20 x Matt Miazga, de Amerikaanse nummer 20 van Anderlecht: “Oh no…! Ik kies niét tussen Trump en Biden!”

Play-off 1 wordt nog een moeilijk verhaal, Anderlecht kan zich vanavond maar beter verzekeren van de bekerfinale. Hoog tijd voor een kennismaking met Matt Miazga (25), een zekerheid achterin maar tegelijk nog te veel dé onbekende in de basis van paars-wit. Amerikaan, 25, gehuurd van Chelsea, groot, stevig, leider achterin… ja… Maar that’s it, veelal. Daarom: een kennismaking, aan de hand van 20 dilemma’s – zijn rugnummer is 20. Met gastspelers als Eden Hazard, Donald Trump, zijn Poolse grootouders, zijn Amerikaanse verloofde en Vincent Kompany, natuurlijk. Every inch a sportman, de Poolse Yankee speelde het enthousiast mee: “ Great! Kom maar op…!”

1. PO1 of de Croky Cup?

Noot: Miazga ruilde in 2016 New York Red Bulls voor Chelsea, dat hem daarna verhuurde aan Vitesse, Nantes, Reading en dit seizoen uitleende aan Anderlecht, zonder aankoopoptie. Met Vitesse won hij al de Nederlandse beker, in 2017.

 Ow, gaan we zo beginnen? ( lacht ) En ik mag geen joker inzetten? Hier kan ik echt niet kiezen. De beker met Vitesse was great , natuurlijk, maar ik wil gewoon élke match winnen. Ik wil dus én PO1 en de cup, daar zal je het mee moeten stellen.

2. Waar woon je het liefst, in Nederland of in België?

(denkt lang na)Ik kan niets verkeerds zeggen over Holland. Maar ik woon ook wel graag in het centrum van Brussel. Ik kies voor België!

3. Brussel of New York?

( stellig ) New York! We woonden op zo’n 30 kilometer van New York, het is er toch altijd thuiskomen. Ik hou sowieso van grote steden en New York is toch van een andere orde dan Brussel, al vind ik Brussel nog zo charmant.

4. Engeland of België?

Ik woonde in Londen, ook een wereldstad. Swinging Londen is best leuk, maar nu kies ik toch voor België en Brussel, door de parken en de vriendelijke mensen hier. Al moeten mijn verloofde en ik hier nog veel ontdekken. Het voordeel aan Brussel is ook dat zoveel mooie, grote steden zo dichtbij zijn: Parijs, Amsterdam…

5. Vincent Kompany of Tab Ramos?

Noot: Tab Ramos was zijn coach bij de U-20 van de States, de Amerikaan noemde Miazga toen “de toekomst van het voetbal in ons land”.

 Hohoho… I like both! Ramos is heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling, maar ik zal toch voor mijn huidige coach moeten kiezen.

6. Vincent Kompany of Andrea Herzog?

Noot: De Oostenrijker was zijn coach bij de U-23 en drong sterk aan bij Miazga dat de verdediger van Poolse afkomst voor de nationale ploeg van Amerika zou kiezen.

 Ik heb ook goede herinneringen aan Andrea, maar Vincent is só good …. Hij was ook een centrale verdediger, ik heb afgelopen zes maanden ontzettend veel kunnen leren van hem. Vooral inzake het spel lezen. En elk detail telt voor hem. Waarbij hij alles ongelooflijk klaar en duidelijk kan uitleggen. En niet alleen via video’s, zoals veel coaches, hij kan het ook tonen op het veld… Ik werk ontzettend graag met hem.

7. Polen of Amerika?

Noot: Miazga is geboren in Clifton, New Jersey, zijn ouders waren Poolse expats. Even speelde hij bij de jeugd voor Polen en de Poolse bondsvoorzitter Zbigniew Boniek drong persoonlijk bij het jonge talent aan om voor Polen te kiezen. Het werd een hartverscheurende keuze tussen zijn Poolse familie en zijn Amerikaanse vrienden.

Mijn hele familie woont in Polen, met mijn ouders en grootouders spreek ik Pools, natuurlijk was het niet evident… Maar ik ben an American! Ik ben er geboren, groeide er op… mijn keuze voor het Amerikaanse elftal was het meest logisch. Intussen woonde ik al in Engeland, Nederland, Frankrijk en België, ik heb ook wel Europa leren appreciëren. Maar ik blijf een Amerikaan.

8. Donald Trump of Joe Biden?

Oh no, my friend! , wat vraag je mij nu? Hier ga ik echt niet kiezen. Ik ben nooit into politics geweest, zeker niet in deze tijden. My life is football en ik hou het daar liever op.

9. New York Red Bulls of Chelsea?

Hier kies ik voor my hometown. Ik speelde bij Red Bulls van mijn 13de, raakte er op mijn 18de in het eerste elftal, won er prijzen ( twee keer de MLS Supporters’ Shield en twee keer de MLS Eastern Conference, red.), het blijft toch de club van mijn hart.

10. Chelsea of Anderlecht?

Vandaag moet ik Anderlecht zeggen, zeker? ( lacht ) De club heeft mij gehuurd, maar ik heb al eerder gezegd dat ik stilaan wat meer stabiliteit wil. In november is al even bekeken of ik eventueel na dit seizoen zou kunnen of willen blijven, maar er kwamen nog zoveel belangrijke matchen dat we het even wilden afwachten. Ik wil me nu focussen op de wedstrijden, deze zomer zien we wel verder. Of Anderlecht een Europees ticket haalt, kan dan misschien ook meespelen.

11. Franse les of een zware fysieke training?

Ik hou best van een zware training, maar ik vind de Franse les echt wel heel leuk. Ik volg die lessen heel relax. ( trots ) Je parle déjà un petit peu Français. C’est difficile mais sympa!

12. Jaap Stam of Sergio Ramos?

Noot: in eerder interviews noemde hij de Nederlandse en de Spaanse verdediger zijn twee grootste voorbeelden.

 That’s a very good one…! Ik weet niet of dit een zinnig antwoord is, maar alleen omdat ik hem nu eenmaal meer zag spelen kies ik voor Sergio Ramos. Maar eigenlijk ook omdat Sergio Ramos uiteindelijk ook meer successen haalde dan Stam.

13. De duurste Rolex of een groot trouwfeest?

Noot: het enige frivole aan Miazga, die samenwoont met zijn vriendin, is zijn passie voor (dure) horloges.

 Gelukkig moet ik niet kiezen tussen een Rolex en mijn vrouw: we zijn al verloofd, we trouwen in juni! ( schatert ) Maar het klopt dat ik een mooi horloge naar waarde kan schatten. Als ik evenwel zou mogen kiezen tussen de duurste Rolex en een Porsche, kies ik toch de Porsche hoor! ( lacht )

14. Een universiteitsdiploma of een voetbalcarrière?

Noot: die keuze maakte hij eigenlijk al eerder. Miazga was op zijn 17de al ingeschreven aan de universiteit van Michigan, hij dacht aan sportwetenschappen of sportpsychologie, toen New York Red Bulls hem plots een profcontract aanbood. Hij koos voor een voetbalcarrière.

Het was heel uitzonderlijk dat iemand die pas van high school komt meteen een profcontract krijgt aangeboden. Normaal gebeurt dat pas na één of twee jaar universiteit, waarin hij met een beurs studeren met voetbal combineert. Terwijl ik de kans kreeg meteen een profcontract te tekenen. Ik heb nog altijd geen spijt van die keuze. My life ís football!

15. Eden Hazard of Thierry Henry?

Noot: Miazga noemde zijn ex-ploegmaat bij Chelsea eerder “één van de beste voetballers ter wereld”. Maar hij voegde daar aan toe dat Thierry Henry, met wie hij eerder samenspeelde bij New York Red Bulls, even moeilijk af te stoppen was.

Alweer één waar ik bijna niet kan op antwoorden. Ik trainde en speelde met beiden en leerde van beiden. Maar wellicht omdat ik nog zo jong was in de periode met Henry vind ik hem nog nét iets beter. Nét!

16. Kijkt de Amerikaan in juni naar het EK voetbal of ligt hij met zijn kersverse vrouw in een hangmat op een strand in Florida ?

Dat is een gemakkelijke! Het EK voetbal! Ik volg nu eenmaal elke match die ik kan zien op televisie.

17. Supporter je dan voor België of voor Polen?

Dat zou niet moeilijk mogen zijn, maar er zijn ook Rode Duivels die bij Anderlecht vrienden zijn geworden. Zoals ik vrienden heb bij Engeland. Maar ik bén ook half Pools, natuurlijk. Voor allemaal een beetje, mag dat? ( lacht )

18. ESPN of Eleven Sports?

Noot: sinds kort zendt de grootste Amerikaanse sportzender ook wedstrijden uit de Jupiler Pro League uit, Eleven Sports zendt álle Belgische voetbalwedstrijden uit.

 Doe maar Eleven Sports, intussen. Echt, als ik thuis ben, tracht ik zo ongeveer alle wedstrijden te zien. Ik ben nu eenmaal gek van voetbal.

19. Liever kunst aan de muur dan een poster van Anderlecht?

Noot: we zoomen en ik zie een mooi, groot kunstwerk in de living van de Amerikaan.

Vind je het mooi? Het is niet het mijne, het is van de eigenaar van de gehuurde flat, zijn vrouw heeft een kunstgalerij. Er zijn hier trouwens veel kunstgalerijtjes in de buurt, we wandelen er op een vrije dag graag rond.

20. Toch nog één keer: PO1 of de beker?

Both..! (schatert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier