© Getty Images

Zoek je energiescore of EPC-label op via je adres

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over (ver)kopen, (ver)huren en en het leven in een mede-eigendom.

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) lanceerde onlangs de onlinetool ‘Zoek-een-EPC’, waarmee je op zoek kan gaan naar de geldige EPC’s (Energieprestatiecertificaat) van gebouwen in Vlaanderen. Van je eigen woning, maar ook van bijvoorbeeld het appartement dat je wilt kopen of gaan huren.

1. Toegang tot EPC-label

Vul simpelweg het adres van een gebouw in op de onlinetool ‘Zoek-een-EPC’, en je krijgt direct toegang tot het EPC-label van zowel de woning als het appartement. Bovendien kunnen ook (toekomstige) bewoners van appartementen eenvoudig controleren of er al een EPC is opgesteld voor de gemeenschappelijke ruimtes. Gedetailleerde informatie blijft voorbehouden voor de eigenaar of huurder van de woning.

2. Renovatieverplichting

EPC’s spelen een cruciale rol in verschillende beleidsinitiatieven, waaronder de EPC-labelpremie en de renovatieverplichting. Bovendien beïnvloedt het EPC-label de waarde van een woning aanzienlijk. Met deze nieuwe onlinetool kan je nu het EPC-label dubbelchecken en ervoor zorgen dat je over accurate informatie beschikt.

3. Verkoop of verhuur

Als jij een woning te koop of te huur zet, moet je nog steeds de energiescore of het EPC-label vermelden. In elke advertentie of aankondiging bij de verkoop of verhuur van een woning moet je ten minste de energiescore of het EPC-label vermelden. Benieuwd naar het EPC van jouw woning? Ga naar de VEKA Online Tool via de website vlaanderen.be.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier