Aimé Anthuenis: “Een mirakel als Anderlecht kampioen wordt”

Vorig week nog zette Anderlecht in een rechtstreeks duel Club Brugge opzij, maar amper zeven dagen later is de situatie bij de beide clubs alweer compleet anders. Blauw-zwart won eenvoudig tegen Zulte Waregem, bij de Brusselaars likken ze hun wonde na de pijnlijke 4-2 nederlaag tegen Oostende. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn visie.

Club Brugge staat er opnieuw

“Voor Club Brugge was het een moeilijke week na een nul op zes, maar tegen Zulte Waregem leverde het opnieuw een sterke voetbaltechnische prestatie met Refaelov en Vanaken als foeriers. Zeker de terugkeer van die eerste maakte een groot verschil en de Limburger was haast bij elke actie betrokken. Zulte Waregem oogde zeer zwak, maar langs de andere kant is Club Brugge in eigen huis een moeilijk te kloppen ploeg. Dat kan met nog drie thuiswedstrijden en slechts twee uitmatchen te gaan voor de West-Vlamingen een belangrijk voordeel zijn met het oog op de titelstrijd. De minirel over Diaby die zich opdrong als penaltynemer zal niet nazinderen. Hij zal daar wel over terecht gewezen worden, maar als je met 5-0 wint wordt dat gemakkelijk geregeld.”

Dramatisch Anderlecht

“Bij Anderlecht gaat het van kwaad naar erger. Het ergste vind ik is dat het niet van niet willen is, maar van niet beter kunnen. Ongeveer vier tot vijf spelers hebben onvoldoende kwaliteit in huis om voor paars-wit te spelen. Er ligt geen regelmaat in de prestaties en dat valt te verklaren door een gebrek aan klasse. In elke linie is men in dat bedje ziek. Vooraan kan Anderlecht nog rekenen op Okaka, maar als die het laat afweten blijft de grote leegte achter. De kloof op leider Club Brugge is nog altijd slechts drie punten, maar dat is een half mirakel. Dat ze nu nog meestrijden voor de titel komt deels door de zwakkere prestaties van andere teams en door het play-offsysteem. De tien op vijftien die Anderlecht heeft laten noteren is onverdiend. Denk maar bijvoorbeeld aan de flater die Marco Bizot beging waardoor Anderlecht tegen Genk won en ook vorige week was het punt tegen AA Gent zeer gevleid. Kampioen spelen zou een mirakel zijn voor de Brusselaars.”

De titelstrijd in tweede klasse

“Wat een spannende strijd om de titel en de promotie in tweede klasse. Het is zelden voorgevallen dat op de laatste speeldag in een rechtstreeks duel de beslissing valt. Antwerp heeft heel het seizoen gedomineerd, maar Eupen is qua kwaliteit minimaal de evenknie. In de kansen van White Star Brussel die slechts op één punt volgen van Eupen en Antwerp geloof ik niet, want die club is niet in orde met zijn licentie. Het zal in kleine details beslist worden: de zenuwen, het geluk, etc. Antwerp heeft het thuisvoordeel, maar als Eupen op zijn sterkst is wordt het een zeer moeilijke opdracht. Dat de Antwerpenaren de polepositie uit handen hebben gegeven na hun verlies tegen Union speelt niet zo’n grote rol. Het draait allemaal om één wedstrijd en die moet je winnen. De scheidsrechter wacht ongetwijfeld een moeilijke opdracht, want het zal een helse sfeer zijn op de Bosuil.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier