Aimé Anthuenis: “Antwerp stilaan bij titelkandidaten rekenen”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blijft ook na afgelopen voetbalweekend onder de indruk van dé seizoensrevelatie: Antwerp. “In principe gaat het voor de titel om Genk, Club en Anderlecht, maar misschien moeten we Antwerp daar ook stilaan bij rekenen. Ze hebben er de middelen voor, maar ik wil het wel nog zien wanneer de druk groot wordt”, zegt Anthuenis, die ook STVV niet meer uit de top zes ziet verdwijnen.

Antwerp kampioen?

Antwerp blijft tegen alle eerdere verwachtingen in stijgen in het klassement. Die tweede plek is echt straf, maar niet als je kijkt naar de kern. Er zit heel veel kwaliteit in, zowel aanvallend als defensief. Je merkt ook duidelijk de hand van de coach: er wordt met de hele ploeg verdedigd. Dat er veel individuele kwaliteit rondloopt, daar vertellen we niets nieuws mee. Enkele weken geleden zei ik nog dat er drie ploegen uiteindelijk zullen strijden voor de titel: Genk, Club en Anderlecht. Maar als zij meedoen, dan doet Antwerp eigenlijk ook mee. We moeten hen misschien stilaan bij de titelkandidaten rekenen. Enige kanttekening: ik moet het wel allemaal nog zien wanneer er druk bij komt kijken. Maar dat is dan voer voor de play-offs.

STVV kampioen?

Voor de titel strijden, zo ver zal het voor STVV zeker niet komen, maar de top zes lijkt me praktisch zeker. Dat verbaast me enorm. Eerder hadden we het over een geheel dat goed draait, en dat klopt ook, maar nu kunnen we daar ook individuen op kleven: Daichi en Bezus zijn hele goeie spelers bijvoorbeeld. STVV verdiende om te winnen tegen Standard. Ze speelden beter. De Rouches zullen met Gent moeten strijden voor plek zes. Ook Charleroi pakt plots weer veel punten, dus mogelijk moeten we hen er ook nog bij tellen.

Topploegen falen

Het is opvallend dat mijn drie eerder vermelde topploegen voor de titel weer  niet kunnen winnen. Genk speelde wel veel kansen bij elkaar, maar was opnieuw niet efficiënt. Als je de tegengoal ziet, dan was dat toch een individuele fout. Maehle hoefde enkel te tackelen en het was geen goal geweest. Hij is toch vooral offensief erg sterk, defensief is het wat minder. Club was vooral in de tweede helft ondermaats tegen Waasland-Beveren, dat een hele goeie zaak deed onderin. Decarli speelde niet zijn beste wedstrijd. Is hij wel voldoende voor Club? Ik vraag me ook af of Refaelov er niet te vroeg is vertrokken, als je ziet wat hij presteert bij Antwerp. Ze hadden hem er toch nog kunnen gebruiken. Anderlecht had de gelegenheid om het af te maken tegen Charleroi, maar in de plaats verspeelden ze opnieuw punten helemaal op het eind. Het is altijd wel iets in Anderlecht. Vanhaezebrouck wijst naar het slechte veld en de ref, maar volgens mij moet hij het bij zijn kern zoeken. Het is lovenswaardig dat hij veel jongeren de kans wil geven, maar er zal toch versterking moeten komen in de winter. Als dat gebeurt en het duo Dimata-Santini vindt de goeie vorm terug, dan doet paars-wit wel nog steeds mee voor de titel.

Lokeren krijgt het warm

Onderin is Lokeren de grote verliezer van het weekend. Het staat drie punten achter de twee grote concurrenten voor de degradatie, Waasland-Beveren en Moeskroen. Dat ziet er niet goed uit. Maar alle ploegen moeten nog tegen elkaar, dus kan er nog van alles gebeuren.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier