Aimé Anthuenis: “Ik begrijp René Weiler niet”

Opnieuw heel wat spektakel en opwinding op de Belgische voetbalvelden afgelopen  weekend. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft naar goede gewoonte de antwoorden op de meest prangende vragen die zijn overgebleven.

Staat Club Brugge op dit moment verder in zijn ontwikkeling dan Anderlecht?

“In principe staat Club Brugge inderdaad verder. Na de topper tussen Anderlecht en Club Brugge kunnen we concluderen dat de thuisploeg in eigen huis maar moeilijk te kloppen valt. Ze hebben bovendien opnieuw aansluiting gevonden met hun duelkracht en loopvermogen. Al kan je het echte Club Brugge pas beoordelen wanneer ze opnieuw op volle sterkte zijn, dus na het wederoptreden van onder meer Engels en Izquierdo. Anderlecht vond ik persoonlijk ook zeer zwak in het Jan Breydelstadion. Ik snap echt niet waarom Weiler voor een driemansverdediging kiest met dan Deschacht ook nog eens op rechts. Als je die laatste op links zou zetten, Kara op rechts en Nuytinck centraal zou het nog lukken. Dat was al duidelijk in de Europa Leaguewedstrijd tegen Mainz afgelopen donderdag, maar de enige die het niet wilt zien is Weiler. Een andere optie is Dendoncker naar achter schuiven. Dat komt de stabiliteit ook ten goede.”

“Bovendien hebben de Brusselaars de pech dat Stanciu momenteel niet thuis geeft. Die zou de draaischijf van de ploeg moeten zijn, maar hij lijkt vooral moeite te hebben met het sterke fysieke aspect van de Belgische competitie. De Roemeen op de bank houden lijkt me geen oplossing,  Weiler zou met hem een goed gesprek moeten voeren. Vertrouwen kan veel doen met een speler. Qua karakter kan je Stanciu een beetje vergelijken met Stoica. Die was mentaal heel kwetsbaar, maar heeft bij Anderlecht toch een paar mooie jaren meegemaakt.”

Wat loopt er fout bij AA Gent?

“Het grote probleem voor AA Gent lijkt wanneer ze op verplaatsing spelen. Thuis lijkt alles te lukken, maar op bezoek bij een tegenstander is het helemaal omgekeerd. Maar de twee opeenvolgende nederlagen – 5-0 tegen Shaktar Donetsk en 3-2 tegen Eupen – moeten we ook niet al te uitvergroten. In Eupen kon het eigenlijk alle kanten uit. Maar het is natuurlijk wel opvallend dat de Buffalo’s de partij bij een 0-2 voorsprong niet wisten te controleren. Dat is het pijnpunt bij uitstek voor Gent.  Op dat vlak worden Sels die op dit moment een betere doelman is dan Rinne en de balvastheid en rust van Sven Kums gemist. In sommige wedstrijden zal dat nog voorvallen, al moet Neto ook in principe de rol van Kums kunnen overnemen. Kums was het verlengstuk van de coach op het veld. Als je tijdens een match in de problemen dreigt te komen en zo’n speler moet missen, is dat moeilijk recht te zetten. Maar in Schoofs geloof ik ook. Dat is een kwestie van tijd.”

Kan Orlando Sa de nieuwe smaakmaker van de Jupiler Pro League worden?

“Met zijn twee mooie doelpunten tegen Waasland-Beveren dikte Orlando Sa na zijn twee treffers van vorige week zijn doelpuntentotaal aan tot vijf. Knap, maar stellen dat we met een nieuwe smaakmaker te maken hebben is te vroeg. De partij tegen Waasland-Beveren vond ik geen maatstaf. De bezoekers speelden haast mee met Standard. Ik denk wel dat Orlando Sa Santini kan doen vergeten op Sclessin. De Portugees is een krachtige en relatief snelle diepe spits waar veel ploegen altijd naar op zoek zijn. Het is mijn ogen een typische afwerker. In wedstrijden waarin het alles of niets is, kan dergelijk type soms het verschil maken. Je kan het een beetje vergelijken met Karelis van Racing Genk of Okaka vorig jaar bij Anderlecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier