Aimé Anthuenis: “Alle drie de ploegen stoten door”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis zit vanavond op het puntje van zijn stoel voor de terugwedstrijden in de zestiende finales van de Europa League. De drie Belgische ploegen maken een (meer dan) goeie kans om door te stoten naar de volgende ronde. “En ik zie het ze allemaal halen”, is Anthuenis zijn vaderlandslievende zelve.

“Een kleine kanttekening eerst en vooral: de Belgische ploegen kunnen goed mee in de Europa League, maar de Champions League is vaak iets te hoog gegrepen. Dit gezegd zijnde, is het wel een mooie prestatie van de drie ploegen. Er zitten ook hele goeie teams in deze competitie. Mochten ze alle drie doorstoten dan heeft ons land vrij ver in de Europa League nog een mooie vertegenwoordiging. Dat zou toch vrij uniek zijn.”

AA Gent

“De 1-0 thuis tegen Tottenham is een mooi resultaat om mee naar Wembley te trekken. 2-1 zou bijvoorbeeld al moeilijker geweest zijn. Ik zie Gent daar scoren, en in dat geval moeten de Spurs nog minstens drie doelpunten maken. Dat zie ik ze niet snel doen. Gent start voor mij lichtjes als favoriet: ik geef ze 60 procent kans. Bovendien wordt de match gespeeld op een neutraal veld. Tottenham zal wel het overgrote deel van de steun genieten, toch voelt dat voor hen niet aan als echte thuismatch. Gent heeft spelers in de kern die vorig jaar al bewezen hebben in zo’n grote matchen boven zichzelf uit te kunnen stijgen. Het kan zomaar weer gebeuren. Bovendien spelen ze de laatste twee weken weer beter. Neto vormt samen met Esiti een stevig middenveld waar veel energie inzit. In normale doen, moet Gent de klus kunnen klaren.”

Anderlecht

“Anderlecht plaatst zich. Eén keer scoren is voldoende, want dan moet Zenit dat, na de 2-0 in de heenmatch, al vier keer doen. En dat zie ik niet gebeuren, gezien het bedenkelijke niveau dat de Russen vorige week haalden. Anderlecht zit dan weer in een hele goeie periode en speelt steeds beter. Sowieso ook voor de titel in eigen land. Deze klus zou niet mogen foutlopen.”

Racing Genk

“Genk speelde vorige week 2-2 op verplaatsing in Roemenië en dat zou moeten volstaan. De Limburgers spelen een knap Europees parcours, dat al begon onder Peter Maes, en ze kunnen daar zeker nog een vervolg aan breien. Ik zie ze zich plaatsen voor de volgende ronde. Dat Europese succes heeft dan wel weer zijn gevolgen voor de competitie. Ik vrees dat ze hierdoor te veel punten hebben laten liggen om zich nu nog te plaatsen voor play-off 1.”

 

Zenit-Anderlecht (19u) en Tottenham-Gent (21u05) zijn vanavond live te bekijken via Sporza op Canvas. Ook een samenvatting van Genk-Astra Giurgiu (21u05) staat op het programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier