Aimé Anthuenis: “KV Mechelen moet naar zichzelf kijken”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis blikt wekelijks terug op het voorbije vaderlandse voetbalweekend. Hij analyseert de winnaars en de verliezers van 1A en 1B, na een tweedaagse vol al dan niet omstreden finales. “Als er geen bewijzen zijn dat er is geprutst met matchen, dan moet men zwijgen. Mechelen moet het bij zichzelf gaan zoeken.”

Cercle in

Starten doe ik met de ongelooflijke apotheose bij Cercle Brugge. Hoe ze er twee keer van het ene naar het andere uiterste zijn gegaan, in zo’n belangrijke match, dat is quasi ongezien. Niemand in Brugge gaf na die 2-1 nog een cent om de kans om te promoveren. Tot die penalty. Beerschot-coach Marc Brys spreekt over een lichte penalty, maar dat bestaat niet. Het is wel penalty, of niet. En het was er wel degelijk één. Verdediger Swinkels gebruikt wel vaker het mes, en nu heeft dat Beerschot de promotie gekost. Cercle kan een verrijking worden voor 1A, op enkele voorwaarden. De beste spelers van nu houden en er enkele bijhalen, daar zal veel van afhangen. Ten tweede hoop ik dat het publiek dat zaterdag massaal aanwezig was ook volgend seizoen op de afspraak zal zijn. Misschien kan deze promotie een motivatie zijn om nieuwe supporters binnen te rijven. Wie weet wordt Cercle volgend seizoen wel het Antwerp van dit jaar, dat als promovendus toch een hele tijd knap rond de zesde plek heeft gespeeld. Het heeft in ieder geval met Frans Schotte een hele goeie voorzitter, voor wie ik veel respect heb. Hij is nuchter en sereen, zelfs nog vlak voor de match van zaterdag.

KV Mechelen out

Eupen was offensief dit seizoen zeker de betere van Mechelen, defensief was het eerder omgekeerd. Het had voor beide ploegen afgelopen kunnen zijn. De vele insinuaties die er nu zijn moeten stoppen. Het is ergens logisch, want er werd al vele maanden gesproken over die laatste thuismatch van Eupen, maar als er geen bewijzen zijn, dan moet je zwijgen. Je kan dan evengoed iets zoeken achter de remonte van Standard in Oostende. Daar vielen ook nog drie goals na de rust. Pas op, ik meen dat er daar niets achter moet gezocht worden, maar als je de ene match noemt, moet je de andere ook noemen. Mechelen heeft het gewoon zelf weggegeven, denk maar aan die gemiste penalty enkele weken geleden. Het moet naar zichzelf kijken. En wat Eupen-Moeskroen betreft: Moeskroen miste enkele goeie spelers en presteert al weken heel wisselvallig. Het mag, samen met Lokeren, blij zijn dat het seizoen voorbij is. Want voor die ploegen heeft het uiteindelijk ook niet veel gescheeld. De hoogste klasse misloopt wel heel wat volk volgend seizoen. Beerschot kon erbij komen en Mechelen valt weg. Dat zijn twee serieuze aanhangen. Bovendien is het een serieuze slag voor het voetbal in Antwerpen. West-Vlaanderen verstevigt dan weer zijn positie.

Play-off 1 en de bekerfinale

Er was niet al te veel treurnis bij Genk gisteren, na de nederlaag tegen Gent. Ik hoorde in de wandelgangen dat ze er nu hopen dat de spelers wakker zullen zijn voor de bekerfinale. Gent verdiende bovendien om te winnen, met Verstraete als absolute uitblinker op het middenveld. Hij wordt vaak onderschat, maar is voor mij een van de betere in België. Hij heeft veel troeven: loopvermogen, overzicht, kalmte. Een beetje zoals zijn trainer, toen die nog speler was. Wat de titelstrijd betreft: Club is de grote favoriet, en zou tot dusver de enige verdiende kampioen zijn, maar ze zijn er nog lang niet. Zes punten is veel, maar tegelijk ook niet. Alle topploegen spelen mee, dus wordt het niet evident om overal drie punten te gaan rapen. Club op het niveau van rond Nieuwjaar, daar is niets aan te doen. Maar Anderlecht vond zijn vaste kern terug, en kan weer op de vorm van Teo rekenen. Dat wordt dus gevaarlijk voor de Bruggelingen. Ik verwacht nog een grote strijd, waarbij de andere vier ploegen veel punten van elkaar én hier en daar van de twee eerste zullen afpakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier