Remco Evenepoel maakte gisteren voor de vijfde keer in zeven dagen deel uit van de vroege vlucht, maar strandde in de sprint op een zucht van Wout Poels. (foto Getty) © Getty Images

De Vuelta: Remco ‘Soleil’ Evenepoel had het bij het rechte eind

Hij had het voorspeld, drie weken geleden in Barcelona. “Als ik drie ritten win en in de eindstand twaalfde word, zal mijn Vuelta heel erg geslaagd zijn”, zei Remco Evenepoel, die gisteren op een zucht van zijn vierde ritzege strandde.

Wat was uw wielermoment van 2023?

De beklijvende tweestrijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel op het WK veldrijden in Hoogerheide? De splijtende demarrage van diezelfde Van der Poel op de Poggio in Milaan-Sanremo? De fenomenale solo van Tadej Pogacar in Vlaanderens Mooiste? Het grootse nummer van Remco Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik? De straffe triomf van Jonas Vingegaard in de Tour met ruim zeven minuten voorsprong op Pogacar? De spectaculaire wereldtitel op de weg van Van der Poel? De raid van Evenepoel op het WK tijdrijden? Of de ontegensprekelijke hegemonie van Jumbo-Visma in deze Vuelta?

Een keuze maken is moeilijk – vindt u ook niet? Wel zal u ongetwijfeld ook uw eigen favoriet hebben. Zo’n renner van wie je denkt: wat een geweldige coureur is dat toch! Wel, ondergetekende geeft toe dat hij Remco Evenepoel een geweldige coureur vindt. Evenepoel koerst altijd en overal, staat er van februari tot oktober en neemt met plezier het risico om de man met de hamer tegen te komen. Deze Vuelta was daar het mooiste voorbeeld van. Remco “Madame Soleil” Evenepoel wordt pas twaalfde in het eindklassement, maar won wel drie ritten, veroverde de blauwe bolletjestrui van beste klimmer en zat de voorbije zeven etappes ook vijf keer in de vroege vlucht. Gisteren liet hij Wout Poels echter te ver wegrijden en strandde hij op een zucht van ritzege nummer vier. “Als de meet tien meter verder ligt, win ik. Maar dat is koers. Je moet aan de finish de eerste zijn.”

Er is een maar

Tadej Pogacar is ook zoals Evenepoel. Ondergetekende vindt de Sloveen met andere woorden ook een geweldige coureur en kijkt nu al uit naar de Ronde van Lombardije, waar de twee voor de eerste keer een écht duel kunnen (zullen) uitvechten.

Er is echter een maar. Het is leuk om een geweldige coureur te zijn, maar daar win je in de wielersport anno 2023 jammer genoeg niet alles mee. Mathieu van der Poel, die even geweldig was als Evenepoel en Pogacar, is er het mooiste voorbeeld van. Dit seizoen doet MVDP het anders en we weten al even hoe dat afgelopen is.

Er is nog een maar: Jumbo-Visma. De ploeg van gewezen journalist Richard Plugge is ontegensprekelijk het beste wielerteam ter wereld. Niet in het eendagswerk welteverstraan. Daarin durft het nog wel eens fout te lopen. Dylan van Baarle (Omloop), Wout van Aert (E3) en Christophe Laporte (Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen) wonnen dit voorjaar dan wel vier kasseiklassiekers, in de monumenten kwam Jumbo-Visma te kort – de materiaalpech bij Van Aert in Parijs-Roubaix vormde de pijnlijke uitzondering op de regel.

In meerdaagse wedstrijden, het domein waarin ook Evenepoel en Pogacar zichzelf de geschiedenis in willen rijden, valt er tegenwoordig echter weinig te beginnen tegen Jumbo-Visma. In maart won Primoz Roglic Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië. In april won Jonas Vingegaard de Ronde van het Baskenland. In mei won Roglic de Giro. In juni won Vingegaard de Dauphiné Libéré. In juli won Vingegaard zijn tweede Tour op rij. En vandaag wordt Sepp Kuss, de meesterknecht der meesterknechten, in Madrid tot winnaar van de Vuelta gekroond, daarbij geflankeerd door de nummer twee in de eindstand, zijn kopman Jonas Vingegaard, en de nummer drie, zijn andere kopman Primoz Roglic. Terwijl de tegenstand – nou ja – gisteren nog een sprintje uit de benen schudde voor de 27ste plaats in de rituitslag, lieten Kuss, Vingegaard en Roglic zich gezamenlijk uitbollen. Richard Plugge zal er ongetwijfeld een ingekaderde foto aan overhouden. “Ik moet het allemaal nog een beetje laten doordringen”, sprak Kuss, die in 2023 – u leest dit goed – net als Vingegaard en Roglic geen enkele eendagskoers reed. Hallo, Remco en Tadej? Jumbo-Visma verdeelt en heerst na een bepaald aantal dagen in een grote ronde en etaleert dat dan ook nog eens met een verschroeiende tempo van start tot finish in de lastigste etappes.

“Als de meet tien meter verder ligt, win ik. Dat is koers”

Remco Evenepoel

De beste ronderenner

Jonas Vingegaard, de winnaar van de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar, wint vandaag dus niet zijn eerste Vuelta. Zo egoïstisch (individualistisch?) de Deen in de Tour was, zo altruïstisch was hij op Spaanse bodem. We moeten het zeggen zoals het is: als Vingegaard zich specifiek op deze Vuelta had voorbereid, zou de concurrentie zelfs niet op de foto gestaan hebben. Maar dit was een goeie zet van de Deen, want zijn Amerikaanse klimknecht zal zichzelf de komende jaren nog meer voor hem wegcijferen. Het zal ook nodig zijn, want we hebben zo’n flauw vermoeden dat Wout van Aert weinig zin heeft in de Tour van 2024 en eerder op weg lijkt naar een eerste Girodeelname.

Jonas Vingegaard, Sepp Kuss en Primoz Roglic kwamen gisteren hand in hand over de streep. De drie ploegmaats bij Jumbo-Visma bezetten in deze Ronde van Spanje de eerste drie plaatsen in het eindklassement. (foto Getty Images)
Jonas Vingegaard, Sepp Kuss en Primoz Roglic kwamen gisteren hand in hand over de streep. De drie ploegmaats bij Jumbo-Visma bezetten in deze Ronde van Spanje de eerste drie plaatsen in het eindklassement. (foto Getty Images) © Getty Images

Of Vingegaard daar veel hinder van zal ondervinden, is nog maar de vraag. De 26-jarige Deen is op dit moment de beste Tourrenner die er rondrijdt en heeft dan ook nog eens de beste Tourploeg achter zich. Vingegaard is met andere woorden dé uitgesproken topfavoriet om in 2024 de Ronde van Frankrijk voor de derde keer in zijn carrière te winnen.

We kunnen verkeerd zijn, maar er lijken maximaal twee potentiële kapers op de kust. Van de ene – Tadej Pogacar – weten we intussen dat hij in allerbeste doen Vingegaard het leven zuur kan maken en van de andere – Evenepoel – hopen we dat hij nog enkele aandachtspuntjes/aandachtspunten zal bijschaven en zo Vingegaard en Pogacar het leven zuur kan maken. De rest speelt in een andere klasse – of gelooft u echt dat Jumbo-Visma tussen Firenze en Nice op twee (of drie) paarden zal wedden?

Aan Pogacar en Evenepoel om de komende 259 dagen een antwoord te vinden op de hegemonie van Jumbo-Visma. Afspraak op zaterdag 29 juni 2024 in het wondermooie Toscane.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier