Aimé Anthuenis neemt Wilmots in bescherming: “Zelfs op zijn kledij komt kritiek”

“Een flop op alle vlakken.” Ook onze huisanalist Aimé Anthuenis had hoge verwachtingen, maar zag de Rode Duivels uiteindelijk afgaan in hun openingsmatch tegen de Italianen. “Nu is er slechts één antwoord mogelijk: zaterdag winnen tegen Ierland.” Aimé geef ook mee met welke 11 hij dat zou doen…

België-Italië eindigde op 0-2 en met een massa kritiek op bondscoach Marc Wilmots. “Wilmots buiten, daar doe ik niet aan mee“, maakt Aimé meteen duidelijk. “Ik hoor en lees dat zijn opstelling niet goed was, zijn tactiek verkeerd en zelfs op zijn kledij komt kritiek.”

“Na een match is het makkelijk praten. Vóór de match konden veel analisten zich vinden in zijn opstelling. Kan de coach er aan doen dat alle spelers ondermaats presteerden? Lukaku, Fellaini en De Bruyne waren onzichtbaar. Enkel Courtois acteerde op niveau. Alle schuld in de schoenen schuiven van Wilmots is dus al te makkelijk. Zelfs met de hulp van Mourinho gingen de zwakke Belgen niet gewonnen hebben. En nog iets: gaat die lob van Lukaku binnen, dan wordt het een heel andere match.”

“Wilmots is voor mij dus niet dé schuldige. De staf en de spelers hebben wel een gedeelde verantwoordelijkheid. Maar goed: alle ogen moeten nu op Ierland gericht zijn. De bondscoach houdt best eerst een groepsgesprek om te vermijden dat er iets blijft hangen na deze nederlaag. Zaterdag moeten ze winnen, met wie en op welke manier maakt niet uit. Ik zou de Duivels wel graag zien spelen als één blok, dat goed én enthousiast voetbalt.”

De oud-bondscoach heeft alvast een eigenzinnige basiself in gedachten waarmee hij de Ieren zou bekampen. “Courtois laat ik uiteraard staan. Ook de verdediging behou ik. Kevin De Bruyne zou ik naast Witsel voor de verdediging laten spelen. Hier kan kan hij zonder druk spelen en het spel lanceren. Op de flanken zet ik links Mertens en rechts Carrasco. Twee frisse spelers met goesting. Eden Hazard krijgt als tweede spits een vrije rol achter Benteke, nog een frisse speler.”

Anthuenis heeft wel nog een bedenking bij zijn opstelling. “Wilmots zal uiteraard niet met deze ploeg starten zaterdag. Hij heeft 100 mogelijkheden en hij alleen kiest. Maar dat er kritiek komt op de trainer als hij verliest, hoort er jammer genoeg bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier