Einde seizoen voor Evenepoel na horrorcrash in ravijn

Remco Evenepoel wordt vandaag naar België overgevlogen. Niet als winnaar van de Ronde van Lombardije, zoals iedereen had verwacht. Wel met een bekkenbreuk en een gekneusde rechterlong door een val in de ravijn. Meteen einde seizoen voor het 20-jarige supertalent van Deceuninck – Quick-Step.

Het supertalent uit Schepdaal stond als topfavoriet aan de start van de koers van de dode bladeren. La corsa delle foglie morte. Ditmaal echter geen herfst in Noord-Italië. Wel hoogzomer. En een Remco Evenepoel in hoogvorm. 20 jaar en 203 dagen jong. De laatste Belg die op zo’n jonge leeftijd de Ronde van Lombardije won, was Jean-Pierre Monseré in 1969. 21 jaar en 33 dagen jong. Het was Evenepoels eerste deelname aan een monument. Na zijn imponerend stukje krachtpatserij vorige week in de Poolse Karpaten, was er niemand die aan hem twijfelde: Remco Evenepoel zou de Ronde van Lombardije winnen.

Pittige afdaling

De sterren stonden alvast gunstig gezind. Met Vincenzo Nibali en Bauke Mollema verschenen in Bergamo slechts twee ex-winnaars aan de start. Op de steilste beklimming van de dag, de Muro di Sormano met klimpercentages tot 25 procent, werd een elitegroep door toedoen van Astana nog verder uitgedund tot een kwintet, inclusief een nog steeds vlot meepeddelende Evenepoel. Kort na de top kwamen ook nog Vincenzo Nibali en uittredend winnaar Bauke Mollema weer aansluiten.

In de afdaling van de Sormano gebeurde iets waarvan iedereen wist dat het zou gebeuren: Vincenzo Nibali trok alle registers open. De Siciliaanse meesterdaler had natuurlijk ook begrepen dat hij maar best op zijn terrein de Belgische topfavoriet – Evenepoel begon amper vier jaar geleden als eerstejaarsjunior te koersen – onder druk kon zetten. Op deze manier won Nibali al twee keer de Ronde van Lombardije.

Fiets tegen muurtje

De pittige afdaling van Nibali eiste een slachtoffer: Remco Evenepoel. Plots werd ingezoomd op een fiets, stilstaand tegen een muurtje met daarnaast een ravijn. Ging het om een fiets van een wielertoerist of een ten val gekomen renner? Onduidelijkheid troef. Heel even dan toch, want al vlug bleek dat de kopgroep van zeven maar zes lieden meer telde. Ontbrak: het rugnummer 111. Remco Evenepoel had een haarspeldbocht gemist – in deze afdaling kwamen ook Laurens De Plus en Jan Bakelants drie jaar geleden zwaar ten val – en was het ravijn ingedoken.

Minutenlang bleef de televisiekijker van meer informatie verstoken. Tot de organisatie aan Deceuninck-Quick-Step liet weten dat Evenepoel bij bewustzijn was en de hulpverleners naar de best mogelijke oplossing zochten om hem uit zijn penibele toestand te halen. Even later kwam het verlossende nieuws. De ploeg meldde dat zijn renner met de dokter aan het praten was en op het televisiescherm zagen we hoe Evenepoel, bijgestaan door ploegleiders Davide Bramati en Geert Van Bondt, naar de ambulance werd gedragen.

Bij bewustzijn

Alessandro Tegner, woordvoerder van Deceuninck – Quick-Step, vertelde dat Evenepoel bij bewustzijn bleef. “Ik besef dat iedereen zich zorgen maakt, maar laten we rustig blijven. Hij is bij bewustzijn en het is vooral zijn been dat gehavend lijkt te zijn”, bevestigde ploegleider Davide Bramati.

Remco Evenepoel zou uiteindelijk een bekkenbreuk en een kneuzing aan de rechterlong overhouden aan zijn zware val in de Ronde van Lombardije. De 20-jarige renner bracht de nacht door in het ziekenhuis in Como en wordt vandaag naar België overgevlogen. Onderzoek bracht ook een gekneusde rechterlong aan het licht. Zo komt er meteen een abrupt einde aan het seizoen van het supertalent van Deceuninck-Quick-Step. “Remco zal waarschijnlijk veel naar tv moeten kijken. Maar hij kan nog kijken, dat is het belangrijkste”, aldus teammanager Patrick Lefevere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier