De Belgian Cats zullen tegen Azerbeidzjan hun uitschuiver willen rechtzetten. (foto Belga) © VIRGINIE LEFOUR BELGA

Belgische basketbaldames spelen EK-voorronde in Azerbeidzjan: Belgian Cats zijn uit op revanche

Als regerend Europees kampioen gaan de Belgian Cats vandaag op bezoek bij het bescheiden Azerbeidzjan. Een ‘walk in the park’ of heeft het vertrouwen toch een deuk gekregen na de verrassende nederlaag tegen Polen? Wij geven u vijf redenen om de match van begin tot einde te volgen.

(door Arjan Desante)

Bijna 4.000 supporters tekenden woensdag present in de Lotto Arena. Zij wilden de kersverse Europese kampioen in eigen huis zien schitteren tegen Polen, maar keerden nadien teleurgesteld huiswaarts. Ook Emma Meesseman en co zaten er beteuterd bij na de verrassende 62-67-nederlaag. Pijnlijk, maar ook voer voor revanchegevoelens. “We staan weer met de voeten op de grond. We moeten vertrekken vanuit onze defensie en een statement maken tegen Azerbeidzjan“, verwoordt Antonia Delaere het algemene gevoel.

Het doelsaldo telt mee in het eindklassement van de EK-voorronde en dus hebben de Belgian Cats alle baat bij een monsterscore. Spektakel verzekerd dus! De Belgische basketbaldames zijn uiteindelijk Europees kampioen én zesde op de wereldranglijst. Azerbeidzjan heeft op dit moment zelfs geen ranking. De waardeverhoudingen zijn duidelijk.

De uitschuiver van vorige woensdag hoeft voor de Cats geen drama te betekenen, want deze situatie kunnen ze zeker nog rechtzetten. In februari is de situatie anders. Dan speelt België een olympisch kwalificatietornooi in het Sportpaleis. Tegen toplanden als de VS, Nigeria en Senegal is een misstap uit den boze. Als laatste duel voor dat levensbelangrijk tornooi geldt de partij tegen Azerbeidzjan dus een beetje als generale repetitie.

Tegen Polen werd er opvallend weinig geroteerd en rekende bondscoach Rachid Méziane vooral op de kwaliteiten van zijn basisspeelsters. Tegen basketbaldwerg Azerbeidzjan lijkt het evident dat ook de invallers meer aan spelen toekomen. Een goede kans dus om kennis te maken met speelsters zoals Serena-Lynn Geldof, Elise Ramette, Maxuelle Lisowa-Mbaka of Ine Joris.

De partij in Azerbeidzjan kan live gevolgd worden op Canvas vanaf… 10.50 uur Belgische tijd. Opvallend vroeg, met dank aan de lokale tijdzone. De ideale start dus van een sportieve zondag, met later vandaag onder meer de veldrit in Dendermonde en de Brugse voetbalderby.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier