Aimé Anthuenis: “Broos zal nu wél weer kansen krijgen”

“Een mooi antwoord van Hugo Broos op het gebrek aan kansen in België. Het is hem gegund.” Onze huisanalist Aimé Anthuenis laat zijn licht schijnen over het voorbije voetbalweekend, met de winst in de Africa Cup voor Broos als hoogtepunt. Anthuenis ziet in onze competitie de strijd, bovenaan en onderaan het klassement, tot de laatste snik duren.

“Ik wil openen met de prestatie van Hugo Broos. Een hartelijke proficiat gewenst. De eerste Belgische coach die de Africa Cup wint, dat is een prachtig resultaat. Hij smeedde een goeie ploeg, met Siani van Oostende als belangrijk steunpunt op het middenveld. Broos had het al jaren wat moeilijker omdat hij geen kansen meer kreeg in ons land. Waarom weet ik niet, maar dit is een heel mooi antwoord. Ik vermoed dat hij nog honger heeft om een ploeg te trainen en dat hij met dit resultaat wel een kans zou kunnen krijgen in eigen land. Maar misschien dat hij nu nog bij Kameroen wil blijven om het WK te spelen?”

Play-off 1

“In eigen land dan. Standard verliest thuis met 0-3 van KV Kortrijk, dat al maanden op de sukkel is. Dat vind ik ongelooflijk. Standard was nergens, behalve dan misschien in het eerste kwartier. Het zakte plots als een pudding in elkaar. Standard is definitief uitgeteld voor de top zes. Kortrijk scoorde wel enkele mooie goals, met vooral het tweede doelpunt van Saadi. Zo’n goals zie je niet vaak op onze velden. Kortrijk lijkt rechtgekrabbeld na een moeilijke periode.”

“Genk speelt morgen tegen Waasland-Beveren zijn inhaalmatch. Als het die wint staat het in play-off 1 en daar zal het volgens mij blijven. Ryan maakte trouwens een goede indruk in doel. Het wordt sowieso een spannende strijd tussen Genk en Charleroi voor het laatste plaatsje. Mechelen heeft nog een moeilijk programma en zal het wellicht net niet halen, Oostende en Gent zijn voor mij zekerheden. Het wordt spannend tot de allerlaatste speeldag, zoveel is zeker.”

“Anderlecht legde een hele slappe prestatie op de mat tegen Lokeren. Al lang niet meer de eerste keer dit seizoen. Veel hangt af van de Roemenen. Als zij niet top zijn dan acteert Anderlecht niet goed. Anderlecht zou een speler van het type De Ridder van Lokeren kunnen gebruiken. Die speelde een goeie match. Zulte Waregem tegen Gent was ook niet spectaculair, met een billijk resultaat tot gevolg. Gent heeft wel een mooie kans laten liggen, met die tegengoal helemaal op het einde. KV Oostende heeft dan weer een mooie stap gezet richting top zes.”

Degradatie

“Een even spannende strijd geldt voor de degradatie. Waasland-Beveren heeft een serieuze stap gezet richting redding, met een verdiende overwinning op Eupen (0-2, red.). Opvallend was de prestatie van Myny, die twee keer scoorde. Eupen komt zo toch in de problemen en dat had ik in het begin van de competitie nooit verwacht. Het speelde al vaak goed, maar het heeft dan weer niet de ruime kern zoals andere clubs. Ze hebben hun topper Onyekuru gemist, die nu wel terug is. Hun halve finale in de beker bracht Eupen in euforie, met dit als gevolg. Moeskroen zal zich zeker nog niet gewonnen geven. Westerlo pakte ook een belangrijke zege (1-0 tegen STVV, red.). Het zette een mooie stap richting behoud, maar is zeker nog niet veilig. Het wordt een strijd tussen Moeskroen, Eupen en Westerlo. Tot het bittere einde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier