Ex-Tourwinnaar Carlos Sastre over de Tour 2023: “Alleen al door zijn unieke manier van koersen is Pogacar een favoriet”

In 2008 kroonde Carlos Sastre zich verrassend tot eindwinnaar van de Tour. Vijftien jaar later volgt de Spanjaard, 48 intussen, de koers nog steeds op de voet. “Ik betwijfel of Pogacar zijn niveau van het voorjaar zal halen.”

Op zondag 27 juli 2008 werd Carlos Sastre tot winnaar van de 95ste Tour gekroond. Cadel Evans en Bernhard Kohl, die later wegens doping uit de uitslag geschrapt werd, mochten de 33-jarige Spanjaard van CSC op het podium vergezellen. Vijftien jaar later kijkt Sastre met plezier terug op de grootste triomf uit zijn carrière. “De tijd gaat snel”, glimlacht hij vanuit Avila, waar hij als zaakvoerder van de Carlos Sastre Bike Store vaak vertoeft. “Die Tour van 2008 blijft een fantastische herinnering. Ik herinner me niet alles meer, maar toch nog heel veel.” Het was in de koninginnenrit naar Alpe d’Huez, vier dagen voor Parijs, dat Sastre de macht greep. “Voor mij was dat speciaal, want als kind hadden mijn landgenoten Pedro Delgado (in 1988, red.) en Miguel Indurain (in 1991, red.) er geschitterd. Ik wist al maanden voor de start dat die etappe een beslissend moment kon zijn.”

Carlo Sastre won in 2008 de Tour. Hij eindigde 15 keer in de top tien van een grote ronde. (foto Getty)

Anno 2023 zit Sastre nog zelden op de fiets. “Ik fiets nog maximum één keer per week. Ik ben druk bezet met mijn fietsenwinkel in Avila. Ik sta nog altijd dicht bij de wielersport, maar niet meer op een actieve manier.”

Amper veertien Spanjaarden

Gisteren vertrok de Tour voor de tweede keer in de geschiedenis vanuit Spanje. “Deze Tourstart is heel belangrijk voor de wielersport in mijn land, want er nemen amper veertien Spaanse renners deel. In mijn tijd waren er dat dubbel zoveel”, vertelt Sastre, die naar deze drie dagen uitgekeken heeft. “De wegen in het Baskenland zijn niet al te breed en het gaat altijd op en neer. Noem het gerust halve bergritten. Neen, dit is geen makkelijk begin van de Tour. (grijnst) Iets voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel dus. Zoals zij al altijd tegen elkaar strijden, zullen zij dat de eerste dagen in deze Tour opnieuw doen.”

In 2022 won Van Aert drie ritten, de groene trui en hielp hij Jonas Vingegaard aan eindwinst. Nu wil Van Aert pieken naar het WK, dat twee weken na de Tour plaatsvindt. “Hij zit in een topteam met uitstekende trainers. Ik veronderstel dat zij perfect weten hoe ze Van Aert moeten klaarstomen”, meent Sastre. “Zijn ploeg won al de Giro met Roglic en nu is het doel om met Vingegaard de Tour te winnen. Als je zo’n renner in je team hebt, is het logisch dat Van Aert in dienst rijdt. Ik verwacht dat hij de Tour uitrijdt en daarna zal proberen te recupereren om klaar te zijn voor het WK. Ik denk dat dit het plan bij Jumbo-Visma is.”

Vingegaard zal moeten afrekenen met Tadej Pogacar, de winnaar van 2020 en 2021. Sastre: “Ik verwacht een hevige strijd tussen die twee, al hoop ik dat Egan Bernal zijn beste niveau van weleer terugvindt. We hebben hem al het hele seizoen zien lijden, maar het is een geweldige renner. En wie weet zien we nog een verrassing. In de wielersport weet je nooit. Soms verandert de geschiedenis op het laatste moment. Maar normaal is het voor Pogacar of Vingegaard. Pogacar kende een heel goed seizoensbegin. Het wordt niet makkelijk voor hem, want ik betwijfel of hij zijn niveau van het voorjaar zal halen. Maar alleen al door zijn unieke manier van koersen, is hij een favoriet. Pogacar valt in elke bocht aan. De mensen houden van hem. Vingegaard is ook een fantastische renner, maar iets conservatiever.”

We vragen Sastre of hij uitkijkt naar een bepaalde renner. Het antwoord blijft niet lang uit. “Carlos Rodríguez. In de Vuelta eindigde hij vorig jaar meteen in de top tien. Maar de Vuelta is de Tour niet. Ik denk dat dit jaar nog te vroeg komt.” De twee Spaanse kanshebbers op het podium waren Enric Mas en Mikel Landa. Die eerste kwam gisteren in de openingsrit zwaar ten val en moest opgeven. Ook van Landa zal het volgens Sastre niet komen. “Landa reed vorig jaar een prima Giro, maar hij mist iets. Zijn tijdrit is niet goed genoeg. Tourwinst zit er niet in.”

Juan Ayuso en zoon Yeray

Het is wachten op Juan Ayuso, vorig jaar als 19-jarige derde in de Vuelta en onlangs winnaar van de berg- en tijdrit in de Ronde van Zwitserland. Sastre tempert de druk. “Ayuso is nog heel jong en heeft tijd nodig om iemand speciaals te worden.” Ayuso is twee jaar ouder dan de koersende zoon van de Tourwinnaar van 2008. “Yeray is aan zijn eerste seizoen als belofte bezig. Of hij mijn talent heeft? Als zoon van een Tourwinnaar is het niet altijd makkelijk, maar Yeray geniet van zijn leven als wielrenner. Dat is voor mij het belangrijkste. Tips geef ik hem niet. Hij doet het op zijn eigen manier. Ik ben blij als ik hem naar de koers kan vergezellen en geniet van elk moment dat ik met mijn zoon kan beleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier