Aimé Anthuenis: “Ik schrijf Stanciu nog niet helemaal af”

Voor de interlandbreak had Zulte Waregem zich reeds verzekerd van de symbolische titel van herfstkampioen, maar dankzij een 3-2 overwinning gisteren tegen Anderlecht zette Essevee het succes nog wat extra in de verf. Het wordt nu uitkijken of de spelersgroep van coach Francky Dury in de terugronde even verrassend sterk voor de dag kan komen. Onze huisanalist Aimé Anthuenis staat eerst even stil bij de vijftien afgelopen speeldagen.

De titelkandidaten

“Met fris en offensief voetbal heeft Zulte Waregemcoach Francky Dury een mooie bijdrage geleverd aan het Belgische voetbal. Essevee kan op prima cijfers terugblikken. Ook de transferpolitiek die gevoerd werd mag er zijn. Ik denk daarbij onder meer aan Meïté, Lerager, Derijck en De fauw. Tevens zitten er op de bank nog enkele goudhaantjes als Vetokele en Oulare. Het staat niet vast dat Zulte Waregem een terugval zal krijgen. Ik zie ze in staat om te bevestigen in de terugronde en meer zelfs: net als enkele jaren geleden kunnen ze meedingen voor de titel. Het enige wat ze parten kan spelen is het play-offsysteem, waarbij de punten door twee worden gedeeld en je hebt natuurlijk wat geluk nodig met bijvoorbeeld blessures, maar na vijftien speeldagen liegt het klassement niet. Naast Zulte Waregem zijn in mijn ogen Charleroi en Oostende de revelaties van de afgelopen maanden. Mazzu moet elk jaar zijn sterkhouders noodgedwongen zien vertrekken naar andere clubs, maar speelt het toch telkens klaar om een sterke ploeg tussen de lijnen te brengen. En ook Vanderhaeghe puurt uit zijn grote kern een degelijk elftal.”

“De grote clubs zoals Genk, Anderlecht, Club Brugge, Standard en AA Gent presteerden ondertussen te onregelmatig. Dat is mogelijk te wijten aan hun Europees parcours, blessures en een slechte transferpolitiek. Al deze ploegen hebben reeds vier à vijf verliespartijen achter hun naam staan in de competitie. Dat heb ik nog maar zelden meegemaakt. Al zijn ze zeker nog niet uitgeteld dankzij het play-offsysteem. Als de punten niet door twee worden gedeeld na het einde van de reguliere competitie was bijvoorbeeld de positie van René Weiler bij Anderlecht nu veel meer wankel.”

De degradatiestrijd

“Heel wat ploegen gaan het nog moeilijk krijgen. Van Westerlo, Waasland-Beveren, Moeskroen en STVV had ik dat verwacht. Lokeren en Eupen verrasten me in negatieve zin. Het zal een lange strijd worden. De transferperiode rond Nieuwjaar zal wel eens cruciaal kunnen zijn. Daarnaast kan de mentale weerbaarheid een rol spelen. Strijden om het behoud is niet voor iedereen gegeven. Westerlo is gezien het klassement de grootste degradatiekandidaat, maar het kan elke week veranderen. Het staat nu al vast dat het een zeer nipte strijd wordt.”

Opvallendste figuren

“In positieve zin heb ik in de heenronde genoten van Leye, Kaya, Lerager, Meïté, Bailly, Pozuelo, Teodorczyk, Limbombe, Asare, Saadi, Berrier, Musona en Kaminksi. Aan de andere kant van het spectrum viel me het volgende Anderlechttrio dan weer tegen: Stanciu, Badji en Spajic. Als ik er telkens één iemand moet uitpikken vond ik Stanciu tot nu toe de grootste tegenvaller, omwille van zijn prijs en de positieve commentaren over hem vooraf. Al schrijf ik hem niet helemaal af. Het is nog gebeurd dat spelers na een slechte start plotseling komen bovendrijven. Nastja Ceh bijvoorbeeld destijds bij Club Brugge kende ook een zeer slecht debuutseizoen, maar groeide onder Trond Sollied nog uit tot een van de sterkhouders. Zijn ploegmaat Teodorczyk vond ik de grootste revelatie. Hij zit momenteel niet in een goed team, maar scoort wel aan de lopende band. Zelfs een halve kans is soms voldoende.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier