Aimé Anthuenis: “Voor ons voetbal hoop ik dat Mechelen blijft”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije vaderlandse voetbalweekend. Op één speeldag van het onwaarschijnlijk spannende einde van de reguliere competitie ziet hij “enkel Standard en Kortrijk” nog bikkelen voor plaats zes en gelooft hij dat “Teo zijn vorm niet meer zal afgeven dit seizoen”. En wie in 1A blijft? “Mijn buikgevoel zegt Eupen.”

Teo

Dat Teodorczyk zijn vorm heeft teruggevonden zou wel eens heel beslissend kunnen worden in de eindstrijd. Erg opvallend in het klassement is het aantal gemaakte doelpunten. Club heeft er met 67 maar liefst 20 meer dan Anderlecht. Dat is nog nooit gebeurd bij paars-wit. Als Teo weer gaat scoren zou het probleem dus opgelost kunnen geraken. De verklaring voor zijn remonte? Een aanvaller heeft goals nodig om het vertrouwen terug te winnen. Dat is voor een verdediger die in het sukkelstraatje zit bijvoorbeeld anders. Die kan zijn vertrouwen terugwinnen door eens een goede match te spelen. Een aanvaller moet effectief dat net kunnen doen trillen. Teo heeft zijn vorm terug en die geeft hij volgens mij niet meer af in de play-offs.

De kloof tussen Anderlecht en Club bedraagt nu twaalf punten. Dat worden er zes in play-off 1. Dat is lang niet voldoende om in Brugge al uit te schreeuwen dat ze kampioen zijn. Bovendien moet Club nog naar STVV en speelt Anderlecht thuis tegen Antwerp. Het verschil zou zomaar nog iets kleiner kunnen zijn bij de start van de play-offs. Gent had zeker een punt verdiend tegen Oostende. Een nederlaag kan eens gebeuren. Nu wordt het toch plots weer wat moeilijker om nog over de titel te spreken. Wellicht wordt het een tweestrijd.

Genk

Je kunt niet naast Genk kijken als je de jongste resultaten erbij neemt. De Limburgers waren op een bepaald moment heel ver van de top zes verwijderd, maar maakten onder Clement een enorme remonte, en zijn nu zeker van deelname aan play-off 1. Bovendien speelt Genk de bekerfinale. Dat is dus knap gedaan. Charleroi blijft dan weer de draws opstapelen. Het zal dringend weer wat moeten gaan winnen, want in de play-offs kan het zowel naar boven als naar beneden snel gaan. Wie de zesde plaats zal grijpen? Voor mij gaat het nu tussen Standard en Kortrijk, met elk vijftig procent kans. Kortrijk zal volgens mij thuis winnen tegen Charleroi en dan moet Standard iets gaan rapen in Oostende. De kustploeg heeft niets meer te winnen of verliezen en speelt bevrijd. Het wordt dus allesbehalve evident voor de Rouches. Antwerp zie ik niets rapen in Anderlecht. Voor mij doen zij niet meer mee.

Komen en gaan

Dankzij enkele goeie tussenkomsten van Coosemans heeft Mechelen het voordeel qua doelsaldo. Mechelen had wel meer kunnen rapen. Ik begrijp dat Van Wijk zich heel erg bekocht voelde na de match. Dat de scheidsrechter die duidelijke rode kaart niet trok is onbegrijpelijk. De scheidsrechters hebben eigenlijk in verschillende matchen een hele slechte beurt gemaakt, ook in die van Eupen. Ik verwacht voor komend weekend dat zowel Eupen thuis tegen Moeskroen, als Mechelen thuis tegen Waasland-Beveren, hun match winnend afsluiten. Beide tegenstanders hebben niets meer om voor te spelen. En dan zal het doelsaldo moeten beslissen. Dat valt niet te voorspellen. Er wordt al eens geopperd dat Moeskroen het zal laten hangen, maar daar geloof ik niet in. De nieuwe trainer zal zich daar niet zomaar naar de slachtbank willen laten leiden. Wie het haalt, op buikgevoel? Eupen. Maar voor het Belgische voetbal, met die mooie thuisaanhang, zou het beter zijn dat Mechelen in eerste blijft.

Wie in de plaats komt? Beerschot heeft een hele grote stap gezet. Dat Cercle niet heeft kunnen scoren op verplaatsing, zou wel eens de doorslag kunnen geven. Ik zie Beerschot zeker één keer scoren in Brugge, en dan moeten ze er bij Cercle al drie maken. Ik geef Beerschot dus het voordeel. Ik verwacht bovendien dat duizenden supporters van Beerschot de verplaatsing zullen maken en dat Cercle er komend weekend nog alles aan zal doen om zoveel mogelijk publiek op de been te krijgen. Ik hoor dat ze zelfs proberen om supporters van Club Brugge te lokken. Sowieso wordt het een spektakelbeleving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier