Aimé Anthuenis lovend over Club Brugge: “Vazquez is opnieuw de draaischijf die hij vorig seizoen was”

Even leek het er op dat de eerste speeldag van de terugronde van de reguliere competitie helemaal in het water zou vallen omwille van de terreurdreiging, maar uiteindelijk viel er in de Jupiler Pro League opnieuw heel wat te beleven dit weekend. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn kijk op de gebeurtenissen.

BELGIUM SOCCER PORTRAIT AIME ANTHUENISClub Brugge blijft thuis perfect parcours afleggen
“Club Brugge speelde tegen Zulte Waregem een van zijn betere wedstrijden van het seizoen. Deels door de zwakte van de tegenstander, maar ook door de sterke prestaties van Vazquez en Vormer. De Spanjaard is opnieuw de draaischijf die hij vorig seizoen was. De ploeg is voor een groot stuk afhankelijk van hem. Indien Vazquez conditioneel in orde is, draait Club Brugge. Opvallend is ook dat je kan merken dat ze thuis altijd wat meer kunnen. Ook in mindere periodes komt blauw-zwart thuis relatief makkelijk tot scoren. Michel Preud’homme foetert vaak op de scheidsrechter, maar tegen Zulte Waregem keer had hij deze keer gelijk. Club had minstens twee strafschoppen moeten krijgen. Hoe dan ook echter zal de zege de spelers een vertrouwensboost hebben gegeven met het oog op de Europese midweekmatch tegen Napoli. Momenteel staat Zulte Waregem nog op een plek in het klassement die recht geeft op play-off 1, maar ze zullen toch iets moeten doen aan de vele doelpunten die ze slikken. Niettegenstaande ze met Bossut over een goede doelman beschikken. Ook bij Club Brugge is dat trouwens het geval. Aanvankelijk was Bruzzese nogal betwist, maar de laatste maanden is hij sterk aan het spelen en pakt hij uit met cruciale reddingen die noodzakelijk zijn voor een ploeg.”

Jacky Mathijssen moet roeien met de riemen die hij heeft
“De zege van Racing Genk tegen Oud-Heverlee Leuven was na vier opeenvolgende nederlagen van levensbelang voor de Limburgers. Al geloof ik niet dat ze zich bij de eerste drie kunnen scharen. Racing Genk zit een beetje in een overgangsjaar. Maes probeert enkele jongeren te lanceren zoals Bailey en Ünal. Het is duidelijk dat die spelers talent hebben, maar je kan niet verwachten dat ze op die leeftijd elke week hetzelfde niveau halen.”
“Het is duidelijk dat OHL zoals Westerlo onvoldoende mogelijkheden heeft om mee te strijden. Het sportief comité van de club gaat nu de positie van Mathijssen bekijken wat ik enerzijds begrijp op basis van de resultaten, maar anderzijds stel ik me er ook vragen bij. Mathijssen heeft voldoende bewezen een goede coach te zijn, maar hij moet het stellen met het materiaal waarover hij momenteel beschikt. Kent dat comité dat onder meer uit voorzitter Jimmy Houtput en sportief verantwoordelijke Luc Denteneer bestaat wel iets van voetbal? Zij die de transfers gedaan hebben zouden zich beter eens zelf in vraag stellen. Als ze de coach ontslaan, zouden ze zo fair moeten zijn om zelf ook op te stappen.”

Eén zwaluw maakt de lente niet voor KV Mechelen
“De zege van KV Mechelen met smaakmaker Hanni was geen verrassing voor mij. KV vond tegen Oostende opnieuw het enthousiasme terug van de terugronde van het vorige seizoen. Of de trein definitief op de rails staat voor Malinwa valt moeilijk te voorspellen. Dat kan soms heel plotseling gebeuren. KV Mechelen moet vooral zorgen dat ze de fantastische aanhang tevreden houden. Het moet het vooral hebben van de thuismatchen. Wat KV Oostende betreft was het duidelijk dat de afwezigheid van Siani, Lukaku en Capon te zwaar doorwoog. Die eerste wordt als draaischijf zwaar onderschat en Lukaku en Capon zijn in de tactiek van Vanderhaeghe om met hoog opkomende flanken te spelen zeer belangrijk.”

Waasland-Beveren kan opgelucht adem halen
“De drie punten die Waasland-Beveren heeft behaald tegen STVV zijn zeer belangrijk voor de Waaslanders. Ze hebben nu ongeveer al het dubbele van het puntentotaal van vorig jaar. Met de bonus die ze hebben op de rode lantaarn ziet het er naar uit dat ze een rustig seizoen zullen doormaken. De ploeg speelt met de middelen die het heeft, maar benut die middelen wel ten volle. Stijn Vreven had in de tweede klasse al wat bewezen, maar het siert het bestuur van Waasland-Beveren dat ze een jonge coach een kans willen geven. STVV maakt een seizoen mee van ups en downs. De achtste plaats is goed voor een ploeg als De Kanaries, maar play-off 1 wordt moeilijk. Het ziet er wel eens naar uit dat de zes ploegen die nu bovenaan staan – AA Gent, Club Brugge, KV Oostende, Anderlecht, Zulte Waregem en Racing Genk – die posities op het einde van de reguliere competitie ook nog zullen bekleden.”

Standard haalt niet het play-off 1-niveau
“Het gelijkspel tussen Standard en Kortrijk was een correcte uitslag. Standard leek te kunnen profiteren van het thuisvoordeel, maar ze acteerden niet op het niveau dat vereist is voor play-off 1. Ze mogen doelman Hubert dankbaar zijn, want anders waren ze op Sclessin gisteren met lege handen achter gebleven Als je je bij de eerste zes wil scharen, moet je zo’n wedstrijd thuis kunnen winnen. Het zal afwachten zijn wat Standard op de wintermercato gaan doen, al is het maar de vraag of dat veel zoden aan de dijk brengt, want twee derde van de competitie is dan reeds achter de rug. Kortrijk bevestigt hetgene ik in de voorbeschouwing reeds naar voor schoof. Het moest afscheid nemen van heel wat sterkhouders, maar Walem heeft er potig geheel van gemaakt. Het is niet altijd de meest interessante ploeg om naar te kijken, maar ze worden onderschat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier