Aimé Anthuenis: “Geen enkele ploeg speelt altijd sterk”

De Rode Duivels gaan naar Rusland! Toch is er van een hoerastemming amper sprake. Het geleverde spel in Griekenland doet de Belgische voetballiefhebber weer wat twijfelen. “Onterecht”, vindt onze huisanalist Aimé Anthuenis. “Het was een hele goeie campagne en de cijfers zeggen genoeg. Zelfs de allerbeste ploegen spelen wel eens slecht.”

Ook Aimé Anthuenis moet toegeven dat de Rode Duivels zwak acteerden in Athene. “Er werd onterecht gewonnen. Een gelijkspel zou correct geweest zijn”, zegt hij. “Maar het resultaat na acht matchen is wel 22 op 24. Dat is heel veel. Een doelpuntensaldo van 35 tegen 3, dat is prachtig. Het is niet toevallig dat we als eerste Europese land zijn gekwalificeerd. Ik ben het er niet mee eens dat de tegenstrever niet zo sterk was. Akkoord, we kregen geen Italië of een poule zoals die van Nederland voorgeschoteld, maar dat hebben de Belgen ook zelf afgedwongen, door reekshoofd te zijn. Griekenland was geen gemakkelijke tegenstander en die hebben we toch snel achter ons gelaten.”

Lukaku

“Er wordt verwacht dat elke match er boenk op is. Maar dat kan niet. Elke ploeg, hoe goed ook, speelt wel eens een mindere match. Zelfs Real Madrid of Barcelona maken dat mee. Men mag kritisch zijn, maar men moet ook realistisch zijn. Lukaku speelde een slechte eerste helft in Griekenland, zegt men. Maar overal waar hij liep, werd hij dubbel gedekt. Dat zal op het WK vaak niet anders zijn. Uiteindelijk zorgde hij toch weer voor de beslissing.”

Wachten

“Ik vind dat we met realistische verwachtingen naar Rusland moeten trekken. We mogen het allerbeste verwachten, maar moeten altijd rekening houden met het slechtste. Op een WK moet alles wat mee zitten. Je moet altijd kijken naar de tegenstrever ook. In een jaar tijd kan er nog veel veranderen. Er zullen nog blessures komen, spelers bijkomen en afvallen. Het is aan Martínez om iedereen enkele weken voor het toernooi helemaal klaar te krijgen. Hij kan 28 spelers oproepen en dan zullen er nog niet bij zijn die dat misschien wel verdienen. ‘Wachten’, wordt het werkwoord in aanloop naar het WK.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier