Aimé Anthuenis: “Er zijn geen excuses voor Anderlecht”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis zag hoe verschillende topploegen afgelopen speeldag punten verloren. “Europees voetbal kost altijd punten, maar voor Anderlecht was er gisteren geen enkel excuus. De eerste helft was barslecht.”

Beginnen doe ik met topper tussen Standard en Genk. Een match waar iedereen over tevreden kan zijn. Het publiek, want het zag twee ploegen die er voor gingen en goed speelden. Standard, want het kon nog een punt rapen op het laatst. En Genk, want een punt na een moeilijke verplaatsing is nooit slecht en het bewees dat het voorlopig geen terugval kent. Het moet ook gezegd: Ochoa keepte een hele sterke match. Hij hield zijn ploeg recht. In het verleden was ik al eens negatief over hem, maar hij verdient deze vermelding.

Anderlecht blijft wisselvallig presteren. De eerste helft tegen Eupen was echt barslecht. De tweede helft was beter, maar dat bleek te laat. Dimata was er niet bij, akkoord, maar als je de basiself van Anderlecht bekijkt, dan zijn er geen excuses. Ook het drukke programma met Europese matchen niet, in dit geval. Het probleem is dat paars-wit amper een clean sheet kan houden. Dan is het moeilijk om te winnen. Een speler als Sanneh, die voor zoveel geld werd binnengehaald, daar zie ik het eigenlijk niet in. Eupen speelde dan weer volle bak in de eerste helft en verdiende de overwinning.

Club Brugge kreeg de match nooit in handen op STVV. De Limburgers speelden dan weer vol risico en dat heeft geloond. Blij Club zijn er te veel dragende spelers niet helemaal in vorm, zoals Vormer. Ze oogden defensief bijzonder wankel, getuige de twee erg lullige tegengoals. STVV haalde niet onverdiend een punt. Club startte sterk aan het seizoen en dan kun je al eens een terugval kennen. De Champions League kost je sowieso punten in de eigen competitie. Dat kan voor hen wel een beetje een excuus zijn. Ook Genk zal nog punten verliezen, mede door Europees te spelen. Maar tegelijk kun je stellen dat een druk programma voor ritme zorgt, en je een positieve flow kan bezorgen.

De situaties bij Lokeren en Zulte Waregem blijven zorgwekkend. Lokeren en KV Oostende speelden een hele trieste partij. Het is duidelijk: bij Lokeren loopt er eigenlijk te weinig talent rond voor eerste klasse, want afgelopen weekend was de wil er wel volgens mij. Het ontslag van Peter Maes was onvermijdelijk, ook al had hij nog de steun van onder meer de supporters. Men zal er niet vergeten wat hij Lokeren allemaal heeft bijgebracht: bekers en Europees voetbal. Trond Sollied zou klaarstaan. Ook Vanderhaeghe is vrij. Ik vermoed dat voorzitter Lambrecht hoe dan ook iemand zal nemen met naam en faam. Francky Dury bij Zulte Waregem zit in een andere situatie, met nog meer krediet. Zulte stond 2-0 voor maar geeft het opnieuw nog weg. Als je tien keer de nul houdt op een seizoen, zak je nooit, maar daar is Zulte amper toe in staat. Ze slikken zo makkelijk doelpunten. Er is talent in die kern, ook al zitten er wat spelers van leeftijd bij, maar de vele in- en uitgaande transfers kunnen op een dag zijn tol eisen. Er is werk aan de winkel, want anders zie ik het nog erg moeilijk worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier