Aimé Anthuenis: “Teodorczyk mag transfer stilaan vergeten”

Onze huisanalist Aimé Anthuenis zag mee hoe Anderlecht afgelopen weekend een nieuwe grote stap richting landstitel zette. “Anderlecht speelt niet dominant, maar er is niets mis met spelen naar je beste wapens”, zegt Anthuenis, die ook een minpuntje ziet bij paars-wit: de Poolse topschutter.

Play-off 1: Game, set en (bijna) match

Anderlecht speelt komende donderdag kampioen. Het gelijkspel bij de grote concurrent zal voldoende zijn. Anderlecht speelt al een heel seizoen niet dominant. Het speelt vanuit een gesloten verdediging, wachtend op de snelle omschakeling. Vroeger was de huisstijl van Anderlecht: spelen in balbezit op de helft van de tegenstander, nu laat men er graag de bal aan de tegenstrever. Daar is niets mis mee. Weiler speelt volgens zijn beste wapens. De titel en matchen winnen is het voornaamste. Sportief is de titel een enorme opsteker, maar financieel nog veel meer. De Champions League wacht weer.

Brugge bood dapper weerwerk, volgens hun mogelijkheden, maar ze hebben het niet kunnen forceren. Het kon 1-2 worden, maar Tielemans miste de penalty die nu al de titel had kunnen opleveren, maar evengoed kon het nog 2-1 geworden zijn. De misser van Tielemans zal een detail blijken, gezien het resultaat. Hadden ze nog verloren dan was dat een ander verhaal. Vier punten voorsprong met nog zes punten te verdienen, neen, dat geven ze niet meer weg. Club en Gent zijn ook min of meer zeker van de plaatsen twee en drie, in die volgorde.

Weiler houdt zijn ploeg gemotiveerd. Er zitten geen ego’s in dat team, het is een team. Enkel Teodorczyk begint iedereen nu wat uit te dagen. Hij blijkt toch wat minder die vedette die hij in het begin was. Let op, ik begrijp ook wel dat hij gefrustreerd is: er komen veel scouts naar hem kijken en die keren nu terug naar Engeland met hun verslag. Daarin staat er dat Teo niet heeft gescoord en dat hij zich agressief gedraagt. Ik denk dat hij zijn transfer stilaan mag vergeten. Hij mag eigenlijk blij zijn als hij mag blijven bij Anderlecht. Hij heeft er een goed contract en mag volgend jaar Champions League spelen. Tielemans zie ik vertrekken en dat zal een goede financiële zaak zijn voor Anderlecht. Hopelijk maakt hij wel de voor hem goeie keuze. Dendoncker zullen ze willen proberen houden, maar dat wordt niet eenvoudig. Anderlecht is wel al volop bezig met versterkingen, hoor ik. De namen van Rits van KV Mechelen en Onyekuru van Eupen vallen regelmatig. Dat zijn goeie spelers, maar ik weet niet of ze van het niveau Anderlecht zijn.

Plek 4: Drie honden vechten op een been

De strijd om de vierde plaats wordt nog heel spannend. Vanderhaeghe was heel teleurgesteld na de zwakke match van Oostende op Zulte Waregem. Als Zulte nog 6 op 6 haalt, dan kan het zomaar nog vierde worden. Oostende mist bovendien wat sleutelspelers en donderdag komt Brugge op bezoek. Ik zie Club daar wel winnen, het zal ontspannen spelen. Maar de reservespelers van Oostende, zoals een El Ghanassy, zullen zich zeker willen proberen te bewijzen. Ook Charleroi doet volop mee voor dat Europese ticket.

Play-off 2: Nog eens drie honden en een been

Poule A wordt nog heel erg spannend. KV Mechelen laat het plots afweten, waardoor STVV favoriet is voor het finaleticket. En kijk, ook Waasland-Beveren komt nog opzetten. Het speelt nog thuis tegen Standard en op Union. Dat is zeker haalbaar. STVV trekt nu naar Lierse, wat misschien wel de moeilijkste match is. De laatste wedstrijd spelen Mechelen en STVV tegen elkaar. Ik zie het gebeuren dat het daar zal beslist worden. Maar ik schrijf Waasland-Beveren zeker niet af. We zullen zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier