Aimé Anthuenis: “Vanhaezebrouck moet zijn ploeg herschikken”

Afgelopen week in de Champions League tegen Wolfsburg gaf AA Gent al geen goede indruk en dat werd dit weekend tegen Oostende bevestigd. Ook Anderlecht ging verrassend onderuit. En onderaan staat Oud-Heverlee Leuven voor een aartsmoeilijke opdracht na de nederlaag tegen Moeskroen om zich in de eerste klasse te handhaven. Onze huisanalist Aimé Anthuenis bespreekt de opmerkelijkste feiten van de afgelopen speeldag.

Paniek is niet nodig bij AA Gent

“Niemand kan ontkennen dat AA Gent in een dipje zit, maar het hoeft niet te panikeren. Het is logisch dat ze na een uitzonderlijk sterk 2015 een terugval kennen. Beter nu dan binnen twee maanden in de play-offs. De huidige vormcrisis kan ook verklaard worden door het feit dat de tegenstrevers meer druk zetten op AA Gent. Bovendien doordat er met drie achterin gespeeld wordt, wordt er veel loopvermogen in de hoeken geplaatst. Vanderhaeghe liet Jonckheere daarom in die hoeken duiken. Daar is moeilijker op te verdedigen. Daar komt dan nog eens bij dat verdedigers als Nielsen en Mitrovic ook niet in hun beste periode zitten. Vanhaezebrouck moet zijn ploeg ook wat herschikken. Boussoufa en Kums komen bijvoorbeeld allebei de bal iets te laag vragen.”

Zonder Defour en Dendoncker is Anderlecht kwetsbaar

“Ik heb het al een paar keer gezegd, maar tegen Waasland-Beveren viel het opnieuw op: Anderlecht kan maar moeilijk zonder Steven Defour en Leander Dendoncker. Zonder dat duo op het middenveld is er geen evenwicht in de ploeg. De drie nieuwkomers Büttner, Djuricic en Badji waren zwak. Ik betwijfel of het versterkingen zijn. Waasland-Beveren heeft de overwinning niet gestolen. Een uur lang hebben ze met een man minder moeten spelen. Ze hebben het gehaald op inzet, duelkracht en loopvermogen. Typisch Waasland-Beveren eigenlijk.”

Sclessin bruist

“Afgelopen weekend is me vooral de sfeer opgevallen tijdens de Waalse derby tussen Standard en Charleroi. Als je het enthousiasme van het stadion zag, merk je dat voetbal nog altijd enorm begeesterend kan werken. Sclessin werd dan ook nog eens beloond met twee prachtdoelpunten: de trap van Trebel en de dribbel en infiltratie van Dossevi.”

Een diepe spits is enorm belangrijk

“Dat een diepe krachtige spits van een enorme waarde kan zijn voor een club werd in de wedstrijd Moeskroen-Péruwelz – Oud-Heverlee Leuven bewezen. Zeker als je als Moeskroen-Péruwelz in het laatste halfuur van de wedstrijd zoveel mogelijk naar de zestienmeter van de tegenstander moet. Dan heb je gestalte en een moeilijk te bespelen tegenstrever nodig. Coulibaly vulde die rol perfect in. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Sylla bij Anderlecht gisteren tegen Waasland-Beveren.”

Oud-Heverlee Leuven is nog niet veroordeeld

“Ook op Le Canonnier nam Oud-Heverlee Leuven opnieuw de rode lantaarn over, maar schrijf ze nog niet af voor een verlengd verblijf op het hoogste niveau. Ze hebben het moeilijk om in de slotfase de buit op zak te houden – door de druk van de tegenstander – maar ze brengen op zich wel goed voetbal. Onderaan is het dus zeker nog niet gespeeld. Het zal gaan tussen hen en Westerlo en Moeskroen-Péruwelz. OHL heeft nog een zeer moeilijk programma, maar als je tegen de degradatie vecht zijn het nooit eenvoudige wedstrijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier