De (on)zin van play-off 1: “De halvering van de punten gaat in tegen iedere logica”

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft  zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

Als eender welke vierde scheidsrechter een boek zou schrijven over zijn ervaringen langs de zijlijn, dan groeit dat gegarandeerd uit tot een bestseller. Wat trainers allemaal zeggen en roepen, grenst aan het onvoorstelbare, de heftigheid van hun reacties is vaak huiveringwekkend. Ze zijn opgefokt en dolgedraaid, gevangen in de mallemolen van de stress. Hoe zou Besnik Hasi zich afgelopen donderdag hebben gevoeld nadat hij op de televisiebeelden zag dat de strafschop die AA Gent in de wedstrijd tegen Anderlecht kreeg terecht was? Wordt hij dan overvallen door gevoelens van schaamte? Of glijdt het allemaal van hem af? Op de persconferentie na de wedstrijd draaide hij wel meteen de knop om en erkende ruiterlijk dat er over het toekennen van de penalty niet gediscussieerd kon worden. Trainers in en buiten de wedstrijden: het zijn werelden van verschil.

Anderlecht miste in Gent de kans om de leiderspositie in play-off 1 te veroveren. Het speelde een povere wedstrijd. Het blijft vreemd dat deze ploeg geen stabiliteit in de prestaties krijgt, ook nu weer niet, op een moment dat de indruk ontstond dat het weer iets beter ging. Dan kan je, zoals Besnik Hasi dit seizoen al vaker deed, de mentaliteit bekritiseren of snoeihard uithalen naar de groep, zoals dat bijvoorbeeld na de ontluisterende wedstrijd op Waasland-Beveren gebeurde. Maar veel essentiëler is het om de kern van het probleem aan te pakken en oplossingen te vinden. Is dat voor Hasi te hoog gegrepen? Of zit het allemaal ingeworteld in de cultuur van de club?

Anderlecht blijft titelkandidaat en houdt zijn lot in eigen handen. Een titel van de Brusselse club zou wel heel bizar zijn na een kwakkelseizoen waarin crisissen opkwamen en vervolgens weer onder het stof werden geveegd, na een reguliere competitie waarin er tien keer werd verloren en de achterstand op Club Brugge tien punten was. Het doet nog maar eens een discussie oplaaien over de zin en onzin van play-off 1. Met de formule op zich is niets verkeerd, maar de halvering van de punten na de eerste schijf van de competitie gaat in tegen iedere logica. Het argument dat dit de spanning verhoogt botst met de essentie van de sport: hoe je het ook probeert te verpakken, er bestaan geen halve wedstrijden. Nu is het zelfs nog mogelijk dat het helemaal opgefleurde RC Genk met een indrukwekkende achtervolgingsrace voor een stunt zorgt. Terwijl de Limburgers na 30 speeldagen op zestien punten van Club Brugge stonden. En evenveel goals hadden gemaakt als het gedegradeerde OH Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier