Aimé Anthuenis: “Besnik Hasi moet hopen dat Dame Fortuna meespeelt”

Kan het nog mislopen voor Club Brugge? Dankzij de 1-4 overwinning tegen AA Gent behoudt het zijn kloof van drie punten op Anderlecht, waardoor het met nog drie wedstrijden te gaan volgende zondag kampioen kan spelen tegen diezelfde Brusselaars. Voor Vincent Kompany was het een veel slechter weekend. Hij moest geblesseerd definitief een kruis maken over zijn EK-ambities met de Rode Duivels. Naar goede gewoonte laat onze huisanalist Aimé Anthuenis zijn licht schijnen over de gebeurtenissen.

Club Brugge kan titel haast ruiken

“Club Brugge maakt vooral in de tweede helft het verschil tegen AA Gent, waarin het zeer sterk presteerde. Vooral Vanaken en Izquierdo blonken uit. Zondag kan het kampioen worden tegen Anderlecht, wat me ook lijkt te zullen gebeuren.”

“Dat Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent met een 4-4-2 uitpakte verraste me niet. Als het al een paar weken niet loopt, begin je als coach te zoeken. Op dat vlak was het logisch om Depoitre te koppelen aan Coulibaly om te vermijden dat die eerste op een eiland zou spelen en  om meer aanwezigheid vooraan te brengen. Ze kenden echter de pech dat ze de kansen in de eerste helft bijna allemaal de nek omwrongen. Dan weet dat je het deksel op de neus kan krijgen, wat ook gebeurd is. Het probleem is ook een beetje dat veel spelers lang op 120 procent gespeeld hebben. Nu is AA Gent teruggevallen naar 80 procent wat een groot verschil maakt. Daarnaast heb je ook elk jaar wel een ploeg die het laat afweten in play-off 1. Vorig jaar was dat Club Brugge, nu is het de beurt aan de Buffalo’s. AA Gent moet nu oppassen dat het de derde plaats niet uit handen geeft, want als het op de volgende speeldag tegen Zulte Waregem verliest, komt de vierde plek dichterbij. Al is het programma van Racing Genk veel zwaarder. Maar de laatste wedstrijd tussen de beide ploegen zou wel eens beslissend kunnen zijn.”

Anderlecht pakt ondanks slecht spel opnieuw de volle buit

“Zoals reeds gevreesd leverde Anderlecht opnieuw een twijfelachtige prestatie af. Gelukkig voor hen kunnen ze zich nu concentreren op de uitwedstrijd tegen Club Brugge. Maar paars-wit heeft wel af te rekenen met een geblesseerde Steven Defour wat een groot verlies is voor de ploeg. Het enige waaraan ze zich kunnen optrekken is het feit dat ze ondanks de lage spelkwaliteit zeer efficiënt punten pakken. Eigenlijk is dat het geluk van een kampioenenploeg, maar toch zou het me verbazen als Anderlecht het Jan Breydelstadion gaat winnen. Besnik Hasi moet hopen dat Dame Fortuna meespeelt.”

Charleroi en KV Kortrijk bereiken finale van play-off 2

“Ik schat de kansen in de dubbele confrontatie in de finale van play-off 2 tussen Charleroi en KV Kortrijk op 50/50. Ze hebben allebei verdiend hun poule gewonnen. Vooral Kortrijk heeft me de laatste maanden positief verrast. De winnaar van dat duel zou wel eens een goede kans kunnen maken om Europa in te duiken, want de honger bij zowel Charleroi als Kortrijk is groot. Stel je voor dat AA Gent nog op de vierde plaats eindigt, dan weet ik niet of die ploeg het nog kan opbrengen om nog eens twee wedstrijden voluit te spelen.”

Geen Kompany op het EK

“Het uitvallen van Vincent Kompany is een zware opdoffer voor de nationale ploeg. Een fitte Kompany is altijd een meerwaarde in het elftal. Hem vervangen zonder waardeverlies is volgens mij onmogelijk. Wel is het beter dat er duidelijkheid bestaat over Kompany. Nu is er nog tijd genoeg om een aantal dingen uit testen. De komende oefenwedstrijden tegen Zwitserland, Finland en Noorwegen zijn daarvoor ideaal. Persoonlijk lijken me de kansen van Björn Engels op een selectie nu serieus toe te nemen.”

“Kompany zelf moet zich nu focussen op zijn herstel en ervoor zorgen dat hij van die blessuregolf vanaf geraakt. Er zal gezocht moeten worden naar wat de boosdoener is, want men sprak vroeger altijd over zijn kwetsbare kuiten, maar dit keer is hij geblesseerd aan de dijspier. Gezien zijn leeftijd zal hij zich minder moeten focussen op krachttraining en meer op souplesse. Sommige schrijven Kompany al af, maar ik behoor niet tot dat de kamp. Hij is qua leeftijd zeker niet versleten en het is iemand die altijd terugvecht. Bovendien is hij zijn klasse ook helemaal niet kwijt. Als Pep Guardiola bij Manchester City nieuwe verdedigers met zich meebrengt, zullen ze qua concurrentie hun handen vol hebben aan Kompany.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier