goed voor de portemonnee én voor het milieu. Ook upcycling, waarbij oude en onbruikbare producten worden omgetoverd tot iets nieuws en waardevols, is aan een opmars bezig. Het leuke is dat dit unieke stukken zijn, waardoor je interieur persoonlijker wordt.

De Belgische vzw IWAS maakt nieuwe gebruiksvoorwerpen van oude flessen, autobanden, plastic zakjes of koffiezakken die anders op de afvalberg zouden belanden. Ze maken er drinkglazen, vazen, kaarsen, rugzakken en tassen mee. Zoals een sierlijke vaas, gemaakt van twee champagneflessenhalzen, waardoor ze een wespachtige taille heeft. Ideaal voor een enkele bloem met lange steel.

Vaas ‘Elegance’ – € 39,95 – iwas.be (Josefien De Bock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier