Bob Peeters fileert onze voetbalcompetitie als kersvers analist bij Play Sports: “Het niveau in België is gestegen”

“Het wordt weer drummen voor een plekje bij de eerste zes”, zegt Bob Peeters (43). De gloednieuwe analist bij Play Sports buigt zich over de start van het nieuwe voetbalseizoen. “Het niveau in België is de laatste jaren gestegen. Dat ook de videoref er nu nog eens bijkomt, is een goede zaak voor ons voetbal.”

Bob Peeters is een nieuwe weg ingeslagen, in een vertrouwde omgeving: die van het voetbal. Bij Play Sports van Telenet is hij een nieuw gezicht binnen de analistenpool. En de voormalige Rode Duivel heeft er meer dan zomaar wat zin in. “De voetbalmicrobe zit over mijn hele lijf. Ik kijk heel graag naar het spelletje en wil mijn visie delen met de kijkers. Dit is een mooie kans, waarmee ik betrokken blijf bij het voetbal. Het is ook voor mij belangrijk om voortdurend bij te leren”, klinkt het enthousiast.

We doen al een eerste keer beroep op je knowhow. Wie worden de voornaamste titelkandidaten?

Anderlecht zal er zeker dicht bij zijn. Tielemans is een groot verlies maar Kums heeft al bewezen dat hij een van de betere in België is. Anderlecht is zeker niet verzwakt. Veel zal afhangen van hun Europese campagne, want die kost altijd wel wat punten. Club Brugge doet natuurlijk ook altijd mee voor de titel. Het is wel afwachten hoe de spelers het systeem van de jonge Leko zullen oppikken. Er waait een nieuwe wind in Brugge en dus valt dat wel wat moeilijk te voorspellen.

Kunnen Genk en Standard zich weer bij de top zes nestelen?

Genk zal er op het einde van de rit wel weer bij zijn. De visie van Stuivenberg, met attractief voetbal, is er aangeslagen. Ze hebben zeker op het einde van de vorige competitie enorm geïmponeerd. Standard is koffiedik kijken. Ze zijn er wel belust op eerherstel, maar zullen toch uit een ander vaatje moeten beginnen tappen. De neuzen moeten er in dezelfde richting komen te staan. Beide ploegen spelen geen Europees voetbal, en dat kan wel helpen om frisser voor de dag te komen. Maar Genk heeft de zaken toch wel wat meer op orde dan Standard. Let op, voor de top zes wordt het weer drummen. Ploegen als Gent, Oostende, Zulte Waregem en KV Mechelen zullen er toch ook bij willen zijn.

“Club doet altijd mee voor de titel en Anderlecht is zeker niet verzwakt.”

Wat verwacht je van nieuwkomer Antwerp?

Ze hebben met Bölöni een heel ervaren coach maar het is moeilijk om in te schatten hoe ze voor de dag zullen komen. Het eerste seizoen is altijd moeilijk. Als ze dat kunnen doorkomen dan denk ik dat ze wel eens heel lang zouden kunnen blijven én steeds groter zullen worden. Er is een businessplan, de middelen zijn aanwezig en als de ploeg goed draait, zal de Bosuil helemaal vollopen. Als ze meteen veel punten pakken dan zou Antwerp wel eens de verrassing kunnen worden. Maar ook daar is het wachten hoe ze uit de transferperiode zullen komen.

Een andere nieuwkomer is de videoref. Een goede zaak of een domper op de sfeer?

Ik vind het een goede zaak. Als coach weet ik hoe frustrerend het is om na de match beelden te zien en te beseffen dat er wedstrijdbepalende fases in jouw nadeel zijn beslecht. Bepaalde discussies zullen we niet meer moeten voeren dankzij de videoref, bijvoorbeeld een bal al dan niet over de lijn, maar het zal ook niet alles oplossen. Als ik zie dat er op de Confederations Cup zeven keer opnieuw gekeken werd naar een duidelijke elleboogstoot, en die toch maar met geel werd bestraft, dan stel ik me toch nog wat vragen. De interpretatie blijft. De charme van voetbal is ook net dat je er achteraf over kunt discussiëren, als trainer maar ook als supporter daags nadien op het werk. Het hulpmiddel videoref is meer dan welkom, maar die spontaniteit moet ook wel blijven.

Op het einde van het seizoen komen ook de 1B-ploegen meer op de voorgrond. Is het niveau dichter bij dat van 1A gekomen?

Ik denk het wel, ja. Verschillende ploegen konden zonder probleem mee in play-off 2, denk maar aan Union. Er is in 1B ook meer publiek en spanning dan in de vroegere tweede klasse. De nek-aan-nekrace tussen Lierse en Antwerp was spannend om volgen. Het niveau van onze competitie is ook in 1A gestegen. We deden met drie ploegen lang Europees mee. Dat is geen toeval. We zijn op de goede weg.

 

Bij Play Sports zit je op de eerste rij voor alle matchen in de Jupiler Pro League.

(foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier