Aimé Anthuenis: “Play-off 1 is redelijk grote zekerheid voor KV Oostende”

Met 36 doelpunten was het een productief weekendje in de Jupiler Pro League. Daarbij vielen vooral de ruime zeges op van Club Brugge (6-1 tegen KV Mechelen), KV Oostende (6-0 tegen Racing Genk) en Anderlecht (7-0 tegen Moeskroen) op. Onze vaste huisanalist Aimé Anthuenis laat zijn licht schijnen over de meest prangende vragen die dat oplevert.

Is KV Oostende even goed op dit moment als toen het vorig seizoen herfstkampioen werd?

“Oostende toonde gisteren aan tegen Genk dat het zeker op het niveau zit van vorig jaar. Je kan altijd opwerpen dat Genk zwak presteerde op Oostende, maar ik heb een zeer sterke thuisploeg gezien. Het naar voor verdedigen en het technische vernuft dat in de ploeg zat was indrukwekkend. Vooral op het vlak van techniek moeten ze in België voor niemand onder doen. Meer bepaald Berrier toonde zich met zijn balvastheid en laatste pass van goudwaarde voor de kustploeg. Ook Dimata en Musona laten me vaak een goede indruk. Bovendien kan Vanderhaeghe terugvallen op een stevige bank en loopt het achteraan ook gesmeerd. Onder meer Milic is aan een sterke periode bezig. Ze hebben de tweede plaats in het klassement niet gestolen. Dat is nog geen garantie op de titel, maar een ticket voor play-off 1 lijkt me een redelijk grote zekerheid.”

Is alles nu rozengeur en maneschijn bij Anderlecht na de overtuigende 7-0 tegen Moeskroen?

“We mogen stellen dat na de Europese overwinning in Qabala en de ruime winst gisteren in de competitie de crisis uit het Astridpark verdreven is. Met de terugkeer van Najar en Obradovic op de flanken heeft Anderlecht wat meer perspectief op beterschap. Maar dat geeft nog geen garantie dat de trein terug op de rails staat. Ik hoop het voor Anderlecht, maar het is nog te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen. Er wacht paars-wit nog een zeer zwaar programma voor Nieuwjaar met wedstrijden tegen onder andere Club Brugge en AA Gent. Dan pas weten we meer. Ook omdat Moeskroen vooral werd weggezet op basis van individueel talent. Ik vond niet dat je de hand van de coach al kon zien in het elftal.”

Hoe belangrijk was het wederoptreden van Lior Refaelov vrijdag tegen KV Mechelen?

“Het valt nog even af te wachten welke Refaelov we de komende weken te zien zullen krijgen. Na een zware blessure is het niet onlogisch dat je nog even tijd nodig hebt. Maar als Refaelov hetgeen kan brengen dat hij vorig seizoen toonde, kan het Club Brugge heel wat opleveren. Het is een speler met heel wat duelkracht in zich die dat bovendien koppelt aan balvastheid, overzicht en techniek. Het zal Club Brugge ook verfijnder doen spelen denk ik. In de Champions League had het de ploeg niet zoveel bijgebracht. Misschien dat ze dan kandidaat voor de derde plaats waren geweest, maar meer zeker niet. Op dit moment zie ik daar trouwens geen enkele Belgische ploeg toe in staat, wat geen schande is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier