Aimé Anthuenis: “Drie ploegen strijden tegen degradatie”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije voetbalweekend. De oud-bondscoach zag de top twee morsen met de punten. “Dat gebeurt nu eenmaal als je een druk programma moet spelen. Maar de ruime kern van Club zou dat makkelijker moeten kunnen opvangen”, bedenkt Anthuenis, die nog drie ploegen als degradatiekandidaten ziet.

Dat Genk punten verloor, hoeft niet te verbazen. Europees voetbal kost sowieso punten in de competitie. Je ziet wat vermoeidheid in die ploeg sluipen. De interlandbreak komt geen moment te vroeg. Er zal wat oplapwerk aan te pas komen. Hoe dan ook: Genk is de oververdiende herfstkampioen. De Limburgers staan vier punten los en tellen maar liefst 35 punten, zonder één nederlaag. Dat is indrukwekkend, zeker als je dat drukke programma bekijkt. Hetzelfde excuus mag Club Brugge wel inroepen, maar het heeft toch een bredere kern om dat makkelijker op te vangen. Nu, het speelde een knappe Europese match enkele dagen voordien, een keer verliezen kan gebeuren.

Antwerp krijgt voorlopig geen klopje. Het draait heel mooi mee aan de top. Benieuwd waar dat eindigt. Anderlecht pakt opnieuw drie punten zonder goed voetbal te spelen. Kums maakte twee knappe goals. Hij wordt stilaan weer de speler van weleer. Zo kan paars-wit de schade beperken, en afgelopen weekend zelfs naderen op de koploper. Maar om mee te spelen, zal dat onregelmatige er toch uit moeten.

Onder dat kliekje van vier ploegen vinden we STVV terug. Vier goals maken in Eupen, dat is niet veel ploegen gegeven. Gent en Standard zullen er nog een vette kluif aan hebben om voor plekken vijf en zes te gaan. Ik geloof niet dat er nog andere ploegen bij zullen komen. Charleroi staat er niet ver van, maar is onvoldoende gewapend. Het verloor te veel goeie spelers om de prestaties van afgelopen seizoenen te herhalen.

Onderin doen Zulte Waregem, 6 op 9, en Cercle Brugge, 6 op 6 een hele goeie zaak. Ik zie hen niet meer in de problemen komen. De degradatiestrijd wordt er eentje tussen drie ploegen: Waasland-Beveren, Moeskroen en Lokeren. In Beveren is de trainer weg en er zijn de extrasportieve perikelen. Wat geeft de toekomst?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier