Aimé Anthuenis: “Het is nog niet gespeeld”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis volgde in het paasweekend nauwgezet de eerste partituur van het play-off 1-concert. Hij ziet in de toenemende voorsprong van Club Brugge “nog geen definitieve beslissing” en stelt zich vragen bij de “keuzes achterin” van Anderlecht. “Details zullen over de eindklassering beslissen”, meent de oud-bondscoach nog.

Een grote stap

Club heeft een grote stap gezet richting titel, maar het is nog niet gespeeld. Komend weekend moet Club naar Gent en kan de rest zomaar weer dichterbij kruipen. Maar zelfs een nederlaag in Gent is geen man overboord in Brugge. In het verleden heeft geen enkele ploeg zo’n comfortabele voorsprong weggegeven in play-off 1. Maar het blijft nog even afwachten om al te roepen dat ze er kampioen zijn. Dat blauw-zwart nog won op het eind maakt een groot verschil. Ze speelden niet zo goed, maar houden de nul en winnen. Dat was het belangrijkste. Bij deze moeten we de refs ook eens feliciteren – na de vele kritiek die ze al kregen – met de correcte beslissing om een penalty te geven.

Waar is Deschacht?

Anderlecht kreeg enkele mooie kansen om te scoren, denk maar aan die kans van Morioka, maar betaalde die missers cash. Wat ik niet begrijp is de beslissing om Obradovic linksback te zetten. Hij is verdedigend, zeker man tegen man, niet goed. Voor mij is hij meer een middenvelder. De snelle aanvallers van Gent, zoals Kalu, maakten daar optimaal gebruik van. Obradovic werd regelmatig als een standbeeld achtergelaten. Dan zit je daar met een beschikbare Deschacht, die een niveau beter is op dat vlak. Ik snap niet dat ze hem niet gewoon een boete geven en laten spelen. Los dat probleem toch op. Zo’n spelers heb je in deze fase van de competitie nodig, zeker als je al belangrijke pionnen mist. Het blijft vreemd.

Gentse hoop

Zeker als Gent komend weekend thuis wint van Club zet het Anderlecht onder grote druk voor plaats twee. Paars-wit moet bovendien zelf naar Charleroi, een moeilijke match. Gent zit in de juiste flow en speelt goed. Vergeet ook Standard niet voor de tweede plaats. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat zij een reeks gaan neerzetten. De Rouches zijn gemotiveerd en hebben een nieuw elan gevonden. Alles ligt dicht bij elkaar. Iedereen kan van iedereen winnen, zei Leko, en daar geef ik hem gelijk in. Genk zal ook wel matchen winnen, maar hoe hoog hen dat nog kan brengen, wordt afwachten. Bij Charleroi is de citroen wat uitgeperst tijdens het seizoen. Mazzu heeft er alles uitgehaald, maar nu komen ze volgens mij wat te kort. Ze missen scorend vermogen. Ik zie ze niet meteen goeie play-offs spelen. Maar details zullen beslissen over de eindklassering, zoveel is duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier