Wie is de Ploeg van ’t Stad?

Voor wie voetbal ademt is Antwerpen vanmiddag het centrum van het land. Prestige en eer staan immers op het spel in de Metropool. Na iets meer dan zestien jaar nagelbijten krijgen de Sinjoren eindelijk opnieuw hun fel beladen derby tussen aartsrivalen Antwerp en Beerschot op het hoogste niveau.

Wie beter dan Patrick Goots kan ons doorheen den Derby gidsen. In zijn actieve loopbaan zowel op de loonlijst bij Antwerp als Beerschot en vandaag nog analist van het Antwerpse voetbal.

De rivaliteit

Ze kunnen elkaars bloed drinken: de fans van de rood-witte honden en de Kielse ratten. Naar het voorbeeld van Brugge werden vanuit politieke hoek in deze eeuw meerdere pogingen ondernomen om hen in hetzelfde stadion te laten voetballen, maar dat bleek al gauw een mission impossible. Antwerp en Beerschot zijn dan ook elkaars tegenpolen. Waar Antwerp staat voor de club van het werkvolk op en naast het veld, mag het bij Beerschot iets chiquer zijn. Hun rivaliteit bereikte het absolute dieptepunt in 2012, toen Beerschot de licentie van Antwerp aanvocht in de hoop zijn stadsgenoot naar de derde klasse weg te duwen. Patrick Goots kan een mondje meepraten over die rivaliteit.

“Toen ik naar Beerschot trok, speelden we een eerste oefenmatch in Essen. Na die partij kwamen de fans me toevertrouwen dat ik er één dag absoluut moest staan. De dag dat de derby ingepland stond. Met Barry Hughes aan het roer won ik met Beerschot met 5-1 van Antwerp. We kregen na die partij pardoes drie dagen vakantie. Het leeft enorm. Met die match kan een seizoen staan of vallen.”

De verhoudingen

Promovendus Beerschot telt na negen speeldagen zowaar één punt meer dan Antwerp, dat met zijn recente 13 op 15 wel aan een fraaie opmars bezig is. De vraag is of de Great Old straks de waardeverhoudingen al enigszins zal weten te regulariseren?

“Het zal verdomd dicht bij elkaar liggen, maar ik schat de verhoudingen 55-45 in het voordeel van Antwerp. Beerschot heeft zich weliswaar een volle week kunnen opladen voor deze partij, maar Antwerp zal zoveel vertrouwen geput hebben uit hun Europees succes dat ik ze licht in het voordeel zie. Maar deze derby kon gewoon niet mooier vallen. Net op een moment dat beide ploegen binnen de top vijf kamperen. Hoelang moet dat geleden zijn?”

Raphael Holzhauser en Tarik Tissoudali van Beerschot komen allebei aan de aftrap vandaag (foto belga) ©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Raphael Holzhauser en Tarik Tissoudali van Beerschot komen allebei aan de aftrap vandaag (foto belga) ©KRISTOF VAN ACCOM BELGA

Vanmiddag staat in Antwerpen de eer van de stad op het spel. Zoveel is zeker. Wie kan de komende weken nog buiten komen, wie niet? “En dat betekent heel wat”, herinnert Patrick Goots zich. “Zeker bij de fans, want ik denk dat de spelers onderling het best met mekaar kunnen vinden. Net daarom is het zo spijtig dat deze match zonder publiek gespeeld moet worden. Zo verliest de derby toch een beetje aan charme. Net die vindingrijkheid van de supporters langs beide zijden maakt deze match zo mooi. In het klassement staat er voor Antwerp misschien net iets meer op het spel, want zij ambiëren toch een stek bij de eerste vier.”

De overloper

Joren Dom maakte in 2017 de beladen overstap van Antwerp naar Beerschot. Na vijf jaar trouwe dienst trok hij van de Bosuil naar het Kiel. Maar wonder boven wonder: zowel in het noorden als het zuiden van Antwerpen is Dom best nog geliefd onder de fans. Vanmiddag staat hij voor zijn eerste derby op het hoogste niveau.

“Correctie: de allermooiste derby van het land. Nergens leeft de derby zo fel als hier in Antwerpen”, vertelt Dom. “Twee jaar geleden stonden we al tegenover elkaar in Play-off 2. Maar dat was anders. Nu is het voor echt. En dan is het toch verdomd spijtig dat er geen fans aanwezig kunnen zijn. Als je in zo’n match op het veld kan staan, moet het met alles erop en eraan zijn, vind ik.”

Wat als hij zondag scoort op de Bosuil? Volgt dan een volle ontlading of eerder een ingetogen viering? “Ik laat de emotie van het moment spreken. Maar ach, de kans dat ik een doelpunt zou maken, is eerder klein. Ik zou juichen uit respect voor de eigen fans, maar tegelijk ben ik ook op Antwerp steeds correct behandeld. En dus wil ik dat wederzijds respect absoluut behouden.”

De supporters(rellen)

De clash om Antwerpen ging in het verleden niet zelden gepaard met heftige supportersrellen. In 2018 liep het na een nietszeggend onderonsje in Play-off 2 tussen beide clubs nog danig mis net buiten de Bosuil. Maar corona verandert alles. Straks zou het wel eens de rustigste derby uit de geschiedenis kunnen worden. Geen imposante horde ordediensten, al wordt in Antwerpen her en der toch een oogje in het zeil gehouden.

“Maar hevige rellen hoeven we niet te verwachten”, voorspelt Goots. “Geen publiek in het stadion en ook de cafés zijn dicht. De meeste fans zullen de match dus voor de buis volgen. Natuurlijk horen rellen niet bij zo’n wedstrijd, maar vooral de beleving in dat leeg stadion zal toch minder prettig aanvoelen. Ik blijf snakken naar een derby in een vol huis.”

Verwachte elftallen

ANTWERP: Butez, Buta, Gélin, De Laet, Juklerod, Hongla, Haroun, Miyoshi, Rafaelov, Gerkens, Mbokani.

BEERSCHOT: Vanhamel, Dom, Frans, Van Den Bergh, Halaimia, Vorogovskiy, Coulibaly, Sanusi, Holzhauser, Tissoudali, Suzuki.

(Kurt Guldentops)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier