Aimé Anthuenis: “Zal de degradatiestrijd er wel één worden?”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt terug op het eerste vaderlandse voetbalweekend sinds de reeks schandalen. “Genk bevestigt dat het momenteel de beste ploeg van België is. Het is een complete ploeg geworden”, strooit hij met lof. Lokeren en Zulte Waregem zitten dan wel in vieze papieren, maar Anthuenis stelt zichzelf de vraag: “Zal de degradatiestrijd er wel eentje worden? We weten niet wat er met Waasland-Beveren zal gebeuren.”

Gouden Genk

Racing Genk legt een ongelooflijk parcours af. Daar trap ik een open deur mee in, maar het moet gezegd worden. De Limburgers freewheelen door een druk programma met drie fronten, en winnen quasi alles. Er zal wel nog eens een nederlaag komen, want het programma voor komende weken is best zwaar, maar deze ploeg is compleet geworden. En we hebben het elke week over verschillende uitblinkers. Trossard en Samatta staan helemaal bovenaan de topschutterstand, Pozuelo is bij de beste middenvelders en met Maehle heeft een fantastische, aanvallende rechtsback. Genk is zonder twijfel momenteel de beste ploeg van België, maar om over de titel te spreken is het veel te vroeg. Een coureur kan een hele koers op kop rijden, maar aan de meet ook nog ingehaald worden. We zullen zien.

Anderlecht herrijst

Anderlecht komt langzamerhand op ritme, en dat dankt het aan bepaalde spelers die in vorm geraken. Kums speelt weer sterk, Dimata zit in de vorm van zijn leven, en zo zijn er nog elementen die helpen. Spijtig dat Dimata deze week niet Europees kan spelen, hij zal gemist worden. Nog Europees is Club Brugge aan zet tegen Monaco. Een thuismatch die eigenlijk moet gewonnen worden. Voor zichzelf en voor het vertrouwen van Belgische ploegen in de Champions League. Het mist met Vossen geen onbelangrijke pion, maar het moet mogelijk zijn. Dan zal het wel beter moeten dan tegen Waasland-Beveren. Er was het mooie eerbetoon aan Leko, maar spelers gaven niet thuis. Gent kwam een heel zwak Oostende tegen, maar speelde zelf goed. Tsjakvetadze achter de spitsen speelde erg sterk, net als Limbombe. Of deze mooie prestatie aan de trainer ligt, lijkt me sterk. Misschien was dit met Vanderhaeghe ook wel nog mogelijk geweest.

Degradatiestrijd?

Lokeren en Zulte Waregem zitten in vieze papieren. Acht nederlagen op rij voor de mannen van Dury, opnieuw in het slot gisteren, dat komt aan. Ik stel me enkel de vraag of er wel een degradatiestrijd zal komen. Waasland-Beveren telt zelf al niet te veel punten, maar ik vraag me af waar het heen zal gaan op extrasportief vlak. Met de Waaslanders, maar ook met KV Mechelen uiteraard. Het is aan het gerecht uiteraard, maar als blijkt dat er van uit het bestuur ernstige feiten zijn gepleegd, dan lijkt degradatie naar lagere reeksen niet ver weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier