Aimé Anthuenis: “De crisis is niet meer ver af voor Anderlecht”

Met opnieuw heel wat spektakel op de dertiende speeldag heeft de voetballiefhebber er opnieuw een mooi weekend opzitten. Toch blijven er nog een aantal prangende vragen over. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft naar goede gewoonte de antwoorden.

Kunnen we bij AA Gent en Anderlecht na de nieuwe nederlagen tegen respectievelijk KV Mechelen en Waasland-Beveren spreken van een crisis?

“Bij Anderlecht wordt alles een beetje uitvergroot. Niet alleen resultaten worden verwacht, dat moet dan ook nog eens via attractief voetbal tot stand gebracht worden. Maar als je ziet hoe ze speelden thuis tegen Lokeren en gisteren op Waasland-Beveren is de crisis niet meer ver af. Het probleem is dat het rendement van de nieuwkomers over het algemeen te laag ligt. Alleen Teodorczyk en in mindere mate Hanni hebben al kunnen bevestigen. De rest brengt op dit moment geen meerwaarde. Echte conclusies over Anderlecht kunnen we echter pas eind december trekken. Waar staat paars-wit bijvoorbeeld dan in de Europa League en in de binnenlandse competitie? En tijdens de wintermercato zouden er volgens Herman Van Holsbeeck twee à drie nieuwe namen bijkomen. Bovendien kan een zege donderdag tegen Mainz voor extra ademruimte zorgen.”

“Bij AA Gent zijn er minder redenen voor een crisis. De mindere uitwedstrijden worden steeds in eigen huis rechtgezet. Het ene compenseert als het ware het andere. Daarnaast zit AA Gent nog steeds in de Beker van België en blijft het goed in de running om Europees te overwinteren. Net zoals bij Anderlecht moet de rekening bij de Buffalo’s ook pas rond Nieuwjaar gemaakt worden. Het play-offsysteem laat toe dat je dan nog indien nodig voldoende kunt bijsturen.”

Moest Aleksandar Jankovic sneller defensief ingrijpen bij Standard op bezoek bij KV Oostende?

“Het is natuurlijk altijd de persoonlijke keuze van de trainer, maar ik had sneller ingegrepen in de defensie van Standard. De vorige uitmatch op Kortrijk had Jankovic dat nog meer moeten doen. De afwezigheid van de geblesseerde Scholz liet zich in Oostende hard opvallen. En ik begrijp niet waarom Soares mocht invallen. De Braziliaan vind ik een zeer zwakke speler. Maar eigenlijk is niet alleen de verdediging van Standard die met een probleem zit. Gillet vind ik heel onzeker op hoge ballen en Fai was op het middenveld te wild en onstuimig. Op dit moment bezit Standard niet over een evenwicht tussen de omschakeling van het verdedigen naar het aanvallen en vice versa. Bij balverlies zijn er een pak die niet meedenken en omgekeerd.”

Is Runar Kristinsson de geschikte nieuwe coach voor Lokeren?

“Lokeren kon tegen Eupen ondanks het uitblijven van een zege terugblikken op een degelijke wedstrijd. De spelers lieten me een mentaal sterke indruk na. Maar om conclusies te trekken over het functioneren van de nieuwe coach Runar Kristinsson die de ontslagen Georges Leekens is komen vervangen is het te vroeg. Als spelers was hij een topper, maar als trainer moet hij nog veel bewijzen. Maar een voordeel alvast is dat hij de club goed kent en er veel landgenoten terugvindt, aangezien assistent Vidarsson een IJslander is, net als spelers Skulason en Ingason. De opdracht is sowieso niet eenvoudig voor Kristinsson. De verschillen onderaan het klassement blijven miniem. Al is het wel een voordeel dat hij in Scandinavië veel spelers kent. Uit die hoek verwacht ik enkele versterkingen tijdens de wintertransferperiode.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier