Aimé Anthuenis: “Kortrijk en Mechelen zijn dé degradatiekandidaten”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis fileert zoals elke maandag het voorbije vaderlandse voetbalweekend. Van deze speeldag onthoudt hij dat Club “min of meer als winnaar” uit de topper is gekomen, Charleroi “weer goed georganiseerd” voetbalt en het “voorbij lijkt” voor Anastasiou.

Intense topper

De eerste helft was voor Club, de tweede voor Anderlecht. Het was een intense wedstrijd, met veel strijd, maar het was geen topmatch. Dat is wel vaker zo, want de belangen waren niet min. Gerkens speelde een sterke wedstrijd maar werd daar net niet voor beloond. Ik was dan weer verbaasd dat Dennis en Onyekuru op de bank startten. Anderlecht had de meeste kansen en er was dat afgekeurde doelpunt. Ik vind dat Club als halve winnaar uit het duel is gekomen, zeker omdat het Anderlecht zo op negen punten houdt.

Charleroi organiseert

Ik zag een hele sterke Benavente bij Charleroi. Hij speelde frivool en maakte twee knappe doelpunten. Charleroi staat er weer. Het speelt opnieuw vanuit een sterke organisatie. Het is naast Brugge en Anderlecht voor mij de enige echte zekerheid voor play-off 1. Antwerp zal dan weer beter moeten beginnen voetballen. Het heeft lang op enthousiasme kunnen teren in het begin, maar dat blijft niet pakken. Een degradatiekandidaat is Antwerp zeker niet, maar het zal dan wel wat beter moeten.

Defensief geblunder

STVV-Eupen leverde acht doelpunten op en was hét voorbeeld van een wedstrijd met veel defensieve fouten. Er zaten mooie doelpunten bij, maar vooral het paniekvoetbal bij STVV in de laatste tien minuten was opvallend. Eupen scoort heel gemakkelijk dit seizoen, maar als je nooit de nul kunt houden, kom je in de problemen. Het zou een verlies zijn mochten ze er op het einde van de rit uit liggen, want het is een toffe ploeg om naar te kijken, met veel offensieve weelde. Als ze zich defensief kunnen versterken in de winterstop, dan zie ik het wel goed komen.

Waasland-Beveren bevestigt

Waasland-Beveren brengt aanvallend en fris voetbal, met Morioka als dé bepalende figuur. Het grote voordeel is dat hij heel regelmatig scoort. Andere spelers op zijn positie bij andere ploegen doen dat veel minder. Waasland-Beveren heeft ook op de flanken hele goeie spelers lopen en kent met Thelin een goeie spits. In tegenstelling tot ploegen als Antwerp, Moeskroen en misschien ook STVV, zie ik ze niet zwaar terugzakken. Voor mij hebben ze een kern om tot het eind mee te strijden voor de zesde plaats.

Anastasiou wankelt

Mechelen won verdiend tegen Kortrijk. Anastasiou zal bij Kortrijk nu wel op de wip zitten. Beide ploegen zullen het moeilijk blijven hebben dit seizoen en zijn voor mij de voornaamste degradatiekandidaten. Eupen ook, mochten ze defensief niet sterker worden. Een ploeg als Moeskroen moet zich ook dringend herpakken. Je kan als ploeg heel snel richting de kelder van het klassement zakken. Oostende herpakt zich, met Musona – dat is eigenlijk een speler voor Anderlecht of Club – en Capon als opvallendste figuren de laatste tijd. Capon is een hele goeie speler. Hij scoort makkelijk en dweilt de hele flank af. Zulte Waregem slikte weer vier tegendoelpunten, dat is wat zorgwekkend met het oog op de strijd voor play-off 1. Genk blijft dan weer moeilijk scoren, maar het botste vooral op een hele sterke Verhulst bij Lokeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier