Aimé Anthuenis: “Eerste periodetitel van Roeselare is zeer verdiend”

Met nog één speeldag te gaan in de heenronde van de Jupiler Pro League heeft Zulte Waregem zich bekroond tot herfstkampioen. Maar ook op de andere velden viel opnieuw dit weekend heel wat te beleven. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft exclusief de antwoorden op de drie meest prangende vragen.

Staat Runar Kristinsson voor een moeilijke taak als coach van Lokeren?

“Ik had reeds voor het seizoen gezegd dat Lokeren een moeilijk jaar zou doormaken. Vorig seizoen hebben ze zich maar met moeite kunnen handhaven en ook tijdens de oefenmatchen in de zomermaanden kwamen de pijnpunten boven: moeilijk scoren, regelmatig fouten achterin, etc.. Het is niet omdat er van coach gewisseld wordt, dat de problemen dan opgelost zijn. Al verdient Kristinsson meer tijd. De wedstrijd tegen KV Mechelen van dit weekend waarin beide ploegen niets voor elkaar kregen mag geen graadmeter zijn voor de kwaliteiten van de IJslander. De echt reden voor de malaise is vrij simpel: gedurende de laatste 2,5 jaren is de ruggengraat van de ploeg verkocht. Ik denk daarbij aan onder meer Vanaken, De Pauw, Scholz en Harbaoui en daarenboven stonden Persoons en Maric lang aan de kant met blessures. De vervangers konden niet hetzelfde brengen.”

Is Roeselare de verdiende eerste periodekampioen in de Proximus League?

“Zeker, maar ik had het niet verwacht na de eerste speeldagen. Het was voor een groot stuk een nieuwe ploeg, waardoor het logisch is dat je in het begin nog geen rendement haalt. Maar hun laatste nederlaag dateert alweer van 4 september tegen Tubeke. Als je zo’n reeks kan neerzetten sta je terecht helemaal bovenaan. Voor de tweede periode pronostikeer ik op Lierse dat ook over heel wat mogelijkheden beschikt. Samen met Roeselare steken ze een beetje boven de rest uit vind ik. Antwerp heeft wel de ambitie om die tweede periodetitel te pakken, maar qua intrinsieke kwaliteiten schieten ze tekort. Bovendien hebben ze elk jaar opnieuw de zware druk te torsen van de favoriet te zijn.”

Heeft man van de match Jelle Vossen in de wedstrijd tussen Club Brugge en Racing Genk punten gescoord ten opzichte van zijn concurrent Abdoulay Diaby?

“Het klopt dat Diaby momenteel niet de vorm te pakken heeft die hij vorig seizoen – en dan vooral in de play-offs – etaleerde. Maar dit kan altijd terugkomen. Zijn snelheid kan Club Brugge heel wat opleveren.  Ik zal nog meer zeggen: als hij samen met Izquierdo opnieuw zijn niveau bereikt en Refaelov keert terug, is Club Brugge voor mij de favoriet voor een nieuwe landstitel. Ik vind ook dat je Diaby en Vossen moeilijk kunt vergelijken. Die laatstgenoemde is iets beter dan de Franse Malinees wanneer Club dominant is in een wedstrijd en veel in de zestienmeter van de tegenstander vertoeft. Diaby komt op zijn beurt beter uit de verf als hij de ruimte optimaal kan benutten. De vorm van een aanvaller hangt niet alleen af van het persoonlijke niveau, maar ook hoe men bediend wordt. Vossen heeft dus nu niet definitief de bovenhand gehaald.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier