Aimé Anthuenis: “Anderlecht laat een grote kans liggen”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis kijkt op eigenzinnige wijze terug op het voorbije voetbalweekend. Hij zag een teleurstellende topper, een Club met beperkte middelen en sterke 1B-ploegen in play-off 2. “De goede spelers uit die teams kunnen zich nu in de kijker spelen.”

Play-off 1: weinig verschil

Anderlecht heeft een grote kans laten liggen om ruim afstand te nemen van Gent. Bij winst kwam het al op negen punten voorsprong. Gent doet met een 4 op 6 nog helemaal mee voor de titel. Maar het was een hele zwakke match, met een minimaal aantal kansen en schoten op doel. Teleurstellend. Club heeft dan weer dringend nood aan fitte spelers om mee te kunnen blijven strijden voor het kampioenschap. Izquierdo zou bijna terug zijn, lees ik. Club hunkert naar zijn individuele actie die in moeilijke matchen het verschil kan maken. Maar ook op andere plaatsen in het elftal mag er wat terugkeren. Anders zal het nog moeilijk worden voor Club. Het speelt niet goed, verliest punten en er sluipt zo wat nervositeit naar binnen.

De andere drie ploegen doen duidelijk niet mee voor plek één, maar ik denk wel dat zij van iedereen kunnen winnen. De verschillen tussen de eerste en de laatste drie in één enkele match zijn klein. In het klassement zal dat evenwel niet blijken, vermoed ik. Komend weekend kan alles weer gebeuren. Ik denk dat de drie titelkandidaten af en toe eens zullen verliezen. Vroeger werd een ploeg al eens kampioen met amper twee of drie verliesmatchen in een heel seizoen. Nu zijn dat er zeven of acht. Daarom is het moeilijk om je aan te veel voorspellingen te wagen. We zitten duidelijk nog in het begin van de play-offs. Over het algemeen denk ik dat we niet al te veel topmatchen moeten verwachten. De belangen zijn te groot om veel risico’s te nemen. Dat is in de match tussen Anderlecht en Gent wel gebleken.

Play-off 2: de etalage

Het verwondert me niet dat de ploegen uit 1B opnieuw sterk presteerden. Union haalde opnieuw uit en bewees nogmaals dat het enkele sterke spelers heeft rondlopen. Het kan Standard komend weekend helemaal uittellen. Lierse maakte aanspraak op een punt maar haalde het net niet tegen Mechelen. Het voordeel van het systeem in 1B is dat er nu wel wat spelers zichzelf in de kijker kunnen spelen. Ze staan in de etalage en dat kan zeker enkele transfers opleveren. De ploegen zijn gemotiveerd en dat maakt het er voor de eersteklassers niet gemakkelijker op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier