Aimé Anthuenis: “Vanhaezebrouck betaalt ook rekening voor andermans fouten”

Hoewel er afgelopen weekend heel wat verrassende uitslagen te noteren vielen in de vaderlandse voetbalcompetitie, is er vandaag slechts één echt gespreksonderwerp: het ontslag van Hein Vanhaezebrouck. “Zijn resultaten waren slecht, maar Vanhaezebrouck betaalt ook de rekening voor andermans fouten”, oordeelt onze huisanalist Aimé Anthuenis.

Als de uitslagen en het geleverde spel niet geven wat een club of bestuur verwacht, dan is het automatisch de trainer die moet ophoepelen, bij welke club dan ook. Je kan niet om de resultaten heen: Europees erg zwak, schaamteloos uitgeschakeld in de beker thuis tegen Union en een hele slechte reeks in de competitie. De tweede helft op Cercle was zo slecht, dat wellicht dan de druppel te veel in de emmer is gevallen. Anderzijds: veel trainers komen in de situatie van Vanhaezebrouck terecht. Je moet je ook altijd de vraag stellen: is de kwaliteit in de kern voldoende? Men wou werken met de jeugd, maar dat staat niet altijd garant voor resultaten. Had de trainer wel voldoende inspraak in de transfers? Er zijn door vele mensen fouten gemaakt, maar uiteindelijk betaalt Vanhaezebrouck nu de rekening daarvoor.

Verrassingen

De topploegen, Genk uitgezonderd, lieten het opnieuw afweten dit weekend. En daar tel ik gezien het klassement ook STVV en Antwerp bij. Antwerp pakt meer punten op verplaatsing dan thuis. Ploegen steken zich minder weg als ze op bezoek komen in de Bosuil en gaan er vol voor. Met een hele verrassende zege van Waasland-Beveren tot gevolg. Maar ik zie Antwerp toch zonder problemen play-off 1 halen. Dit kon eens gebeuren. De uitslag van Club op Kortrijk is op zich niet zo slecht, maar het gaf opnieuw niet thuis en dat baart wat zorgen. Had Anderlecht eigenlijk de laatste weken iets op niveau geacteerd, dan stond het nu mee vooraan.
Charleroi gaf ik enkele weken terug nog geen schijn van kans voor de top zes, maar nu staan ze er zomaar in. Vooral spits Osimhen breekt heel wat potten. Ze doen dus toch volop mee voor de plaatsen vijf en zes, samen met STVV, Standard en Gent. Er staan nog wat ploegen op papier niet zo veraf, maar die zie ik niet meer meespelen. Onderin zal Zulte Waregem dan weer moeten opletten dat het toch niet in de problemen komt. Door de zeges van Lokeren en Waasland-Beveren staat alles plots heel dicht op elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier