“Bij Anderlecht en Club Brugge moeten ze zenuwachtig worden van de Gentse successen”

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

Iedereen Buffalo

Opmerkelijk hoe heel het land meedanst op de golven van het succes van AA Gent. Geen uiteenlopende reacties zoals je dat vaak hebt bij Anderlecht en Club Brugge, geen wisselende emoties, maar alleen maar enthousiasme. Maar hier en daar zelfs overdreven euforie, het heette zelfs dat AA Gent nu elke ploeg aankan, zelfs Barcelona of Real Madrid. En dat na een van de mindere matchen van de Buffalo’s in de Champions League, tegen een verzwakt Zenit Sint-Petersburg. Het hoort bij dit tijdsbeeld dat er, ook door de media, zeer zwart/wit wordt gedacht en iedere nuance en reflectie vaak verloren gaat. In goede en in slechte tijden.

Bij AA Gent blijven ze zeer nuchter. Trainer Hein Vanhaezebrouck sprak na de historische kwalificatie al over de match van zondagavond in Sint-Truiden en voorzitter Ivan De Witte wees nog maar eens op de schuldenlast van 23 miljoen euro die hij aantrof toen hij in 2000 voorzitter werd. Nu geldt AA Gent als een economisch model. Maar heel behoedzaam zegt De Witte dat de stap naar de Belgische top nog niet is gezet. Hij heeft het over een kloof die kleiner wordt gemaakt. Bij Anderlecht en Club Brugge moeten ze niettemin zenuwachtig worden van de Gentse successen en de aangeboorde financiële bronnen. Het kan binnen afzienbare tijd de hiërarchie binnen het Belgische voetbal overhoop gooien.

Het is ongezien hoe AA Gent zich doorheen deze Champions League beweegt. Het gaat altijd uit van dezelfde voetbalfilosofie, het speelt zeer geconcentreerd en frappeerde vooral in de uitwedstrijd op Valencia toen het op een gegeven moment zelfs meeging in het hoge tempo dat de Spanjaarden opdisten. Straks komt AA Gent helemaal in een andere wereld terecht. Het budget van de kampioen is bijvoorbeeld vier procent van dat van Real Madrid.

AA Gent zal nu moeten omgaan met een nieuwe status. Spelers worden straks interessante objecten op de transfermarkt, makelaars _ die leven met euro-tekens in de ogen _ zullen hen het hoofd op hol brengen. Jacht zal er ongetwijfeld ook gemaakt worden op Hein Vanhaezebrouck. Tegen de achtergrond van een traumatisch verleden zal de club zich zeker niet vergalopperen. Als de doorgewinterde manager Michel Louwagie iets onder controle houdt, dan is het de loonmassa. Dat maakte hem niet echt populair. Tijdens de wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg werd de naam van Louwagie niettemin voor het eerst door de supporters gescandeerd. Het zal hem deugd hebben gedaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier